Μητσοτάκης: Έχουμε δει τα χειρότερα στην αύξηση των τιμών στο ράφι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «έχουμε δει τα χειρότερα», σε ό,τι αφορά στην αύξηση των τιμών στο ράφι. 

Ο πρωθυπουργός διατύπωσε αυτή την άποψη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με θέμα την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας. Πρόκειται για την πρώτη από τις θεματικές συνεντεύξεις που θα παραχωρήσει ο κ. Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα. 

«Οι τιμές μπορεί να είναι ακόμα υψηλές όμως τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, συμπλήρωσε, «εξακολουθούμε να βλέπουμε έναν συστηματικά υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα που είναι χαμηλότερος από την ΕΕ». 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της «εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης» και πρόσθεσε: «Έχει υπάρξει μια συγκράτηση στις τιμές των καυσίμων και το κύριο μέλημά μας αφορά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ».

Αφού έκανε αναφορά στο «καλάθι του νοικοκυριού», ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Εκτιμώ ότι θα δούμε και περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, που θα συμπαρασύρει και τις τιμές στο ράφι τους επόμενους μήνες, εφόσον δεν έχουμε κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις με τις τιμές ενέργειας». 

«Αν έπρεπε να κάνω μια εκτίμηση», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «πιστεύω ότι τα χειρότερα ως προς την αύξηση των τιμών στο ράφι, τα έχουμε δει». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε- απαντώντας σε σχετική ερώτηση- ότι η επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού (την 1η Απριλίου αντί για την 1η Μαΐου), δεν συνδέεται με την ημερομηνία των εκλογών

«Την 1η Απριλίου ξεκινά όμως η τουριστική περίοδος και επειδή πάρα πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι σωστό η αύξηση να αφορά ολόκληρη την τουριστική περίοδο», δήλωσε σχετικά και συμπλήρωσε πως η αύξηση των μισθών έχει πρωτίστως να κάνει με τη βελτίωση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. 

Ερωτηθείς για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και το παράδειγμα της Κύπρου και της Πορτογαλίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αυτό είναι εφικτό να συμβεί εντός της χρονιάς, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν πέρασαν από τρίτο μνημόνιο ούτε κινδύνευσαν να βγουν από την ευρωζώνη. Ούτε είχαν ποτέ μια κυβέρνηση η οποία έπαιξε κορώνα-γράμματα τις τύχες της χώρας όπως η κυβέρνηση Τσίπρα - Βαρουφάκη, το πρώτο εξάμηνο του 2015», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης. 

«Εμείς έχουμε πετύχει 11 αναβαθμίσεις από τότε που μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός. Έχουμε φθάσει ουσιαστικά ένα σκαλοπάτι πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ταυτόχρονα έχουμε ολοκληρώσει το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και το μόνο κομμάτι του παζλ για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στην πλήρη ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, πράγμα το οποίο θεωρώ ότι είναι απολύτως εφικτό να γίνει εντός του 2023», συμπλήρωσε και σημείωσε πως οι επενδυτικοί οίκοι και οι αγορές περιμένουν να δουν το αποτέλεσμα των εκλογών. 

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε εξελίξεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, «το 2024». «Ναι, θα έχουμε νέο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024», δήλωσε. 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Πολιτική / Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών ( ΟΣΥ ) στον 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη όπου στεγάζονται καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου
LIFO NEWSROOM
Αλέξης Τσίπρας: Ξεκινάει διαλέξεις και σεμινάρια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Πολιτική / Αλέξης Τσίπρας: Ξεκινάει διαλέξεις και σεμινάρια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

«Ως πρωθυπουργός συμμετείχε και βίωσε μερικές από τις πιο καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της Ευρώπης του 21ου αιώνα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κορυφαίο πανεπιστήμιο
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Πολιτική / «Δεν είναι μακριά η ώρα του αποχαιρετισμού» ― Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο Γιάννος Παπαντωνίου «προσεβλήθη από επιθετικό καρκίνο του προστάτη, που συνδυάστηκε με σοβαρό πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη, το οποίο τον οδήγησε σε πολύωρες διαδοχικές χειρουργικές επεμβάσεις και σε αναπηρική καρέκλα»
LIFO NEWSROOM
Κόκκινο παγκάκι: Η πρωτοβουλία ενάντια στη βία κατά των γυναικών που εγκαινιάσθηκε στην ιταλική πρεσβεία

Πολιτική / Κόκκινο παγκάκι: Η πρωτοβουλία ενάντια στη βία κατά των γυναικών που εγκαινιάσθηκε στην ιταλική πρεσβεία

Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε σε μήνυμά της ότι στα μέτρα μέριμνας για την υποστήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας περιλαμβάνονται πολλοί σταθμοί και 44 ασφαλή καταφύγια,
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα οδηγηθούμε στο κακό σενάριο»

Πολιτική / Μητσοτάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα οδηγηθούμε στο κακό σενάριο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του αναφέρεται στο θέμα των σεισμών στις Κυκλάδες, καθώς επίσης στην αύξηση των μισθών, αλλά και στο μεταναστευτικό
LIFO NEWSROOM