Κόντρα Τσίπρα - Τασούλα στη Βουλή: «Φιμώνετε την αντιπολίτευση» - «Δεν επιτρέπω μονόπρακτα»

Κόντρα Τσίπρα - Τασούλα στη Βουλή: «Φιμώνετε την αντιπολίτευση» - «Δεν επιτρέπω μονόπρακτα» Facebook Twitter
Ένταση στη Βουλή μεταξύ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου της Βουλής - Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi
0

Ένταση επικράτησε νωρίτερα στη Βουλή μεταξύ του  αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου της Βουλής, μετά το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να λάβει τον λόγο στη διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων. 

Ο κ. Τασούλας επικαλούμενος τον κανονισμό, αρνήθηκε κάτι τέτοιο στον κ. Τσίπρα, λέγοντας πως δεν προβλέπεται όταν δεν είναι προγραμματισμένη προς συζήτηση επίκαιρη ερώτηση του ιδίου του αρχηγού που ζητάει το λόγο.

 

«Αυτή η διαδικασία δεν προβλέπεται»  ανέφερε ο κ. Τασούλας, συνεχίζοντας: «Οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν άπλετο δικαίωμα λόγου σε όλες τις διαδικασίες εκτός από τις επίκαιρες των βουλευτών που περιορίζονται αποκλειστικά στον ερωτώντα και στον υπουργό. Επιχειρείτε να καθιερώσετε πρακτική που δεν προβλέπεται. Ή θα το καθιερώσουμε στον ΚτΒ ή δεν θα το κάνουμε καθόλου.

Μας απασχόλησε το θέμα στη Διάσκεψη. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο. Υπήρξαν απαντήσεις και από την παράταξή σας ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει καθημερινή πρακτική. Δεν μπορεί αυτό να γενικευτεί. Σήμερα, κ. πρόεδρε, ζητάτε να καθιερώσετε νέο τρόπο τοποθέτησης στην Ολομέλεια. Δεν μπορεί η  Βουλή να αλλάζει άρδην τον κανονισμό της με βάση πρωτοβουλίες που δεν προβλέπονται. Φανταστείτε να καθιερωθεί. Θα έχουμε ανατροπή και ακτιβιστική διαδικασία που μετατρέπει την Βουλή σε ένα είδος σκηνικού. Σας παρακαλώ το θέμα να λήξει εδώ. Μην προσπαθήσουμε να καθιερώσουμε ντε φακτο διαδικασίες».

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας είπε: «Γνωρίζετε ότι αυτός που παραβιάζει τον ΚτΒ δεν είμαι εγώ αλλά ο πρωθυπουργός που γράφει στα υποδήματά του την διαδικασία. Σας καλώ, προτού επιχειρήσετε να φιμώσετε την φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον ναό της Δημοκρατίας -και αφήστε τα σκονάκια, ξέρει ο πρόεδρος, είναι ικανότατος- πριν επιχειρήσετε όπως επιχείρησε η παράταξή σας τα 2 αυτά χρόνια να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν θα καταφέρετε να φιμώσετε τη φωνή μας μέσα στον Ναό της Δημοκρατίας.

Σας καλώ, κ. Πρόεδρε, να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων ως πρόεδρος του συνόλου της Βουλής και όχι ως πρόεδρος που δέχεται σκονάκια από συνεργάτες του πρωθυπουργού για το τι θα πει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πείτε μου ποιο το άρθρο που δεν μου επιτρέπει να μιλήσω. Κατά πάγια πρακτική ισχύει ότι οι πρόεδροι ΚΟ, από τη μεταπολίτευση και μετά, πρώην πρωθυπουργοί έχουν το δικαίωμα να πάρουν το λόγο και να ακουστούν, όποτε το ζητούν.

