Πιστεύουμε στον διάλογο αλλά δεν είμαστε αφελείς, δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα.
«Πιστεύουμε στο διάλογο, περιμένουμε καλή έκβαση, όχι θεαματική, δεν είμαστε αφελείς και δεν συζητάμε τίποτα άλλο πέραν της διαφοράς με την Τουρκία που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στο αν η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ή απαισιόδοξη ενόψει της συνάντησης του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν.
«Σίγουρα δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Διάλογος δεν σημαίνει ούτε υποχώρηση, ούτε αφέλεια. Το αντικείμενο για εμάς είναι μόνο η μια διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο που θα μπορούσε να μπει στο τραπέζι. Εκπροσωπώ μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που έχει κάνει κινήσεις ενίσχυσης της χώρας που δεν έχουν γίνει για δεκαετίες και ως προς την ΑΟΖ, και ως προς τις συμφωνίες με άλλα κράτη και με συμφωνίες για καθορισμό ΑΟΖ με άλλες χώρες. Αυτά που για άλλες χώρες είναι ζητούμενα, για την Ελλάδα είναι δεδομένα. Πιστεύουμε στο διάλογο, περιμένουμε καλή έκβαση, όχι θεαματική, δεν είμαστε αφελείς και δεν συζητάμε τίποτα άλλο πέραν της διαφοράς με την Τουρκία που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Σύντομα η συνάντηση με Ανδρουλάκη»
Ο Παύλος Μαρινάκης σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ποια είναι η εκτίμησή του για την αντιπολίτευση που θα ασκήσει στο εξής ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες και πεδίο δόξης λαμπρό για ένα μίνιμουμ συναινέσεων.
Ειδικά για τη μεθαυριανή συζήτηση στη Βουλή για την πολιτική προστασία και τις πυρκαγιές, σημείωσε ότι «εμείς δεν θεωρούμε ότι ειδικά τέτοια θέματα είναι ευκαιρία για έντονη αντιπαράθεση» ενώ για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη δήλωσε ότι εκκρεμεί μία επικοινωνία από τους συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη και πως είναι τεχνικό το θέμα οριστικοποίησης της συνάντησης.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει και συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά μετά από όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως ο πρωθυπουργός απάντησε με απόλυτη σαφήνεια συνολικά σε όλα αυτά τα ζητήματα χωρίς να αφήσει περιθώριο παρερμηνειών ή αμφισβητήσεως. «Δεν υπάρχει κάποια συνάντηση σαν αυτή που λέτε. Απάντησε και για τον πρώην πρωθυπουργό χωρίς να υπάρχει περιθώριο να παρερμηνευτούν αυτά που είπε. Δεν υπάρχει θέμα εξηγήσεων. Η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη», πρόσθεσε.
Μετά από σχετικό ερώτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε δημοσιεύματα που μιλούν για σενάρια πρόωρων εκλογών ή αλλαγής του εκλογικού νόμου.
«Η δουλειά της εκτελεστικής εξουσίας σταματάει όταν αναλαμβάνει η δικαστική»
Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αδειλίνη και αν αναγνωρίζει καθυστερήσεις στη διερεύνηση περιστατικών που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του σιδηροδρόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως υπάρχουν τρεις διαστάσεις σε αυτή τη συζήτηση. Η μία, είπε, είναι η διάσταση των υποχρεώσεων της Πολιτείας και των διαχρονικών καθυστερήσεων τις οποίες ο πρωθυπουργός αναγνώρισε. Η δεύτερη ανέφερε ότι είναι η διάσταση του ανθρώπινου παράγοντα και η τρίτη αφορά τη δικαιοσύνη για την οποία «δεν μπορούμε να σχολιάσουμε πάρα πολλά».
«Η δουλειά της εκτελεστικής εξουσίας σταματάει όταν κάτι το αναλαμβάνει η δικαστική εξουσία», επισήμανε.
Στρέβλωση οι φτωχότερες χώρες να πληρώνουν ακριβότερο ρεύμα
Αναφερόμενος σε ερώτηση του Νικήτα Κακλαμάνη για το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε πως στη συντριπτική πλειοψηφία όσων αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ θα απαντήσει η ηγεσίας του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας. Σημείωσε ότι υπάρχουν σημεία της ερώτησης που είναι στη σωστή κατεύθυνση. Επ' αυτού υπενθύμισε ότι γενικά το ζήτημα της χονδρικής του ρεύματος έχει απασχολήσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ο οποίος είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που έστειλε σχετική επιστολή καθώς υπάρχει στρέβλωση την οποία θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Υπάρχει στρέβλωση, οι φτωχότερες χώρες να πληρώνουν παραπάνω για το ρεύμα χωρίς να έχουν καμία ευθύνη», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ ανέφερε ότι ήταν υπό κατάρρευση και δικαιώθηκαν οι επιλογές της κυβέρνησης και αναρωτήθηκε τι θα συνέβαινε αν με την εικόνα διάλυσης που είχε πριν από 5 χρόνια καλείτο να διαχειριστεί μια τόσο μεγάλη παγκόσμια κρίση.
