«Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω», ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους αγρότες, οι οποίοι κατεβαίνουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ για το αυριανό συλλαλητήριο.
«Νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
«Πιστεύω ότι θα δούμε ένα μικρό αριθμό τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, όπως το είδαμε στις Βρυξέλλες όπου ήμουν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Το συζήτησα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και καταλήξαμε στο εξής: αν έπρεπε να πάμε τυπικά με το νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν ούτε στις εθνικές οδούς, ούτε στα κέντρα των πόλεων. Όμως, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί συντεταγμένοι οι αγρότες μας με αυτό το οποίο γίνεται σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θέλουν να κάνουν μία συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας. Στο κάτω-κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν; Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι απολύτως, θα έλεγα, σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή», συμπλήρωσε.
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι «ένα μέσο πίεσης και δικό μου». «Όταν εγώ θα πάω στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτώ -σε πρώτη φάση θα είναι ο υπουργός Γεωργίας αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία, το θέμα θα φτάσει στο Συμβούλιο- θα πω “ξέρετε, και εμείς στη χώρα μας είχαμε διαδηλώσεις” και από αυτές τις διαδηλώσεις ειδικά ως προς τη γραφειοκρατία και την ταχύτητα του “πρασινίσματος” για να το πω με απλά λόγια, τη μετάβαση δηλαδή σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σίγουρα πάνω από 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός
Στην ίδια συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε αν φέτος ο κατώτατος μισθός θα ξεπεράσει τα 830 ευρώ.
«Δεν θέλω να προεξοφλήσω τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, ούτε τη διαδικασία με την οποία καθορίζεται ο κατώτατος μισθός. Άρα, θα σας συνιστούσα να κάνουμε λίγη υπομονή. Θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπε και ο υπουργός Οικονομικών, ότι ο κατώτατος μισθός θα είναι σίγουρα πάνω από τα 800 ευρώ», απάντησε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «βλέπουμε μια συνολική αύξηση» του επιπέδου των μισθών στην ελληνική οικονομία. «Βλέπουμε περισσότερους συμπολίτες μας τώρα να βρίσκονται στη ζώνη των μισθωτών μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ και λιγότερους κατ΄ αναλογία συμπολίτες μας να είναι στον κατώτατο μισθό», και σημείωσε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα «μιας οικονομίας που αναπτύσσεται γρήγορα».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει καμία πρόσθετη εξαγγελία την οποία μπορώ να κάνω και διότι θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου στον δεύτερο μήνα του έτους να μπορώ να προεξοφλήσω ποια θα είναι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Τα στοιχεία μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να σας πω τίποτα περισσότερο από αυτά που λέω».
«Να κοιτάξουν αλλού όσοι φαντασιώνονται εσωτερικούς διχασμούς»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι 106 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.
«Όμως, θέλω να επιμείνω πάρα πολύ στο γεγονός ότι δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, σε καμία περίπτωση, και θέλω να το τονίσω αυτό: για εμένα δεν υπάρχουν βουλευτές δύο ή τριών ταχυτήτων. Σέβομαι απόλυτα τους συναδέλφους βουλευτές που είτε απείχαν είτε καταψήφισαν», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι και ο ίδιος στο παρελθόν έχει διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή της Νέας Δημοκρατία και δεν υπέστη συνέπειες.
«Όσοι φαντάζονται, ή φαντασιώνονται μάλλον, εσωτερικούς διχασμούς στη Νέα Δημοκρατία, μάλλον πρέπει να κοιτάξουν αλλού», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν πρόκειται να έχουμε πανεπιστήμια “πολυκατοικία”»
Σε ό,τι αφορά στα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα λειτουργήσουν υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.
