Η εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, και οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας, είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα το πρωί, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στο νησί της Ρεβυθούσας.
«Πρώτο μέλημα της Κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να πετύχουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές, για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εισαγόμενο» το πρόβλημα της έκρηξης των τιμών στην ενέργεια, λέγοντας ότι απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Ανακοίνωσε πως ένα σχήμα επιδοτήσεων θα συνεχιστεί και τον Μάιο για να στηρίξει τους καταναλωτές ενέργειας.
Κατά τον ίδιο, το μέτρο θα απορροφήσει όσο «μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό είναι δυνατό και επιτρεπτό από τα δημοσιονομικά περιθώρια».
Ο κ. Μητσοτάκης νωρίτερα πραγματοποίησε τον περίπλου του νησιού και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ενώ συνομίλησε επίσης με τους εργαζόμενους και τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ και είδε από κοντά και τη λειτουργία του κέντρου ελέγχου του τερματικού σταθμού.
Ο Τερματικός Σταθμός LNG της Ρεβυθούσας
Ο Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας είναι ο μοναδικός Τερματικός Σταθμός ΥΦΑ στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και μία από τις σημαντικότερες ενεργειακές υποδομές για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Διαθέτει συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης 225.000 m3 ΥΦΑ, αποτελούμενος από δύο δεξαμενές των 65.000 m3 η κάθε μία και μία μεγαλύτερη, χωρητικότητας 95.000 m3.
Η αποβάθρα της Ρεβυθούσας μπορεί να φιλοξενήσει πλοία από 25.000 έως 266.000 m3 ΥΦΑ, μέγεθος που αντιστοιχεί στα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς ΥΦΑ στον κόσμο, με μήκος περίπου 355 μέτρων. Ενώ μπορεί να προμηθεύσει φυσικό αέριο τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις αγορές γειτονικών χωρών, μέσω της υφιστάμενης διασύνδεσης με τη Βουλγαρία και της μελλοντικής διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία.
Εγγυάται την ασφάλεια εφοδιασμού και επιτρέπει τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας με φυσικό αέριο, παρέχοντας λειτουργική ευελιξία στο σύστημα μεταφοράς, καθώς και αυξημένη ικανότητα κάλυψης της μέγιστης ζήτησης φυσικού αερίου. Είναι το μοναδικό Σημείο Εισόδου του δικτύου που εγχύει φυσικό αέριο στο Νότιο τμήμα της χώρας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