ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Κον Μπεντίτ: «Να αναλάβει η Ε.Ε. την άμυνα της Ελλάδας»

Κον Μπεντίτ: «Να αναλάβει η Ε.Ε. την άμυνα της Ελλάδας» Facebook Twitter
9

Το μηδενισμό των εξοπλιστικών δαπανών της Ελλάδας και την ανάληψη της άμυνας της από την Ε.Ε. προτείνει ο Ντανιέλ κον Μπεντίτ. Όπως είπε ο συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, θα δοθούν για την οικονομική υποστήριξη του πληθυσμού.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Κον Μπεντίτ αναφέρθηκε και στην κατάσταση των ελέγχων που πραγματοποιεί η Τρόικα στη χώρα μας, χαρακτηρίζοντας τη «σουρεαλιστική» και επισημαίνοντας ότι «η τρόικα δεν υπόκειται σε κανέναν δημοκρατικό έλεγχο. Υφίστανται οι προτάσεις της, τις οποίες προφανώς η Βουλή των Ελλήνων δεν μπορεί να συζητήσει».

Μιλώντας δε για την νομιμότητα των ενεργειών της τρόικας στις χώρες που είναι υπό δημοσιονομική εποπτεία ο Κον Μπεντίτ διερωτήθηκε για το ποιος την ελέγχει.

 «Θα πρέπει να βρούμε δημοκρατικούς θεσμούς για να ελέγχουμε την τρόικα που είναι ένα είδος εκτελεστικής εξουσίας, και να υπάρχει το κοινοβουλευτικό αντίβαρο. Αυτό είναι απόλυτα σωστό, όμως από την άλλη πλευρά, για να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν περιφερειακά ταμεία και κονδύλια που θα είναι στον προϋπολογισμό και χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, ποντάρουν σε αυτόν τον προϋπολογισμό για την ανάπτυξη, γιατί είναι η μόνη τους δυνατότητα. Γι αυτό στο Συμβούλιο υποστήριξαν αυτόν τον προϋπολογισμό, ακόμη κι αν είναι ανεπαρκής. Πάντα τέτοιοι εκβιασμοί γίνονται εκεί», είπε επίσης ο κον Μπεντιτ.

