Το Μαξίμου απαντά για την συλλογική σύμβαση στη ΔΕΗ

Το Μαξίμου απαντά για την συλλογική σύμβαση στη ΔΕΗ Facebook Twitter
18

Διευκρινίσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δίνει το Μαξίμου μετά το σάλο που προκλήθηκε.

 

Η κυβέρνηση αποκρούει την κριτική για την τελευταία επίμαχη σύμβαση εργασίας στη ΔΕΗ και προαναγγέλλει εκ νέου μειώσεις στην τιμή του ρεύματος και χαρακτηριστικά αναφέρει:

"Τις τελευταίες μέρες ασκείται κριτική στην κυβέρνηση για μία συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.Τι οφείλουν να γνωρίζουν όσοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για το παραπάνω θέμα:


Η κυβέρνηση αυτή, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, έχει ως θέμα αρχής να μην παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων, όποια μορφή και ιδιοκτησιακό καθεστώς και εάν έχουν οι τελευταίες και των συνδικάτων. Δεν ακολουθούμε συνεπώς τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που παρενέβαιναν διαρκώς εις βάρος πάντοτε της πλευράς των εργαζομένων.

Δεν ακολουθούμε συνεπώς τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που παρενέβαιναν διαρκώς εις βάρος πάντοτε της πλευράς των εργαζομένων.

Αντίθετα, επίσης, με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως και απολύτως την ελευθερία των Συλλογικών διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα από την κατάληξή τους, την οποία θεωρεί ως ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας και θεμελιώδες εργαλείο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ελευθερία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, όπως είναι γνωστό, είναι βασικό όπλο για την καταπολέμηση της λιτότητας και εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλου του κόσμου της εργασίας και πρώτα από όλα των πιο αδύναμων.

Η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε πριν από τις εκλογές.

Οποιαδήποτε κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για ανάμιξη στη διαμόρφωση και κατάληξη της συγκεκριμένης Σύμβασης, είναι επομένως εντελώς αβάσιμη με βάση την κοινή λογική.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. που υπέγραψε την σύμβαση με την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Οποιαδήποτε δημοσιεύματα αναφορικά με πιθανές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας της συλλογικής σύμβασης είναι εκτός πραγματικότητας. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι μισθοί των εργαζομένων στη ΔΕΗ έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά πολύ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχώρησαν σε πολιτικές αύξησης των τιμολογίων, επιβαρύνοντας κατά πολύ νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με τη ΔΕΗ επεξεργάζεται για το επόμενο διάστημα σχέδιο για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης σε σχέση με το τιμολόγιο της ΔΕΗ και την πρόσβαση των νοικοκυριών στο ηλεκτρικό ρεύμα έγιναν γνωστά στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»

