Στο προσφυγικό αναφέρθηκε κυρίως ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην πρώτη του επίσημη συνέντευξη για τα μεγάλα ζητήματα που απασχόλησαν και θα απασχολήσουν την Ε.Ε. και το 2016.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως τους επόμενους μήνες η Ε.Ε. και η Επιτροπή θα κληθούν να βρουν λύσεις στην μετεγκατάσταση των προσφύγων και να ελέγξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. προαναγγέλλοντας και μεταρρυθμίσεις για το χώρο Σένγκεν και για τη συμφωνία του Δουβλίνου.
«Το πρώτο εξάμηνο του 2015 ασχοληθήκαμε με το ελληνικό πρόβλημα και το δεύτερο με το προσφυγικό. Αν με την Ελλάδα ρυθμίστηκαν κάποια πράγματα με το προσφυγικό δεν έχουμε κάνει σχεδόν τίποτε», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Αν η Ε.Ε. δεχόταν αναλογικά τόσους πρόσφυγες όσους ο Λίβανος και η Ιορδανία θα είχαμε 100 εκατομμύρια πρόσφυγες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η Σένγκεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα. Χωρίς αυτήν δεν έχει νόημα η Ευρώπη».
Όπως επισήμανε, αν ανασταλεί η Σέγκεν, η ελεύθερη δηλαδή κυκλοφορία φυσικών προσώπων τότε κινδυνεύει και η ίδια η Ένωση, καθώς οι συνέπειες στην οικονομία θα είναι τεράστιες. Τάχθηκε δε υπέρ της αύξησης των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα και καταφέρθηκε εναντίον των κρατών που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες.
«Είμαστε η πιο πλούσια ήπειρος του κόσμου, όλοι θαυμάζουν την Ευρώπη και τώρα φαινόμαστε σαν να είμαστε τελείως αδύναμοι» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα το δεχτεί η Κομισιόν.
σχόλια