9

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Ο συγκεκριμένος είχε κατηγορήσει και πιο παλιά την Γερμανική και Γαλλική κυβέρνηση για υποκρισία.Είχε πει πως δεν είναι δυνατόν να δανείζουμε μια χώρα που καταρρέει και την ίδια στιγμή να πουλάμε φρεγάτες στην ίδια χώρα.. πολύ πολύ ακριβά. Έδινε -τότε- και στοιχεία και πρότεινε από τότε μια κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική η οποία θα έδινε στην Ελλάδα την δυνατότητα να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες της.Εκπληκτική ομιλία γενικά (6' όλο όλο), το επίμαχο θέμα είναι από το 4:18' και μετά. http://www.youtube.com/watch?v=yPPR2RKjBPcΥγ: θα θελα πολύ να δω αντιδράσεις χρυσαυγιτών σε μπλογκς για αυτή τη πρόταση. ή όχι...
Τις χώρες της Ευρώπης και τους λαούς τους τους ρώτησε κανείς αν επιθυμούν να στείλουν τον στρατό του στον Έβρο, στα νησιά και στην Κύπρο για να μας φυλάνε από τον Τουρκικό επεκτατισμό και αν χρειαστεί να πολεμήσουν και να πεθάνουν για την ελευθεριά μας?Είναι μια μικρή λεπτομέρεια ξέρεις και αυτό...
"Υπάρχει μια δυνατότητα να βοηθηθεί ο προυπολογισμός της Ελλάδας.. είναι απλό... με το να πάρει η ΕΕ μια πρωτοβουλία να αφοπλιστεί η περιοχή. Μια πολιτική πρωτοβουλία να συμμετέχει η Ελλάδα και η Τουρκία για τον αφοπλισμό της περιοχής. Δηλαδή μια πρωτοβουλία, να φύγουν οι Τούρκοι στρατιώτες από την Βόρεια Κύπρο. Να υπάρξει έτσι αφοπλισμός." Ίσως είναι λεπτομέρεια, το αν θέλουν να στείλουν στρατό στον Έβρο, δεν τίθεται τέτοιο θέμα όμως.Μιλάει για πολιτική πρωτοβουλία, στην οποία ουσιαστικά η Ευρώπη θα εγγυηθεί και θα μεσολαβήσει αν όχι για την επίλυση χρόνιων ζητημάτων, τουλάχιστον για την εγγύηση της "σταθερότητας της περιοχής" για κάποιο χρονικό διάστημα. Ζητά από την Ευρώπη να πάρει θέση και να "προστατεύσει" μια "ευαίσθητη" περιοχή, έτσι ώστε να μην χρειάζεται τόσο μεγάλος εξοπλισμός σε αμυντικά συστήματα. Τα λέει όλα αυτά με σκοπό την μείωση των αμυντικών δαπανών από όλες τις χώρες. Και από Ελλάδα και από Τουρκία. "Ζητώ από την επιτροπή να κάνει εδώ στο Κοινοβούλιο μια αναφορά με όλα τα όπλα που πουλήθηκαν από Ευρωπαίους σε Ελλάδα και Τουρκία τα τελευταία χρόνια"Ουσιαστικά λέει: "Σταματήστε να πουλάτε όπλα και στους μεν και στους δε και (προσπαθήστε να) βρείτε πολιτική λύση. Λεφτά για αμυντικά συστήματα, δεν υπάρχουν πια έτσι και αλλιώς."
Και η λεπτομέρεια πλέον γίνεται αν οι στρατοκράτες της Τουρκίας θέλουν να αφοπλιστούν και αν εγκαταλείψουν τις επεκτατικές τους βλέψεις....Μα καθόμαστε και συζητάμε σοβαρά προτάσεις που έχουν τόση σοβαρότητα και επαφή με την πραγματικότητα όσο η ευχή διαγωνιζόμενης στα καλλιστεία για world peace?
Θα θελα να πιστεύω πως η πραγματικότητα είναι κάτι που αλλάζει. Και αυτή η φωνή μου ακούγεται αρκετά πιο ελκυστική από τις συνηθισμένες φωνές "της πραγματικότητας" του σήμερα (ή του χθες;)Πάνω στα πλαίσια της σχέσης που -υποτίθεται πως- χτίζεται μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, με πιθανή την ένταξη της, με την συνεργασία που ήδη υπάρχει σε έργα στην Τουρκία (με χρηματοδότηση από την Ε.Ε.), νομίζω πως αυτή η φωνή (σε καλό τάιμινγκ) βρίσκει αρκετά καλό έδαφος. Ακόμα και αν "Η Τουρκία δεν θέλει" όμως (γιατί μάλλον, έχει σχέδια να επεκταθεί λες...), η πίεση της Ευρώπης προς μια τέτοια κατεύθυνση έχει την σημασία της. Δεν νομίζεις; Δηλαδή, ακόμα και σαν ευχή να το δεις, αλλάζει το κύρος αν προέχεται από τον πολιτικό κόσμο της Ευρώπης. Σε σχέση με... την Μιςς Οκλαχόμα ας πούμε.Όντως η ευχή για "World peace" είναι γελοία, όταν την ακούς από μια μπάρμπι που απλώς ξέρει ότι "αυτό λένε στην περίσταση". Εκτός από αυτό όμως η ευχή για "World peace", μας αφορά λίγο δεν νομίζεις; Δηλαδή αν οι πολιτικοί αυτού του πλανήτη δεν πάρουν πρωτοβουλίες (όπως προτείνει ο Μπεντίτ), πότε θα αλλάξει η... "πραγματικότητα" με την οποία θες να έχεις επαφή; Η Ευρώπη θα έπρεπε (θα ήθελα) να παίζει (και) αυτό το ρόλο.
Όσες πρωτοβουλίες και να αναλάβουν πολιτικοί υπάρχει μια αντικειμενική πραγματικότητα η οποία λέει πως τα κράτη μεταξύ τους δε έχουν πάντα κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις.Ναι, όλοι θα θέλαμε to give peace a chance ΑΛΛΑ με τον συγκεκριμένο γείτονα πιθανότερο είναι να σου πει πως τα δικά του είναι δικά του και τα δικά μας πάλι δικά του παρά να κάτσουμε να καπνίσουμε την πίπα της Ειρήνης.Για αυτό μονομερής αφοπλισμός μας είναι ανέφικτος και η "συζήτηση" αυτή από πολιτικούς σαν τον Κον Μπετιτ ή όποιον άλλο έχει καθαρά φιλολογική εως και καφενειακή αξία.Αυτό που θα είχε πραγματική αξία είναι να ζητήσει αυτός ή όποιος άλλος η Γερμανία να μειώσει το εμπορικό τους πλεόνασμα σε σχέση με τις χώρες τις Νότιας Ευρώπης, να άρει την περιοριστική οικονομική πολιτική και αν μειώσει την ισοτιμία του Ευρώ με τα υπόλοιπα νομίσματα.ΑΛΛΑ επειδή αυτά τα θέματα στην Γερμανία κάνουν τζιζ ο καλός βουλευτής επιλεγεί να κάνει μια ανώδυνη για τον ίδιο, ανέφικτη και κυρίως μια πρόταση η οποία δεν προσφέρει καμία λύση στα προβλήματα μας.
Μερικές φορές λέει πολύ σωστά πράγματα. Τόσο σωστά που τρομάζω. Ή είναι ο μόνος πολιτικός με κοινή λογική ή κάτι κρύβουν οι θέσεις-απόψεις του (που δεν μπορώ να το δω).Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση μετά απο τόσα χρόνια μεταπολίτευσης και Ελλήνων πολιτικών (πολύ χαμηλής δυναμικής), ο πολιτκός με κοινή λογική να μου φαίνεται ύποπτος.