18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς, μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Σωστά, η διοίκηση της ΔΕΗ μπορεί να αποφασίζει πόσο και τι θα πληρώνει τους εργαζομένους της, δε χρειάζεται να παρέμβει η κυβέρνηση. Κάνετε λες και είναι δημόσια εταιρία και τους μισθούς τους πληρώνουμε εμείς...
Μείωση φόρων που συντηρουν μισθούς και εξωφρενικές συντάξεις στα ευγενή ταμεία δεν μας είπαν. Θα κόψουν κανα δυο ευρώ απ τους λογαριασμους της ΔΕΗ κι είμαστε εντάξει...οι φόροι είναι άλλο πράγμα...
ΔΥΣΤΥΧΩΣ κυριοι δεν λετε την αληθεια και απογοητευετε και καλοπιστους φιλους σας οπως εγω και ολη μου η οικογενεια.Πως ειναι δυνατον ενας δημοσιος φορεας να ισχυριζεται οτι ειναι κερδοφορος και να κατανεμει τα κερδη του με αυτο τον πονηρο τροπο στους δικους του?Αν ο οργανισμος αυτος κερδιζει ειναι γιατι εισπρατει απο ολους μας και τα κερδη θα επρεπε ειτε να τα επενδυσει ειτε να τα γυρισει πισω σε μας τους καταναλωτες μειωνοντας το τιμολογιο.Τι ισχυριζεστε κυριοι?Οτι τα βαλατε επιτυχως με ολη την Ευρωπη αλλα δε σας πεφτει λογος στη συντεχνια?Ετσι ειναι, η συντεχνια ψηφιζει εδω.
Στην προκειμένη περιπτωση, πολύ καλά θα έκανε το κράτος να παρενέβαινε αλλά όχι υπέρ των υπαλλήλων αλλά υπέρ της κοινωνιας. Ας μη δωθουν άλλες αυξήσεις στους ηδη εξαιρετικά καλά αμοιβομενους υπαλλήλους και ας δωθούν(Τώρα όμως, άμεσα)μικρές μειώσεις στα τιμολογια. Ο κοσμικής υποφέρει, όταν βλέπει προκλητικά προνόμια σε βολεμενους εξαγριωνεται και με το δίκιο του!
Φυσικά έχουν μειωθεί οι μισθοί στη Δ.Ε.Η., πεινάνε οι άνθρωποι κι πρέπει να τους βοηθήσουμε. Στο παρακάτω Link υπάρχουν επίσημα στοιχεία της ίδιας της Δ.Ε.Η. για το πρώτο τρίμηνο του έτους 2014, από τα οποία προκύπτει το εξής καταπληκτικό: το μέσο μηνιαίο κόστος ενός εργαζόμενου είναι 4344 ευρώ (248,3 εκατ./ 19049 εργαζόμενοι/ 3). https://www.yumpu.com/xx/document/view/27969545/1q2014Πιστεύω ότι πολλοί εξ ημών θα ήθελαν ένα τέτοιο πενιχρό μισθό στις ημέρες μας... Και κάτι ακόμη: είναι ωραίες οι συλλογικές διαπραγματεύσεις όταν υπάρχουν συνθήκες ελεύθερης αγοράς, όχι όταν ασκείται ένα κρατικό μονοπώλιο από το οποίο υποχρεωτικά πρέπει να ''αγοράσεις''.....
Θα έπρεπε να κατανοείς παρ όλη τη κυνικότητα σου ότι το κόστος ενός εργαζομένου δεν είναι αυτό που μπαίνει στη τσέπη του, αλλά εμπεριέχει εργοδοτικές και υπαλληλικές ασφαλιστικές εισφορές καθώς και τον αναλογούντα φόρο, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένο κατά 50% - 60%.Επίσης θα σου πρότεινα να πας να δουλέψεις ένα μήνα στο εργοστάσιο της Πτολεμαΐδας και να μου πεις μετά πόσο θα θεωρείς ότι πρέπει να αμείβεσαι για την εργασία σου.Και για να σε προλάβω, όχι δεν είμαι ΔΕΗτζης, αλλά έχω μείνει σε περιοχή με εργοστάσιο παραγωγής και μόνο φαντάζομαι πόσο επιβαρυμένο είναι το περιβάλλον εντός του χώρου, αν τα πράγματα είναι άθλια στις παρακείμενες πόλεις.Για το κομμάτι των συλλογικών διαπραγματεύσεων μπορούμε να το συζητήσουμε, αλλά αν είναι να ανοίξει η αγορά με πασοκονουδουκικούς όρους όπου έφαγαν τα εκατομμύρια ημέτερα λαμόγια με εταιρείες φαντάσματα, βάρεσαν κανόνι, άφησαν έκθετους τους πελάτες τους και πίνουν και γλεντάν εις υγείαν των κορόιδων, μάλλον θα πω ευχαριστώ δε θα πάρω.Στα κοινωνικά αγαθά (βλ. νερό, ηλεκτρισμός) πρέπει να έχει λόγο και ρόλο το κράτος.
