Λαγκάρντ στους FT: Η παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα δεν ήταν επιτυχημένη

Λαγκάρντ στους FT: Η παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα δεν ήταν επιτυχημένη Facebook Twitter
EPA/STEPHEN JAFFE
3

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στους Financial Times και τo δημοσιογράφο Σον Ντόναν -με αφορμή την έναρξη της δεύτερης θητείας της ως επικεφαλής του ΔΝΤ- η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε ,μεταξύ άλλων, στην παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ομολογώντας πως δεν ήταν επιτυχημένη.

«Δεν ήταν μία επιτυχημένη εμπειρία, ας το παραδεχθούμε, για κανέναν, ιδιαίτερα για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά η «σιδηρά» κυρία του ΔΝΤ.

Η κυρία Λαγκάρντ, ωστόσο, αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό του «βολικού αποδιοπομπαίου τράγου» για το Ταμείο, ιδιαίτερα αφού υποστηρίζει σθεναρά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε δήλωσε ακόμη ότι επιθυμεί το Ταμείο να πάει «βαθύτερα» και «πιο μακριά» στην εργασία του σε θέματα όπως αυτό της εισοδηματικής ανισότητας.

H αντιμετώπιση των ανισοτήτων, υποστήριξε η Λαγκάρντ, είναι κρίσιμης σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην παγκοσμιοποίηση, η οποία έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπων από τη φτώχεια σε όλο τον κόσμο, αλλά βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο στις πλούσιες οικονομίες, όπου δεν έγιναν αρκετά πράγματα για να βοηθηθούν όσοι έμειναν πίσω.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε αυστηροί και πειθαρχημένοι. Κατά περίπτωση, εξακολουθούμε να κάνουμε συστάσεις που δεν είναι ευχάριστες για τους πολίτες, επειδή είναι σκληρές», σημείωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας: «Αλλά θα ήθελα το ΔΝΤ να έχει πιο ανθρώπινο πρόσωπο».

Σχολιάζοντας την απάντησή της, ο δημοσιογράφος γράφει πως δεν έχουν πειστεί όλοι ότι ένας οργανισμός που εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως ο «μπαμπούλας», ο οποίος εμφανίζεται μόνο για να να παράσχει επιθετικές θεραπείες σε περιόδους κρίσης σε διάφορα μέρη του κόσμου, μπορεί να γίνει πιο «ήπιος και ευγενικός».

Εάν οι επικριτές βλέπουν την Ελλάδα ως την αποτυχία των ορθόδοξων οικονομικών και την ψήφο της Βρετανίας για έξοδο από την Ε.Ε ως ένδειξη αποτυχίας της παγκοσμιοποίησης, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η εναλλακτική είναι χειρότερη, σημειώνει η οικονομική εφημερίδα.

Το είδος των προστατευτικών πολιτικών που υποστηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, θα ήταν «καταστροφικό για την παγκόσμια οικονομία», τονίζει η Λαγκάρντ.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Πολιτική / Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

LiFO politics / «Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί είναι αντίθετος σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί πιστεύει ότι αυτό θα «ενδυνάμωνε τα άκρα που δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα άλλων χωρών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια
Για την ακρίβεια λέει:Looming over Ms Lagarde’s initiative is the IMF’s unhappy experience in Greece, where it has for years been accused of imposing excessive austerity on an economy now in its third European-led rescue. Ms Lagarde argues the IMF is just a “convenient scapegoat” in Greece — especially as it is arguing forcefully for Athens’ European creditors to grant debt relief — but she also concedes “it has not been a successful experience, let’s face it, for anyone, particularly for the Greek people themselves”.If critics see Greece as a failure of orthodox economics and last month’s vote by the UK to leave the EU as evidence of the failures of globalisation, the IMF is still making the case that the alternatives are worse.Αυτά.--