Την απόλυση επιστημονικού συνεργάτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ καταγγέλει η κίνηση “Δικαίωμα” , υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πριν την απόλυση του προτάθηκε νέα σύμβαση ορισμένου χρόνου, μετατροπή σε εξωτερικό συνεργάτη και μείωση αποδοχών. Σε ότι δηλαδή προσπαθεί να αντισταθεί το εργατικό κίνημα και καταγγέλλει στα Μέσα η ΓΣΕΕ διοργανώνοντας πορείες και διαδηλώσεις. Η ανακοίνωση προχωρά σε σοβαρές καταγγελίες για “εκδικητική απόλυση εργαζομένου συνδικαλιστή, στοχευμένου μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Τι ακριβώς συμβαίνει στο κτίριο της Πατησίων?
Η ανακοίνωση της Κίνησης “Δικαίωμα” :
“Σε μια ιστορικά κρίσιμη χρονική στιγμή για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, μία μόλις εβδομάδα πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, η ηγεσία της ΓΣΕΕ ξαναχτύπησε.
Όχι προφανώς ανακοινώνοντας αγωνιστικές κινητοποιήσεις σαν αυτές που οργανώνονται στο εξωτερικό από τα βελγικά και από άλλα ευρωπαϊκά συνδικάτα ή ακόμη και από την ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα, αλλά επιφέροντας ένα ακόμη καίριο πλήγμα στην κατεύθυνση της απαξίωσης του Ινστιτούτου Εργασίας.
Η συντονισμένη και εντεινόμενη τα τελευταία δύο χρόνια προσπάθεια απαξίωσης και συρρίκνωσης του ανεξάρτητου επιστημονικού φορέα του συνδικαλιστικού κινήματος κορυφώθηκε πρόσφατα αφενός, με την απομάκρυνση του επιστημονικού συμβούλου Γιώργου Ρωμανιά και αφετέρου, με την γνωστοποίηση της απόλυσης του επιστημονικού συνεργάτη Απόστολου Καψάλη, μέλους του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων στο ΙΝΕ.
Για την απόλυση αυτή, η οποία γίνεται προφανώς για πολιτικούς λόγους και είναι η πρώτη στην ιστορία του ΙΝΕ, αφορμή στάθηκε η άρνηση του εργαζόμενου να δεχθεί πρόταση -με πρόσχημα την δυσμενή οικονομική κατάσταση του ΙΝΕ- για σύναψη νέας σύμβασης ορισμένου χρόνου, για μετατροπή του σε εξωτερικό συνεργάτη και για μείωση των αποδοχών του.
Αποτελεί επίσης το επιστέγασμα στοχευμένων σε βάρος του αντεργατικών επιθέσεων ιδίως μετά τον Δεκέμβριο του 2008 και την δολοφονική επίθεση εναντίον της συναδέλφου Κωνσταντίνας Κούνεβα.
Επειδή η υπόθεση δεν αφορά μόνον την εκδικητική απόλυση ενός συναδέλφου συνδικαλιστή, αλλά και την επιβίωση ενός ερευνητικού φορέα που για δύο δεκαετίες στέκεται στο πλάι των μισθωτών αυτής της χώρας και στον αντίποδα του κυβερνητικού συνδικαλισμού που ορίζει τις τύχες του, διοργανώνεται συζήτηση το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011 στις 18.00μμ στο κτήριο Γκίνη αίθουσα 18 στο Πολυτεχνείο”.
Η Κίνηση γνωστοποίησε επίσης ότι στις 29 Μαρτίου υπήρξε συνάντηση του προέδρου της ΓΣΕΕ με τον Απόστολο Καψάλη μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης απόλυσης του.