Στο θέμα των γυναικοκτονιών αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξής του στην ΕΡΤ1, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από το ζήτημα με τη Βόρεια Μακεδονία, αναφέρθηκε και στις γυναικοκτονίες με αφορμή αυτή της Κυριακής Γρίβα έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων αλλά και της 40χρονης Ενκελέιντα από το Μενίδι, λίγες ημέρες πριν. Ο πρωθυπουργός για την περίπτωση της 28χρονης Κυριακής, τόνισε χαρακτηριστικά πως «ήταν μία τραγωδία η οποία κατέδειξε πως ότι και να κάνουμε πρέπει πάντα να κάνουμε περισσότερα».
«Τίποτα δεν λειτούργησε σωστά όμως υπάρχουν χιλιάδες άλλες περιπτώσεις που τα πράγματα λειτουργούν σωστά. Αντιμετωπίζονται περιστατικά κακοποίησης άρα εμπιστεύονται το κράτος και την αστυνομία και πρέπει να είναι πιο άμεση η αντίδραση και από την αστυνομία και από τις δικαστικές αρχές οι οποίες και αυτές πρέπει να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο και να παρέχουν ένα πλέγμα προστασίας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το Panic Button έχει σώσει εκατοντάδες ζωές γιατί έχει λειτουργήσει»
Σχετικά με την εφαρμογή «Punic Button», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως έχει σώσει εκατοντάδες ζωές γιατί έχει λειτουργήσει. «Είναι μία κρυπτογραφημένη εφαρμογή που μπαίνει σε μία συσκευή τηλεφώνου αν τη δει κάποιος δεν θα ξέρει τι ακριβώς είναι αυτό ενεργοποιείται αν η γυναίκα αισθάνεται ότι εν δυνάμει μπορεί να απειληθεί και αμέσως έρχεται η αστυνομία στο σπίτι», συνέχισε.
«Σχετικά με τις στέγες περίθαλψης κακοποιημένων γυναικών το πιο δύσκολο είναι να πάρει κάποιος την απόφαση όχι να καταγγείλει αλλά να φύγει από το σπίτι και το κακοποιητικό περιβάλλον και να αναζητήσει πραγματική προστασία και όσο δεν φεύγει από το σπίτι εν δυνάμει κίνδυνος μπορεί να ελλοχεύει, όσα μέτρα και να πάρουμε και εμείς και εκεί χρειάζεται ψυχολογική στήριξη. Ο αριθμός των καταγγελιών μου λέει δύο πράγματα: πρώτον ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν είχαμε στο παρελθόν τόσες καταγγελίες αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν αλλά ότι δεν τα γνωρίζαμε», κατέληξε για το ζήτημα.