Κυβερνητικές πηγές: Προς συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Ελλάδα – Τουρκία οδεύουν προς συμφωνία για το μεταναστευτικό- Τι θα προβλέπει Facebook Twitter
Φωτ.: Dimitris Papamitsos/PM Handout/SOOC
0

Η Ελλάδα και η Τουρκία συζητούν, σε καλή βάση, μία νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ύστερα και από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, που επικαλείται τις εν λόγω πηγές, φαίνεται πως ωριμάζει μία συμφωνία η οποία θα έχει στόχο τη μείωση των ροών και την πιο λειτουργική σχέση των δύο χωρών για την αντιμετώπιση τυο μεταναστευτικού. 

Η συμφωνία ενδέχεται να περιλαμβάνει πρόβλεψη για επαφή των Λιμενικών Σωμάτων των δύο κρατών, την ύπαρξη απευθείας γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των αρμόδιων υπουργών, αλλά και την ανάληψη κοινών δράσεων επί του πεδίου. 

Την ίδια ώρα, να σημειωθεί, είναι σε εξέλιξη οι επαφές της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες για τη σύναψη μίας νέας ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το μεταναστευτικό. Ημερομηνία ορόσημο κρίνεται η 7η Δεκεμβρίου όταν και είναι προγραμματισμένη η σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη. 

Τότε, θα καταβληθεί μία προσπάθεια για την υπογραφή συμφωνιών σε διάφορα πεδία. 

Μεγάλη απόσταση Ελλάδας - Τουρκίας σχετικά με το Κυπριακό

Κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, διαπιστώθηκε, εκ νέου, η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού.

Άλλωστε, μία μέρα πριν τη συνομιλία τους, ο Τούρκος πρόεδρος είχε ζητήσει από τον ΟΗΕ την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η ελληνική πλευρά επιμένει πως δεν υπάρχει καμία επιλογή, πλην της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και προκρίνει τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Νέα Υόρκη κατά την οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις.

«Οι συνομιλίες (σ.σ. με τον πρόεδρο της Τουρκίας) έγιναν σε καλό κλίμα. Από την άλλη, όμως, είναι μία ευκαιρία να επαναλάβουμε τις πάγιες μας θέσεις σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα, σε απόλυτο συντονισμό, πάντα, με τον κ. πρόεδρο» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «ο συντονισμός συνεχίζεται και επαναλαμβάνω, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για όλα όσα έχω ακούσει».

Αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «απόλυτο συντονισμό» μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Πολιτική / Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

LiFO politics / «Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί είναι αντίθετος σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί πιστεύει ότι αυτό θα «ενδυνάμωνε τα άκρα που δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα άλλων χωρών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