Πως το µέλλον της Συµφωνίας των Πρεσπών δεν επιτρέπει πισωγυρίσµατα ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερµανίας, Μίχαελ Ροτ μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής»
Ο ίδιος στην συνέντευξή τονίζει πως δεν βλέπει «κανένα λόγο» ανακίνησης μιας «διαφοράς που έχει επιλυθεί» εκ μέρους μελλοντικών κυβερνήσεων σε Αθήνα και Σκόπια, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο «θα έπληττε σοβαρά τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους με τις αντίστοιχες συνέπειες για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη», ενώ ταυτόχρονα κάνει έκκληση στα κόμματα να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και υπενθυμίζει την θεμελιώδη αρχή του Δικαίου «pacta sunt servanda».
«Ήταν πλέον καιρός να επιλυθεί η διαφορά του ονόµατος. Αυτό το θέµα είχε γίνει για πάρα πολύ µεγάλο διάστηµα αντικείµενο εσωτερικής πολιτικής εκµετάλλευσης και από τις δύο πλευρές, εις βάρος των πολιτών των δύο χωρών. Η Συµφωνία των Πρεσπών θέτει, επιτέλους, τη βάση για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευηµερία και κατ' επέκταση για τον αλληλοσεβασµό και τη φιλία, όπως θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για δύο γειτονικές χώρες στην Ευρώπη. Το σηµαντικό είναι τώρα να εξηγηθούν µε υποµονή τα δεδοµένα της Συµφωνίας και να στηριχτεί το περιεχόµενό της. Είµαι βέβαιος ότι τότε πολλοί ενδοιασµοί θα αρθούν», λέει ο Ροτ.
«∆εν βλέπω τον λόγο γιατί οι µελλοντικές κυβερνήσεις να ανακινήσουν εκ νέου µια διαφορά που έχει επιλυθεί. Κάτι τέτοιο θα έπληττε σοβαρά τη σχέση µε τους Ευρωπαίους εταίρους, µε τις αντίστοιχες συνέπειες για την κοινωνική και οικονοµική ανάπτυξη. Αυτό το σενάριο δεν ωφελεί κανέναν. Μπορώ µόνο να απευθύνω έκκληση σε όλα τα κόµµατα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Κατά τα άλλα, ισχύει η παλιά καλή θεµελιώδης αρχή του δικαίου «pacta sunt servanda», τονίζει σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν μελλοντικές απόπειρες ακύρωσης της Συμφωνίας.
σχόλια