Την επέκταση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο και για το 2024, όπως και έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ για συγκεκριμένους μήνες ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής για τα μέτρα στήριξης των αγροτών.
Απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση για τη Θεσσαλία και τους αγρότες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή τομέα, ενώ έκανε και εκτενή αναφορά στις κινήσεις της κυβέρνησης μετά την κακοκαιρία Daniel.
«Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024. Ακόμα 82 εκατομμύρια ευρώ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν «επειδή η οικονομία πηγαίνει αρκετά καλά».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο κόστος του ρεύματος για τους αγρότες. «Σε πρώτη φάση, η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, που είναι οι μήνες υψηλών καταναλώσεων», επεσήμανε.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα ρυθμιστούν χρέη τοπικών και γενικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων, ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Για τη Θεσσαλία, το κράτος θα αναλάβει το 75% των οφειλών, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αυτές θα ρυθμιστούν με δεκαετή άτοκη εξόφληση.
«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε στους αγρότες των συνεταιρικών σχημάτων και αυτούς στο πλαίσιο συμβολαιακής γεωργίας μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τουλάχιστον 30% επί μία δεκαετία», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Για να γίνει αυτό, πρέπει «να μπορέσουμε να επιδοτήσουμε την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων παροχής ενέργειας και συμβόλαια που θα εφαρμοστούν εντός διετίας», εξήγησε.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι για μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει αμέσως πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στο χωράφι, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. «Να αυξήσουμε από 10 στα 50 κιλοβάτ τη δυνατότητα αγροτικών φωτοβολταϊκών. Είναι πολύ σημαντική ανάσα για μικρούς παραγωγούς», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουν περάσει οι εποχές των λεφτόδεντρων
Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση για τη στάση της στο ζήτημα των αγροτών.
«Δεν θα αναβιώσει η κυβέρνηση το σύνθημα “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”», είπε ο πρωθυπουργός και σχολίασε ότι ακούγοντας τις θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη «δεν μου φάνηκε να γνωρίζει σε βάθος» τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα.
«Οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει. Κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτέψουν έστω και σε λάθος εποχή», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
«Τσάμπα χρήμα δεν θα μοιράσουμε, αν δεν είναι τεκμηριωμένο», τόνισε ακόμη, μιλώντας για τις αποζημιώσεις στους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, εξηγώντας ότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν καταθέσει δικαιολογητικά.
Πάνω από 3,3 τρισ. ευρώ η αποκατάσταση της Θεσσαλίας μετά την κακοκαιρία Daniel
Στην αρχή της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην αποκατάσταση της Θεσσαλίας μετά την κακοκαιρία Daniel. Κάτι που, όπως τόνισε, θα κοστίσει πάνω από 3,3 τρισεκατομμύρια ευρώ.
«Η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια, απαιτεί ρεαλισμό και σχεδιασμό, συντονισμό κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, πόρους, χρόνους και συνέπεια», σημείωσε.
«Δύο προτεραιότητες μας απασχολούν: να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς για να ξαναχτίσουν όσο δυνατόν πιο γρήγορα ζωή τους και την οικονομική δραστηριότητά τους και να
να ανακατασκευάσουμε με τρόπο σύγχρονο και ανθεκτικό όσα διέλυσε η ορμή του νερού. Είναι μια άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα, θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. σε βάθος τριετίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Από αυτό το ποσό, τα 500-600 εκατ. θα προέλθουν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, άλλα 600 εκατ. από το ταμείο ανάκαμψης μέσω ανακατανομής πόρων και 1,2 δισεκατομμύρια από το προηγούμενο και το τωρινό ΕΣΠΑ.
Αναφερόμενος στα σχολεία που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία Daniel, προανήγγειλε ότι αυτά θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. «Θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από την κακοκαιρία Daniel», συμπλήρωσε.
Μέσα στον Φεβρουάριο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φορέα διαχείρισης υδάτων, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μέχρι τα τέλη του μήνα θα παραδοθεί το πόρισμα των Ολλανδών ειδικών για την επόμενη ημέρα της Θεσσαλίας.