Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο του MEGA παρά τα χαμόγελα στη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Άγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα Καγκελάριος άφησε για την κατ 'ιδίαν συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό να υψώσει το "τείχος" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η γερμανική πλευρά θεωρείται απαράβατο όρο για να υπάρξει συμφωνία τη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ωστόσο κρατά σκληρή στάση κυρίως στα εργασιακά και το ασφαλιστικό που αποτελούν τις "κόκκινες" γραμμές της Αθήνας.
Στον ίδιο τόνο ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο ο οποίος δήλωσε πως η Γερμανία θεωρεί απαραίτητο τον ρόλο του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το MEGA h κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε πως "πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά με τους τρεις θεσμούς καθώς υπάρχουν αρκετά πράγματα ακόμη να γίνουν" και πρόσθεσε: "Η Γερμανία και η Γαλλία πρότειναν στην Ελλάδα και στον Έλληνα πρωθυπουργό όποτε υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα, όποτε χρειαστούν βοήθεια να την παρέχουμε. Αλλά η τελική λύση θα βρεθεί με τους τρεις θεσμούς και γι' αυτό χρειάζεται να εργαστούμε σκληρά".
Ωστόσο παρά τη δύσκολη κατάσταση που διαγράφεται ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος για συμφωνία και τόνισε: "Η συζήτηση χθες το βράδυ με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ήταν πολύ εποικοδομητική, σε πολύ καλή και φιλική ατμόσφαιρα. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος - και η Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη"
Η σκληρή γερμανική στάση φάνηκε και από τον αποκλεισμό του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την τριμερή συνάντηση με αίτημα του Βερολίνου. Ωστόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν που συναντήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό μιλώντας στην Wirtschaftswoche δήλωσε για το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ: "Το ζήτημα δεν έχει μόνο να κάνει με νομισματικούς και οικονομικούς λόγους, αλλά και με την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Δεν μπορούμε απλά να πετάξουμε τους Έλληνες εκτός ευρωζώνης. Οι Έλληνες πρέπει ασφαλώς να μάθουν ότι στην αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντιπαρατίθεται η συνεκτική στάση και τα οικονομικά του άλλου".
σχόλια