Κοτζιάς: Η Ελλάδα δεν συμφωνεί με το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Κοτζιάς: Η Ελλάδα δεν συμφωνεί με το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
0

Xωρίς συμπεράσματα για τις χώρες της Διεύρυνσης (συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας), ολοκληρώθηκε σήμερα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

 

Το θέμα της Τουρκίας δίχασε τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με βασικό σημείο αντιπαράθεσης το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που ζητούσε η Αυστρία, ή τη διατήρηση του διαλόγου με την Άγκυρα.

 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υποστήριξε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης με την Τουρκία. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η ίδια η Τουρκία είναι αυτή που θα αποφασίσει αν θέλει να εξευρωπαϊστεί, ή να αφήσει τον εαυτό της εκτός ΕΕ. Ο Ν. Κοτζιάς ξεκαθάρισε ακόμη, ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την πρόταση της Αυστρίας να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εκφράζοντας την άποψη πως μια πολιτική αποκλεισμού από την ευρωπαϊκή διαδικασία θα οδηγούσε την Τουρκία σε απομόνωση. Παράλληλα, ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη με αναφορές στη συνθήκη της Λωζάνης, ή αιχμές αμφισβήτησης της ελληνικότητας των νησιών.

 

Εκτός από την Αυστρία που πρότεινε το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας, κριτική στάση απέναντι στην Τουρκία κράτησε και η Ολλανδία, κυρίως γύρω από το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο η Ολλανδία παρουσίασε μια συμβιβαστική λύση, προτείνοντας στα τελικά συμπεράσματα του Συμβουλίου, τη διατύπωση περί παγώματος στο άνοιγμα των κεφαλαίων με την Τουρκία και όχι στην όλη ενταξιακή διαδικασία.

 

Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα κράτη-μέλη υποστήριξαν ότι θα πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα, καταγράφοντας ταυτόχρονα τα μεγαλύτερα προβλήματα που είναι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ελευθερία του Τύπου.

 

Εξάλλου, σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία, ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έγιναν αποδεκτές όλες οι ελληνικές προτάσεις σε σχέση με την έκθεση της Επιτροπής. Ειδικότερα, ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις παραγράφους που μιλούν για τη μάχη ενάντια στη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, την αναγνώριση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας, και στην παράγραφο που αναφέρεται στη σημασία της «καλής γειτονίας».

 

Ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, εκτιμώντας ότι θα υπάρχει σημαντικό οικονομικό και γεωγραφικό όφελος, τόσο για την ίδια τη χώρα, όσο και για τη σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ θα πρέπει να γίνει βάσει των ευρωπαϊκών αξιών.

 

Τέλος, σχετικά με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε πως η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας παραμένει ουσιαστικής σημασίας για την ΕΕ, ενώ παράλληλα τονίζεται ο θετικός ρόλος των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ζητείται μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

 
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πρότεινε για ΠτΔ τον πατέρα της, Νίκο Κωνσταντόπουλο

Πολιτική / Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πρότεινε για ΠτΔ τον πατέρα της, Νίκο Κωνσταντόπουλο

Ο 82χρονος πολιτικός, πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, διαθέτει, σύμφωνα με την ίδια, τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τη θέση αυτή
LIFO NEWSROOM
Ο συγκλονιστικός επικήδειος του Κ. Τσουκαλά για τον Κώστα Σημίτη

Πολιτική / Ο συγκινητικός επικήδειος του Κ. Τσουκαλά για τον Κώστα Σημίτη

Η αποκάλυψη του καθηγητή για την αδελφική σχέση του με Σημίτη και Πουλαντζά - «Σε μια εποχή που όλα στο τέλος καταλήγουν σε μια εικόνα ή ένα ολόγραμμα εσύ ήσουν αλλού» είπε συγκινημένος ο επί 60 χρόνια επιστήθιος φίλος του Κώστα Σημίτη
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης - Αλ Σίσι: Η διεύρυνση της διμερούς για εποχικούς εργάτες στην κατ' ιδίαν συνάντηση

Πολιτική / Μητσοτάκης - Αλ Σίσι: Η διεύρυνση της διμερούς για εποχικούς εργάτες στην κατ' ιδίαν συνάντηση

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Αιγύπτου συζήτησαν επίσης τη συνεργασία των δύο χωρών στο Μεταναστευτικό, καθώς είναι κομβικός ο ρόλος της Αιγύπτου ώστε να περιοριστούν οι παράνομες οδοί διακίνησης
LIFO NEWSROOM