Μη λες ανακρίβειες.Από που το έβγαλες το 50-60% μείον?Ο εργαζόμενος παίρνει το βασικό μείον ασφαλιστικές εργαζομένου-φόρος.Δεν ξεπερνούν το 42%(Σου βάζω και εισφορά αλληλεγγύης)Τα υπόλοιπα μπαίνουν στη τσέπη.Και μη ξεχνάς στο Δημόσιο τις εργοδοτικές εισφορές δεν τις πληρώνει κανένας άλλος από τον Έλληνα φορολογούμενο.Μάλλον αναλύεις με συριζαίικους όρους.
nikosiq ή δε καταλαβαίνεις ελληνικά ή κάνεις πως δε καταλαβαίνεις.Μιλάω για το προαναφερθέν μέσο κόστος του εργαζομένου το οποίο εμπεριέχει και τις εργοδοτικές εισφορές. Πες μου τι δεν είναι σαφές;Πάνω σε αυτό το ποσό μιλάω για μειωμένο κατά 50-60%.Όσο για το σχόλιο σου για τις εργοδοτικές εισφορές ότι τις πληρώνει ο φορολογούμενος τι να πω; Το μισθό του δημοσίου υπαλλήλου δε τον πληρώνει ο φορολογούμενος; Μόνο τις εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία; Σοβαρολογείς με αυτά που γράφεις ή είναι λόγω κεκτημένης ταχύτητας να απαντήσεις αρνητικά στο σχόλιο μου;Τους συριζαίικους όρους μπορείς να τους κρατήσεις για το άτομό σου μαζί με τους πασοκονουδουκικούς που χρησιμοποιείς για να κάνεις σχόλια εντυπωσιακά πλην όμως ελαφρώς άσχετα.
Αγαπητέ HarryC είμαι και εγώ εργαζόμενος, ακόμη και το 50% να δεχθώ (που δεν είναι τόσο, γύρω στο 40% είναι) αυτά που δεν μπαίνουν στην τσέπη του εργαζόμενου, τότε ο μέσος μισθός είναι γύρω στα 2150, σε χαλάνε εσένα;
"το κόστος ενός εργαζομένου δεν είναι αυτό που μπαίνει στη τσέπη του, αλλά εμπεριέχει εργοδοτικές και υπαλληλικές ασφαλιστικές εισφορές καθώς και τον αναλογούντα φόρο, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένο κατά 50% - 60%". Αυτό έγραψες,μη μας περνάς για τρελλούς.Αναφέρεις ξεκάθαρα μισθολογικό κόστος και επειδή δε γνωρίζεις σου απαντώ για να μάθεις.Επίσης το κόστος βγαίνει αν στο μικτό μισθό προσθέσεις τις εργοδοτικές εισφορές.Ο άσχετος φαίνεται.Να παρακαλάς να μαθαίνεις γιατί αν συμβουλεύεσαι το Βαρουφάκη για κόστη το χρεωκοπήσαμε το μαγαζί.Από πραγματική οικονομία μετεξεταστέος.
Διογένη δεν είπα ότι με χαλάει ένας μισθός 2.200 ευρώ, αυτό που πρότεινα είναι πριν καταλήξουμε να κράζουμε κόσμο γι' αυτά που πληρώνεται να το συγκρίνουμε με αυτό που παράγει. Και έχω ενστάσεις πολλές φυσικά για τις όποιες αλα Πόντιος Πιλάτος ανακοινώσεις του Σύριζα.Και για να ξεκαθαρίζω, τον Φωτόπουλο και πάσης φύσεως Φωτόπουλους, απλά σέβομαι τον εαυτό μου κι όλους εσάς και δε τον χαρακτηρίζω. Είμαι αντίθετος με τέτοιου τύπου άτομα όχι απλά 100%, αλλά δεν είναι αυτός το θέμα εδώ.nikosiq δε σε πέρασα για τρελό (καλό θα ήταν να μη μιλάς εξ ονόματος όλων, αλλά να εκπροσωπείς τον εαυτό σου μονάχα, εκτός κι αν αναγορεύτηκες σε υπερασπιστή των απανταχού σχολιαστών της lifo και δε το μάθαμε).Σίγουρα αποδεικνύεται από το σχόλιο σου ότι έχεις χαμηλή κατανόηση σε ότι αφορά την ελληνική γλώσσα και τα γραφόμενά μου γιατί πολύ απλά λες αυτό που λέω με άλλα λόγια και διαφωνείς μαζί μου. Πραγματικά εκπληκτικό.