Με τη διαδικασία του επείγοντος η συζήτηση νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα

Με τη διαδικασία του επείγοντος η συζήτηση νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
0

Με την έγκριση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τον χαρακτήρα του επείγοντος και μετά από διακοπή 30 λεπτών, ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, το οποίο περιέχει προαπαιτούμενα της β' αξιολόγησης και αφορούν κυρίως τη βέλτιστη προσαρμογή των διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων.

Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με την τελευταία να αμφισβητεί ότι υπήρχε η δεδηλωμένη βάσει των παρόντων κυβερνητικών βουλευτών, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί για 30 λεπτά και να ξαναρχίσει μετά τη διαπίστωση ότι υπερίσχυε η άποψη της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, υπεραμυνόμενος της διαδικασίας συζήτησης του νομοσχεδίου με τον χαρακτήρα του επείγοντος, επεσήμανε τις ασφυκτικές προθεσμίες που υπάρχουν για την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων, ενόψει του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, τονίζοντας ότι «θα άξιζε στο νομοσχέδιο να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία, ωστόσο συνεπλέκεται με την αξιολόγηση και είναι ένα από τα προαπαιτούμενα».

«Δεν αρχίζουμε καλά. Από τον Ιούνιο θα έπρεπε να ψηφιστεί. Αυτό το νομοσχέδιο χρειαζόταν μία ενδελεχή συζήτηση. Έχει 86 διατάξεις που αλλάζουν έναν νόμο, που εσείς οι ίδιοι ψηφίσατε», αντέτεινε η εισηγήτρια της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για μία «σκανδαλώδη διαδικασία για να μην διαπιστωθεί η έλλειψη στρατηγικής που έχει η κυβέρνηση».

Κατά της διαδικασίας τάχθηκε και ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος έκανε λόγο για προχειρότητα και υπογράμμισε: «Είμαστε απέναντι σε κάθε μνημονιακό μέτρο που επιβάλλει η κυβέρνηση».

Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτές είναι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε μόνη της η κυβέρνηση να προχωρήσει και όχι να είναι προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Για προχειρότητα και πασαλείμματα» μίλησε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, ενώ την ίδια άποψη εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μετά τη νέα καταμέτρηση των βουλευτών, που έγινε διά ανατάσεως των χεριών και με 29 βουλευτές της συγκυβέρνησης να ψηφίζουν υπέρ και 25 της αντιπολίτευσης κατά, ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του επείγοντος. «Με βάση τον κανονισμό μπορεί να διακοπεί για δύο ώρες η συνεδρίαση της Επιτροπής», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Χαρά Καφαντάρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Πολιτική / Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

LiFO politics / «Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί είναι αντίθετος σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί πιστεύει ότι αυτό θα «ενδυνάμωνε τα άκρα που δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα άλλων χωρών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