Με φόντο τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου και με άμεσο στόχο την αποφυγή (ή πιο σωστά την παράταση) της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές (ΕΕ-ΔΝΤ) για τη χορήγηση νέου πακέτου «διάσωσης» ύψους 60 δις για τα έτη 2012-13.
Καθώς η ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού της ΕΕ, δεν αναμένεται να συμβεί νωρίτερα από το 2013, αναζητείται μια μεταβατική λύση που θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια.
Ουσιαστικά η Γερμανία, μοιάζει να υποχωρεί από την πάγια θέση των τελευταίων δύο μηνών για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με «κούρεμα» των ομολόγων, άρα με συμμετοχή των ιδιωτών.
Κι ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κάτω από την ασφυκτική πίεση των αγορών, δημοσιεύματα κάνουν λόγο, είτε για την χορήγηση 30 δις ευρώ για το 2012 και επανεξέταση το 2013 μιας δεύτερης ισόποσης δόσης, με τριετή επιμήκυνση των ομολόγων που λήγουν το 2014, είτε για χορήγηση άπαξ 60 δις.
Ο στόχος είναι να συγκεραστούν οι αντίθετες φωνές στους κόλπους της ευρωζώνης, που αντιτίθενται σε μια νέα βοήθεια, αλλά και η όποια επιμήκυνση να μη θεωρεί από τους κατόχους των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) ως ομολογία χρεοκοπίας, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για διεκδικήσεις αποζημιώσεων, προκαλώντας χάος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η νέα «βοήθεια» θα συνοδευτεί φυσικά από την απρόσκοπτη τήρηση του προγράμματος σταθερότητας, αλλά και από νέα σκληρότερα μέτρα, όπως αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, απολύσεις στο δημόσιο τομέα και ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας. Ταυτόχρονα το νέο μνημόνιο, αφενός πρέπει να εγκριθεί από το ευρωπαϊκά κοινοβούλια, αφετέρου μεταθέτει μια επώδυνη λύση του «ελληνικού δράματος» στο άμεσο μέλλον.
σχόλια