Μετά τη Ν.Δ. και το Ποτάμι ζητά τώρα την παραίτηση της Όλγας Γεροβασίλη από το βουλευτικό αξίωμα, με αφορμή δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος στο οποίο αναφέρεται ότι η υπουργός παραβίασε το Σύνταγμα, αφού ήταν παρέμεινε μέτοχος εταιρείας που είχε συναλλαγές με το δημόσιο ως το 2015 , παρότι είχε ορκιστεί βουλευτής το 2012. Η ίδια η υπουργός αρνείται όσα υποστηρίζει η εφημερίδα και προαναγγέλλει μηνύσεις.
Στην ανακοίνωση του το Ποτάμι παραθέτει και το επίμαχο άρθρο 57 του συντάγματος.
Η ανακοίνωση:
Tο Σύνταγμα στο άρθρο 57 είναι απολύτως σαφές: Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα.
Επίσης, το Σύνταγμα ορίζει με σαφήνεια ότι οι Βουλευτές οφείλουν, μέσα σε οκτώ ημέρες αφότου η εκλογή τους γίνει οριστική, να επιλέξουν με δήλωσή τους μεταξύ του βουλευτικού αξιώματος και των παραπάνω έργων ή ιδιοτήτων. «Αν παραλειφθεί αυτή η εμπρόθεσμη δήλωση εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμα του βουλευτή», είναι η σαφής συνταγματική διάταξη.
Η κυρία Γεροβασίλη παραβίασε όλες αυτές τις συνταγματικές διατάξεις και πρέπει έστω και τώρα - που η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε την αντισυνταγματική της συμπεριφορά - να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραιτηθεί από βουλευτής. Αν δεν το πράξει οφείλει ο πρωθυπουργός να την αποπέμψει και παράλληλα να κινηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.
Οι τελευταίες αποκαλύψεις μαρτυρούν, για άλλη μια φορά, τον πλημμελή έλεγχο του Πόθεν Έσχες αφού η παραβίαση του συντάγματος δεν διαπιστώθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αλλά από δημοσιογράφους.