Θα κάνω μια απέλπιδα προσπάθεια και μέχρι εδώ θα είναι, δε θα ξαναγράψω απάντηση στο συγκεκριμένο θέμα.Όπως όμορφα αντέγραψες από το πρώτο μου σχόλιο αναφέρομαι στον όρο κόστος εργαζομένου. Το μισθολογικό που κόλλησες από δίπλα είναι αυθαίρετη προσθήκη δική σου και εξηγώ.Όταν εργάζεσαι κάπου ως υπάλληλος κοστίζεις για την εταιρεία σου ένα Α ποσό. Το ποσό αυτό ονομάζεται κόστος εργαζομένου και περιέχει τα πάντα μέσα. Ήτοι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και τον περιβόητος "μισθό". Ο μισθός σου τώρα αναλύεται σε ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου, πάσης φύσεως φόροι (έκτακτοι, τακτικοί κλπ) και το καθαρό ποσό που καταλήγει στη τσέπη σου.Συνεπώς όπως μπορείς να καταλάβεις το καθαρό ποσό του μισθού, αυτό που μπαίνει στη τσέπη επί το λαϊκότερον, ουδεμία σχέση έχει ως απόλυτο νούμερο με το αρχικό κόστος εργαζομένου αλλά αντιθέτως είναι κατά πολύ μικρότερο.Για να ανεβάσω το πήχη λίγο ψηλότερα να αναφέρω ότι η δική μου αυθαιρεσία είναι ότι υπολόγισα ως μέσο κόστος εργαζομένου το ποσό που κοστίζει στην εταιρεία ο υπάλληλος με την υπερωριακή του εργασία.Επιμένω και επιστρέφω αυτούσιους τους χαρακτηρισμούς κι εν προκειμένω του άσχετου. Επίσης να διευκρινίσω πως δε παρακαλάω κανένα, αν είναι δική σου πρακτική δικαίωμά σου. Δεν είναι δική μου. Δε συμβουλεύομαι κανένα Βαρουφάκη. Ακούω, διαβάζω, κατανοώ (όσο μου επιτρέπει το μυαλό που διαθέτω) και κρίνω. Επίτρεψέ μου να αμφιβάλλω όμως για τη δική σου κριτική ικανότητα αν χρεώνεις τη χρεωκοπία του μαγαζιού στο Βαρουφάκη που ήρθε "χθες" και δε τη χρεώνεις στους 25 υπουργούς οικονομικών που είχαμε τα τελευταία 35 χρόνια.Αυτά κι εύχομαι καλή συνέχεια σε όλους.
Εγω ξεκαθαρη απαντηση δεν διαβαζω , εκτος αν θεωρουνται οι αυξησεις αυτες "ακρογωνιαιος λιθος της δημοκρατιας" . Διαβαζω οντως υποσχεσεις για φθηνοτερο ρευμα , ενα ακομα ΘΑ το οποιο να δουμε ποτε θα υλοποιηθει . Οι συνδικαλιστες της ΔΕΗ ,αλλα και οι εργαζομενοι και οι συνταξιουχοι της ΔΕΗ (οπως και του δημοσιου γενικοτερα) ανεκαθεν ηταν προνομιουχοι . Γιατι λοιπον οι πρωτες κινησεις της κυβερνησεις να κατευθυνονται προς το να ενισχυσουν περαιτερω την πλεονεξια τους ?
"Η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε πριν από τις εκλογές. Οποιαδήποτε κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για ανάμιξη στη διαμόρφωση και κατάληξη της συγκεκριμένης Σύμβασης, είναι επομένως εντελώς αβάσιμη με βάση την κοινή λογική. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. που υπέγραψε την σύμβαση με την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση."Τί πιο ξεκάθαρο θέλεις;1. Ολοκληρώθηκε πριν τις εκλογές (επί προηγούμενης κυβέρνησης)2. Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση
Αν είναι ετσι τότε:1)Γιατί ο σύντροφος Φωτόπουλος παρότρυνε όλους τους εργαζόμενους να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ αν θέλουν αυξήσεις?2)Ο Λαφαζάνης γιατί υπέγραψε?Στο χέρι του ήταν αν ήθελε να την ακυρώσει.Αν ήθελε...