Ότι στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών και η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής διαπιστώνει διάχυση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών σε περισσότερα νησιά του Αιγαίου. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», τους τελευταίους μήνες έχει δημιουργηθεί ένας νέος «διάδρομος» μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης. «Διευρύνεται έτσι το γεωγραφικό πεδίο των ενεργειών αντιμετώπισης», υπογραμμίζει.
Την ίδια ώρα στη Λέσβο σημειώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Κουμουτσάκος, αύξηση 44% των ροών σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται «πρόσθετη πίεση σε μια ήδη ασφυκτική κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια».
Ο αναπληρωτής υπουργός ασκεί κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση καθώς «είχε χαμηλή απόδοση στο θέμα των επιστροφών», αλλά και στην Τουρκία που «δεν επιτυγχάνει την απαραίτητη εκρίζωση των δικτύων των διακινητών και είναι ελλειμματική στην αυστηρή επιτήρηση των ακτών της». Ένα ακόμα ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει το υπουργείο είναι «η άρνηση τη Τουρκίας να δέχεται επιστροφές από την ελληνική ενδοχώρα ατόμων που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από τα νησιά, κάτι στο οποίο δυστυχώς συνέβαλε με την αδικαιολόγητα παθητική στάση της η προηγούμενη κυβέρνηση».
Ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται πρόταση σε επίπεδο ΕΕ για τις επιστροφές και είναι σε επαφή με την Κυπριακή Δημοκρατία και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για να τη στηρίξουν.
Στο εσωτερικό επίπεδο βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, είναι «η προστασία των συνόρων, η αυστηρή εποπτεία στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, η αποσυμφόρηση των νησιών, η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου, προκειμένου να γίνονται πιο αποτελεσματικά, με αυτονόητο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί με προσοχή η διαδικασία αξιολόγησης της ευαλωτότητας, «ώστε να μην εκμεταλλεύονται κάποιοι τις αδυναμίες του συστήματος, προφασιζόμενοι προβλήματα που δεν έχουν».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια