Μέρκελ: Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη - Δεν θα υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος

Μέρκελ: Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη - Δεν θα υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος Facebook Twitter
EPA/LAURENT DUBRULE
3

Για δύσκολες, σκληρές διαπραγματεύσεις έκανε λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως είπε, «έχει χαθεί το πιο σημαντικό νόμισμα που είναι η εμπιστοσύνη», ενώ επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος.


«Από όσο γνωρίζω, το Εurogroup δεν είναι σε θέση να μας δώσει ένα μοναδικό έγγραφο - πρόταση, το οποίο να μας ζητά να αρχίσουμε τη διαπραγμάτευση. Δεν με εκπλήσσει. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», τόνισε η καγκελάριος.

«Δεν θα έχουμε συμφωνία για να έχουμε συμφωνία», επισήμανε και ανέφερε ότι «πρέπει να δούμε τα υπέρ και τα κατά και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες».

«Το διακύβευμα είναι να δούμε κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι και αύριο στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Πρέπει να δούμε ποια είναι η αντίληψή μας για την Ευρώπη», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βρεθεί μια συμφωνία απόψε, που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, και θα επιτρέπει στην Ευρώπη να συνεχίσει».

Με αφορμή την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ενδεχόμενο προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Ολάντ τόνισε ότι δεν υπάρχει προσωρινό Grexit, είτε η Ελλάδα μένει εντός της ευρωζωνης, είτε βγαίνει εκτός. Στην τελευταία αυτή περίπτωση ωστόσο, όπως είπε, «θα έχουμε μια Ευρώπη που υποχωρεί και δεν προοδεύει πλέον, και αυτό δεν το θέλουμε».
«Η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλει προσπάθειες, πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανή να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ταχύτατα» και τότε «η ευρωζώνη πρέπει να της προσφέρει την υποστήριξή της», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.


«Είμαι έτοιμος για έντιμο συμβιβασμό.Το οφείλουμε στους λαούς της Ευρώπης, που θέλουν ενωμένη και όχι χωρισμένη την Ευρώπη. Μπορούμε να φτάσουμε απόψε σε συμφωνία αν το θέλουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», δήλωσε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Πρέπει να φτάσουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Δεν είναι δυνατόν οι αρχηγοί κρατών να αναβάλουν τις αποφάσεις. Δεν πρόκειται για μία συμφωνία. Πρόκειται για το αν θα υπάρξει η Ευρώπη με τη συνεκτική μορφή που την ξέρουμε. Είναι ευθύνη των Ελλήνων, είναι ευθύνη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, και εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτό θα πω», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς. «Δεν πρόκειται για μία ακόμα Σύνοδο Κορυφής. Πρόκειται για τους αρχηγούς κρατών της ευρωζώνης που αποφασίζουν για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Θέλω να ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύση ακόμα κι αν χρειαστεί αγώνας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Zαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή.

«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη αλλά όχι πάση θυσία γιατί υπάρχουν και όρια», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ζοζέφ Μουσκάτ. «Σήμερα θα συζητήσουμε όλα τα ενδεχόμενα», είπε και πρόσθεσε πως «αυτό που ήταν επαρκές πριν δέκα μέρες, πιθανότατα δεν είναι αρκετό σήμερα γιατί έχει επιδεινωθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε.

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό ΕΔΩ.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Τα βηματα ειναι απλα και κατανοητα,οταν υπαρχει μελετημενη στρατηγικη.Εν αρχη η αιτιαση ηταν οτι η συνεννοηση δεν ειναι δυνατη λογω της απαραδεκτης συμπεριφορας του ελληνα "αρχιδιαππραγματευτη"προς τους ομολογους του.Οταν αυτη βελτιωθηκε αισθητοτατα,αρκετα πριν την αποπομπη του,το προβλημα εντοπισθηκε στο οτι"...η Ελλαδα "δεν υποβαλλει προτασεις".Στη συνεχεια,οταν αυτες υπεβληθησαν,το προβλημα εντοπισθηκε στο οτι αυτες ηταν " ανεπαρκεις".Τωρα που ειναι,κατα γενικη ομολογια,επαρκεστατες,"δεν υπαρχει εμπιστοσυνη"οσον αφορα στην τηρηση τους απο την ελληνικη κυβερνηση,και πρεπει πρωτα να ψηφισθουν ολες ως νομοι απο την ελληνικη Βουλη.Μολις,βεβαια, ψηφισθουν τα -κυριολεκτικα σαρωτικα-μετρα απο την Βουλη,με τις ψηφους της αντιπολιτευσης και με τον Συριζα σε ημιδιαλυση αφου θα εχουν καταψηφισει δεκαδες βουλευτες του,τοτε μαλλον θα προκυψει κατι αλλο.Οπως,πχ,οτι θα πρεπει πρωτα να "εκχωρηθει"το συνολο της δημοσιας περιουσιας ως "εγγυηση".Και ,αν γινει και αυτο,μαλλον θα βρεθει και κατι ακομη.Ο λαος μας λεει σχετικα οτι"οποιος δεν θελει να ζυμωσει,δεκα μερες κοσκινιζει".Φυσικα ολα τα ανωτερω θα ειχαν παραμεινει στον χωρο της φαντασιας του εμπνευστου των,εαν καποια ελληνικη κυβερνηση τις τελευταιες δεκετιες,και τα τελευταια χρονια ειδικοτερα, ,ειχε λειτουργησει ως "κυβερνηση",και οχι ως ΕΠΕ.Και,κυριως, αν η νυν κυβερνηση ειχε λειτουργησει οχι με απολυτα ερασιτεχνικο, αλλα με στοιχειωδως επαγγελματικο τροπο.Εαν ειχε αντιληφθει εγκαιρως οτι το πρωτο μελημα ενος "μαθητευομενου μαγου"θα πρεπει να ειναι να μην λειτουργησει ως "μαγος"πριν γινει τετοιος.Και αυτο θελει παρα -παρα πολυ δουλεια και εμπειρια. Στην Ελλαδα ειμαστε ομως.Μην ζηταμε θαυματα.......
κόστος : έχουμε και λέμε, αεροδρόμια, ηλεκτρικό, αεριο, τρένα, λιμάνια, κτίρια, γη (κτίρια, παραλίες, νησιά) και ύδωρ ! κατάργηση ΕΚΑΣ, αύξηση ΦΠΑ σε τρόφιμα, όχι στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ναι στις μαζικές απολύσεις, άμεσες εξώσεις και δημοπρασίες σπιτιών λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείωνκαι κακά παιδιά που θέλατε να το παίξετε επαναστάτες : να πάρετε πίσω ότι νομοθετήσατε το 2015 και δεν μας ρωτήσατε και να κάνετε όλα αυτά που έλεγε το 2ο μνημόνιο και δεν κάνατε.υ.γ. μέσα σε όλα αυτά αναρωτιέμαι πότε θα αρχίσουμε να βγάζουμε το πετρέλαιο του Αιγαίου;