Σε ερώτηση αν υπάρχει πολιτικό θέμα για τον κ. Σταϊκούρα με αφορμή δημοσιεύματα για απευθείας αναθέσεις του υπουργείου Μεταφορών σε εταιρείες συμβούλων, απάντησε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα και παρέπεμψε στην ανακοίνωση του υπουργού.
Σχετικά με την ανανέωση της θητείας του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή παρά τις καταγγελίες εναντίον του, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε τα εξής: «Δεν υπάρχει καμία ιδιωτικοποίηση δομών. Θυμίζει τα περί ιδιωτικοποίησης του νερού που ποτέ δεν ιδιωτικοποιήθηκε. Δεν υπάρχει ούτε υποψία συγκάλυψης για τέτοιες καταγγελίες. Σε όλες τις υπηρεσίες, τις δομές του δημοσίου υπάρχει ο πειθαρχικός και ο ποινικός έλεγχος που τον κάνει η δικαιοσύνη. Όλα αυτά είναι πλήρως ανυποστήρικτα. Τα κριτήρια που αποφασίζει η Πολιτεία είναι αυτά της αποτελεσματικότητας. Επειδή είναι λίγο άδικη αυτή η κριτική, οι αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών για διάφορα κυκλώματα, περιγράφουν τη συνολική βούληση του κράτους για μηδενική ανοχή. Όταν λέγαμε νομιμότητα παντού, αυτό δεν περιγράφει μόνο τη βούλησή μας για τις επιχειρήσεις της αστυνομίας. Αυτό έχει να κάνει με όλες τις επιμέρους εκφάνσεις της δημόσιας διοίκησης. Η ΑΑΔΕ έχει αξιοσημείωτες επιτυχίες».
Για τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στο μοντέλο Μελόνι με τη συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας για το μεταναστευτικό, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως είναι δεδομένο ότι το βλέπουμε θετικά αλλά πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες.
«Κάθε πρόταση δεν μπορούμε να πούμε ότι τη δεχόμαστε χωρίς να τη μελετήσουμε. Η Ελλάδα έχει δώσει εξετάσεις για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν έχουμε ευτυχώς Μόριες και Ειδομένες. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να δώσει εξετάσεις, ούτε οι Έλληνες λιμενικοί. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Δεν μπορούμε να μη τονίσουμε ότι πλέον όλο και περισσότεροι παράγοντες της ΕΕ όπως η Πρόεδρος της Κομισιόν, δέχονται διατυπώσεις και αιτιάσεις τις οποίες έκανε επανειλημμένως ο Έλληνας Πρωθυπουργός», πρόσθεσε.
Για το θέμα των επιστροφών, δήλωσε ότι η διαδικασία διέπεται από συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο και η συζήτηση είναι πάνω σε αυτό το πλαίσιο, να επιταχυνθεί χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου που είναι ένας αιτών ασύλου του οποίου απορρίφθηκε η αίτησή του.
Ερωτηθείς για την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για αναστολή της χρηματοδότησης των Σπαρτιατών, ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως θα συζητηθεί στη Βουλή και θα υπάρχει σχετική απάντηση από το υπουργείο Εσωτερικών.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση με την συνδρομή και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες για να δώσει στη δικαιοσύνη τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να αποκλείει από εκλογικές διαδικασίες κόμματα-εγκληματικές οργανώσεις.
«Αντιστοίχως και το ζήτημα της χρηματοδότησης θα συζητηθεί στη Βουλή. Σημασία έχει να ληφθούν αποφάσεις στη λογική των προηγούμενων τροπολογιών. Θα την εξετάσουμε πολύ σοβαρά με στόχο να ληφθεί η καλύτερη δυνατή απόφαση, η σωστή απόφαση νομικά και πολιτικά», συμπλήρωσε.
Για τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνουν ότι οι εισπράξεις από τον τουρισμό τον Αύγουστο ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τον προηγούμενο Αύγουστο, ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι τα συνολικά στοιχεία δείχνουν ότι πάμε για άλλη μια χρονιά ρεκόρ. «Στο τέλος θα γίνει ταμείο και ως προς τον αριθμό των αφίξεων και ως προς τις εισπράξεις. Θα δούμε την ακριβή εικόνα. Η εντύπωση που έχουμε είναι ότι είχαμε άλλη μια εξαιρετική χρονιά», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