«Με όρους και προϋποθέσεις, όμως, που μας κάνουν να είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να έχουμε πανεπιστήμια “πολυκατοικία”, τα οποία απλά να δίνουν ένα πτυχίο. Πτυχίο ειρήσθω εν παρόδω το οποίο ο καθένας μπορεί να πάρει σήμερα από το εξωτερικό και φυσικά να έχει επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Αλλά τέτοια πανεπιστήμια εμείς δεν τα θέλουμε και δεν θα τα επιτρέψουμε», συμπλήρωσε.
Τα μη κρατικά πανεπιστήμια «μόνο καλό» μπορούν να κάνουν στα δημόσια ΑΕΙ, υπογράμμισε, «υπό την προϋπόθεση, το τονίζω, ότι αυτό δεν είναι απλά μια “ευκαιριακή μπίζνα”, αλλά μιλάμε για σοβαρές επενδύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα μπορούν να μετατρέψουν πια τη χώρα σε ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο μπορεί να προσελκύει φοιτητές από το εξωτερικό όχι μόνο για τα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και για τα δημόσια πανεπιστήμια».
Παράλληλα, αναφερόμενος στις καταλήψεις, διεμήνυσε ότι «αν πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούν να καταλύσουν με την βία την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει κάτι το οποίο αποτέλεσε μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος, θα μας βρουν απέναντι και τελικά δεν θα τους περάσει».
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ανακαταλήφθηκε σήμερα μέσα σε λίγη ώρα η Νομική ΑΠΘ, ανέφερε: «Η απάντηση είναι: όσες φορές χρειάζεται. Και σε συνεννόηση πια με τα πανεπιστήμια, γιατί έχουν και οι πρυτάνεις μία ευθύνη, να δούμε σχέδια φύλαξης των πανεπιστημίων, τα οποία θα μπορέσουν να τα θωρακίσουν σε μία πιο σταθερή βάση, ώστε να μην χρειάζεται η παρέμβαση της αστυνομίας. Αλλά η παρέμβαση της αστυνομίας, κατέστη εφικτή επειδή αυτή η κυβέρνηση άλλαξε το νόμο και μπορεί πια η αστυνομία να μπαίνει στα πανεπιστήμια».
«Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα του κράτους δικαίου στην Ευρώπη»
Σε ερώτηση για το ψήφισμα στο ευρωκοινοβούλιο, για το κράτος δικαίου, ο πρωθυπουργός επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Ας σκεφτούν λίγο στην Ευρώπη, να μην πυροβολούμε τα πόδια μας. Αλλού είναι το πρόβλημα. Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα του κράτους δικαίου στην Ευρώπη, για τον Θεό. Δηλαδή, αν πάτε να το πείτε σε οποιονδήποτε στις Βρυξέλλες, θα γελάει αυτή τη στιγμή με την κατάσταση η οποία υπάρχει».
Ακόμα, χαρακτήρισε «ασυγχώρητο» το γεγονός ότι Έλληνες βουλευτές «έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από ένα ψήφισμα το οποίο ζητάει ουσιαστικά να κοπούν χρήματα από την Ελλάδα. Και γι’ αυτό είναι υπόλογοι αυτοί οι οποίοι το προξένησαν και οι αρχηγοί τους -και ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Ανδρουλάκης. Είναι ένα να ασκείς κριτική και άλλο να βάζεις τους ευρωβουλευτές σου να ψηφίζουν κατά των συμφερόντων της χώρας μόνο και μόνο γιατί θέλεις να χτυπήσεις τον Μητσοτάκη. Εκεί νομίζω ότι ξεπερνιέται μια κόκκινη γραμμή και καλό είναι αυτό να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους».
Για την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο, έτσι ώστε να πιέσουμε περισσότερο την αγορά και τον ανταγωνισμό, για να μειωθούν οι τιμές μέσα από ένα πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων που ήδη πιστεύω ότι αρχίζουν και αποδίδουν».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει με τα πρόστιμα. «Το γνωρίζουν πολύ καλά και οι εταιρείες ότι θα είμαστε αμείλικτοι ως προς την επιβολή προστίμων υπό την προϋπόθεση ότι θα εντοπίζονται να έχουν παραβεί το νόμο», συμπλήρωσε.