Μιλάτε, όμως, για μία διαδικασία που θέλουμε να θεσπίσουμε εν είδει παράστασης. Δεν είναι παράσταση η κοινοβουλευτική διαδικασία. Κι όταν την απαξιώνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, αυτοί πρέπει να έχουν την ευθύνη της απαξίωσης, όχι εμείς που βρισκόμαστε εδώ. Να μην υποπέσετε σε αυτό το πολύ σημαντικό παράπτωμα. Έχετε ευθύνες ως ΠτΒ που για πρώτη φορά θα φιμώσετε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σας ζητώ να μου δώσετε το λόγο για 15 λεπτά. Υπάρχει μείζον ζήτημα ουσίας της ερώτησης που αποτελεί θεμελιακό πρόβλημα για την λειτουργία της Δημοκρατίας, το πρόβλημα υπερχρέωσης κομμάτων. Σταθείτε σ' αυτό το βήμα ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και όχι ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας».

Κλείνοντας την συζήτηση ο κ. Τασούλας ανταπάντησε: «Θέλω να σας πω το εξής: Επειδή με νοιάζει να σταθεί η Βουλή στο ύψος της περισσότερο και από τον εαυτό μου, δεν θέλω να μετατρέψουμε την Βουλή σε αχρείαστο σκηνικό πολιτικού ή κομματικού ακτιβισμού. Να τι εννοώ. Το άρθρο στο οποίο αναφερθήκατε, το οποίο δίνει δικαίωμα στους αρχηγούς να μιλούν, αφορά στο νομοθετικό έργο. Όλα τα άρθρα τα οποία δίνουν λόγο στους αρχηγούς των κομμάτων είναι στο νομοθετικό έργο, στις επερωτήσεις, στις μομφές και εξεταστικές επιτροπές. Στις επίκαιρες δεν προβλέπεται παρέμβαση αρχηγών.

Συνεπώς, επαναλαμβάνετε κάτι που σας απαντήθηκε. Ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει ήδη σε επτά  επίκαιρες ερωτήσεις ενώ έχει προκαλέσει με δική του πρωτοβουλία 5 συζητήσεις. Όλα αυτά αν και δεν έχει ολοκληρωθεί το μισό της συνταγματικής του θητείας. Στην προηγούμενη περίοδο, σε 160 συζητήσεις, απαντήθηκαν συνολικά 8 ερωτήσεις, σε όλη την θητεία.

Επειδή δεν θέλω η Βουλή να μετατραπεί σε σκηνικό πολιτικού ακτιβισμού και η Ολομέλεια δεν μπορεί να μετατραπεί σε συνεδρίαση καμίας ΚΟ, επειδή στις ερωτήσεις δεν επιτρέπονται μονόλογοι ή μονόπρακτα διακόπτω την συζήτηση και περιμένω την πρότασή σας για αλλαγή του Κανονισμού».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Πολιτική / Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών ( ΟΣΥ ) στον 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη όπου στεγάζονται καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου
LIFO NEWSROOM
Αλέξης Τσίπρας: Ξεκινάει διαλέξεις και σεμινάρια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Πολιτική / Αλέξης Τσίπρας: Ξεκινάει διαλέξεις και σεμινάρια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

«Ως πρωθυπουργός συμμετείχε και βίωσε μερικές από τις πιο καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της Ευρώπης του 21ου αιώνα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κορυφαίο πανεπιστήμιο
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Πολιτική / «Δεν είναι μακριά η ώρα του αποχαιρετισμού» ― Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο Γιάννος Παπαντωνίου «προσεβλήθη από επιθετικό καρκίνο του προστάτη, που συνδυάστηκε με σοβαρό πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη, το οποίο τον οδήγησε σε πολύωρες διαδοχικές χειρουργικές επεμβάσεις και σε αναπηρική καρέκλα»
LIFO NEWSROOM
Κόκκινο παγκάκι: Η πρωτοβουλία ενάντια στη βία κατά των γυναικών που εγκαινιάσθηκε στην ιταλική πρεσβεία

Πολιτική / Κόκκινο παγκάκι: Η πρωτοβουλία ενάντια στη βία κατά των γυναικών που εγκαινιάσθηκε στην ιταλική πρεσβεία

Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε σε μήνυμά της ότι στα μέτρα μέριμνας για την υποστήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας περιλαμβάνονται πολλοί σταθμοί και 44 ασφαλή καταφύγια,
LIFO NEWSROOM