Πάντα υπήρχαν παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου, αλλά σε αυτές τις εκλογές «ξέφυγαν τελείως», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
«Η Τουρκία θέλει τη μειονότητα απομονωμένη και χειραγωγούμενη. Η αλήθεια είναι ότι πριν και μετά τις εκλογές είχαμε πάρα πολλές αποδείξεις για την ξεδιάντροπη στήριξη του τουρκικού προξενείου σε δύο υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1.
Όταν του επισημάνθηκε πως ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι στο έγγραφο της ΕΥΠ γινόταν αναφορά και στον υποψήφιο της ΝΔ, Μουσταφά Κατραντζή, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες του τι αναφερόταν στο έγγραφο της ΕΥΠ. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά τις πληροφορίες που του δώσαμε, ότι παρείχε το τουρκικό προξενείο παρείχε τη στήριξη σε αυτούς τους δύο υποψήφιους και όχι της ΝΔ», ενώ για την απόσυρση του «γαλάζιου» υποψηφίου από τις δεύτερες εκλογές 2023, απάντησε: «Ήταν μια προσωπική του απόφαση, αισθανόταν ότι μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα στο κόμμα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι επέμεινε στο ζήτημα της Ροδόπης, για να στείλει ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι «παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας δεν πρόκειται να δεχθώ. Η Τουρκία πρέπει να επαναξιολογήσει τον τρόπο που κινείται στη Θράκη. Θα το συζητήσω ανοιχτά με τον Ερντογάν. Το προξενείο ξέφυγε σε αυτές τις εκλογές. Πάντα υπήρχαν παρεμβάσεις, αυτή τη φορά ξέφυγαν τελείως και αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να δεχθώ στο εξής».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός ο κ. Τσίπρας
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε- απαντώντας σε σχετική ερώτηση- πως ο Αλέξης Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στο Λιμενικό για το ναυάγιο στην Πύλο και αυτά τα επιχειρήματα τα χρησιμοποίησε η Τουρκία.
«Δεν ήμασταν εμείς αυτοί που επιρρίψαμε ευθύνες στο Λιμενικό, το έκανε συστηματικά ο κ. Τσίπρας αναδεικνύοντας ένα ζήτημα από τη λάθος οπτική γωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα επιχειρήματα χρησιμοποιήθηκαν από την Τουρκία, που προσπαθεί εδώ και χρόνια να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι πνίγει πρόσφυγες. Θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός ο κ. Τσίπρας», ανέφερε σχετικά ο πρώην πρωθυπουργός.
Για τα ελληνοτουρκικά, επανέλαβε πως για την Ελλάδα υπάρχει μόνο ένα ζήτημα προς επίλυση, η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
«Θα ξεκαθαρίσω στον Ερντογάν όταν τον συναντήσω ότι αν επιμείνει σε αυτή τη ρητορική, δεν έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Δεν πρόκειται να συζητήσω ποτέ μαζί του την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ή την κυριαρχία νησιών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο.
«Χυδαίο να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα αφήσουμε καρκινοπαθείς να πεθαίνουν»
Αναφερόμενος στο ΕΣΥ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «χυδαίο» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως η ΝΔ θα αφήσει καρκινοπαθείς να πεθαίνουν και θα κάνει διαλογή ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής.
«Είναι χυδαίο γιατί έχουμε εγκρίνει εκατοντάδες νέα αντικαρκινικά φάρμακα. Και να βγαίνει ο κ. Τσίπρας να λέει ότι θα αφήνουμε καρκινοπαθείς να πεθαίνουν; Η καταστροφική αντιπολίτευση τους πήγε στο 20% κι όμως συνεχίζουν ακάθεκτοι», τόνισε.
«Παράθυρο» για δεύτερο market pass
Ο τουρισμός «πηγαίνει καλά», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως τα πρώτα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν τα περί ανησυχίας. Υπενθυμίζεται πως χθες ο Νίκος Δένδιας σχολίασε ότι η τουριστική σεζόν δεν πηγαίνει και τόσο καλά.
Επανέλαβε ότι μια μείωση του ΦΠΑ δεν θα οδηγούσε σε πτώση τιμών, τονίζοντας ότι άλλες χώρες που το δοκίμασαν, απέτυχαν. «Η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα, ειδικά ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα. Δοκιμάζεται ο πολίτης στο σούπερ μάρκετ», υπογράμμισε και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για δεύτερο market pass.
«Μπορεί να υπάρξει δεύτερο market pass, θα τους ανακουφίσει, αλλά δεν θέλω να δίνεται εντύπωση ότι στηρίζουμε τους πολίτες χωρίς να αντιμετωπίζουμε την αιτία», πρόσθεσε.
«Γερό ταρακούνημα» από τον σχηματισμό της κυβέρνησης
Σε ό,τι αφορά το νέο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως δεν θα πρόκειται για μια «κυβέρνηση ισορροπιών ή γεωγραφικής εκπροσώπησης». Αναφερόμενος ξανά στο rotation, είπε πως είναι «πάντα χρήσιμο γιατί υπάρχει η ανάγκη για νέες προκλήσεις».
Ακόμη έκανε λόγο για ένα «γερό ταρακούνημα» από τον σχηματισμό της κυβέρνησης. «Να ταράξουμε λίγο τα νερά», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι ήδη είναι έτοιμοι οι μπλε φάκελοι που θα παραλάβουν οι νέοι υπουργοί, με τα χρονοδιαγράμματα, τις προτεραιότητες και τους στόχους.