Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις μετά την συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στην Λευκωσία, τόνισε ότι η Ελλάδα «πάντα ονειρεύεται και ελπίζει σε μια Τουρκία ευρωπαϊκή, με την οποία θα έχουμε φυσιολογικές σχέσεις και φυσιολογικά σύνορα».
Ευρωπαϊκή Τουρκία θα σήμαινε, σημείωσε, μια Τουρκία χωρίς κατοχή ξένων εδαφών, μια Τουρκία που δεν θα επιζητά να δίνει εγγυήσεις και να έχει παρεμβατικά δικαιώματα σε τρίτες χώρες, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της, που δεν θα επεμβαίνει, όπως στο Αφρίν, σε τρίτες χώρες.
Αν, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, ο ένας στόχος μας είναι η Κύπρος ως κανονικό κράτος, ο άλλος, πιο δύσκολος στόχος είναι οι φυσιολογικές σχέσεις. «Αυτό πορευόμαστε μαζί, και συζητήσαμε τρόπους και δρόμους για να επηρεάσουμε περισσότερο τους παίχτες - με την έννοια των διεθνών σχέσεων - που εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία», επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση σημειώνει την χθεσινή δήλωση του κ. Ερντογάν, ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον στόχο της ΕΕ. «Ως Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμούμε την ύπαρξη προόδου στις σχέσεις των Βρυξελλών με την 'Αγκυρα και ευελπιστούμε ότι η δήλωση του Τούρκου Προέδρου θα μετουσιωθεί και σε συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.
Για το θέμα του πλαισίου του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε, ότι είναι αυτός που σχολίασε επί μακρόν εκείνο το βράδυ (στο Κραν Μοντανά) τις προτάσεις του γενικού γραμματέα, όπως έκανε και ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, "πριν τινάξουν οι τρίτες πλευρές τη συζήτηση στον αέρα".
Ο κ. Γκουτέρες, εξήγησε ο κ. Κοτζιάς, προσπάθησε να συνοψίσει τη συζήτηση «στη βάση και των αρχών του ΟΗΕ, ότι δεν μπορούν τρίτα κράτη να παρεμβαίνουν σε κράτη μέλη του ΟΗΕ, ότι αυτά είναι ξεπερασμένα, αντιδημοκρατικά, ενάντια στο διεθνές δίκαιο , ότι πρέπει να αποσυρθούν τα παράνομα στρατεύματα της Τουρκίας, και αυτό που υπολείπεται θα πρέπει να το δουν οι ηγέτες σε μια κατ' ιδίαν συζήτηση και όχι οι υπουργοί Εξωτερικών, δηλαδή ο κ. Αναστασιάδης και οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών, και ότι η Συνθήκη Εγγυήσεων πρέπει να καταργηθεί».
Για το ίδιο θέμα, ο Κύπριος υπουργός, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο περί του πλαισίου Γκουντέρες». Υπάρχει , πρόσθεσε, μια πολύ καλή ευκαιρία με την απόφαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, να αποστείλει εκπρόσωπό του σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να τοποθετηθούν ξεκάθαρα επί του πλαισίου.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ενέργεια της Τουρκίας να καταθέσει χάρτες οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της, αγνοώντας τις περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα και την Κύπρο, είπε ότι η Τουρκία έχει καταθέσει στον ΟΗΕ μια απάντηση προς εμάς, την οποία περιφέρει. «Είναι λανθασμένες τοποθετήσεις, αλλά η Τουρκία προσπαθεί με όλους τους τρόπους να νομιμοποιήσει τα παράνομα αιτήματά της, γιατί όπως έχω πει, προσπαθεί να κάνει νομιμοφανείς τις κινήσεις της», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς και τόνισε : «Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε τέτοια σχέδια».
Στις δηλώσεις του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στις σημερινές συνομιλίες έγινε «μια τολμηρή συζήτηση για να κάνουμε τολμηρά βήματα». Είπε ότι άκουσε με προσοχή «μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση της κυπριακής πλευράς για το πώς να ενισχύσουμε και να ενεργοποιήσουμε τις τριμερείς συνεργασίες στην περιοχή - με δημιουργικό πνεύμα τις έχει διατυπώσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Εμείς είμαστε ανοικτοί και σύμφωνοι στη βασική σκέψη που υπήρχε».
Επίσης, ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι τριμερείς διασκέψεις και οι πρωτοβουλίες στην περιοχή των Βαλκανίων, και έγινε ανταλλαγή απόψεων για πώς θα μπορούσε να ενσωματωθεί και η Κύπρος σε αυτές τις γεωγραφικές διασυνδέσεις και συνεργασίες.
Για τα περιφερειακά ζητήματα, τα οποία απασχόλησαν τις συνομιλίες, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε ανησυχία για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης 'Ασαντ, για το οποίο σημείωσε ότι δυσκολεύει την επιστροφή των προσφύγων, διότι τους αμφισβητεί ουσιαστικά το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς σε σπίτια, κατοικίες, οικόπεδα και επιχειρήσεις - και αυτό, είπε, δεν πρέπει να το αποδεχτεί η Ε.Ε..
Για τα θέματα της ενέργειας, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν αναβαθμιστεί. Τέλος, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι έγινε ανασκόπηση της σταθερότητας στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι «είναι ένα από τα πιο θεμελιακά ζητήματα που απασχολούν Ελλάδα και Κύπρο» , οι οποίες θέλουν να συμβάλουν στην σταθερότητα της περιοχής με μοχλό τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών , Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι με τον κ. Κοτζιά συμφώνησαν στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των τριμερών συνεργασιών, σε τομείς που άπτονται ευρύτερα θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας. Συναφώς , είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις «για το πώς μπορούν οι συνεργασίες αυτές, να διευρυνθούν θεματικά σε συγκεκριμένους τομείς με ομονοούντα κράτη από την περιοχή, όπως επίσης κράτη-μέλη της ΕΕ».
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
σχόλια