Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά: Βλέπω παράθυρο ευκαιρίας- Ανησυχία για τη νέα NAVTEX στην Κύπρο

Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά: Βλέπω παράθυρο ευκαιρίας- Ανησυχία για τη νέα NAVTEX στην Κύπρο Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γρ. Τύπου πρωθυπουργού /Δημήτρης Παπαμήτσος
0

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι διαβλέπει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» στα ελληνοτουρκικά, μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, αλλά εξέφρασε ανησυχία μετά την νέα τουρκική NAVTEX για την Κύπρο.

«Ελπίζουμε ότι αυτό που είδαμε ως πρώτο σημάδι αποκλιμάκωσης θα συνεχιστεί και ότι δεν θα υπάρχουν απειλές», δήλωσε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη στον εκτελεστικό διευθυντή του Economist, Ντάνιελ Φράνκλιν, στο πλαίσιο της ετήσιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης του περιοδικού με την ελληνική κυβέρνηση.

Όταν ρωτήθηκε ποιο θα είναι το επόμενο σημάδι, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Είναι αρκετά προφανές ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε αν κάποιος αμφισβητεί το θέμα των συζητήσεων μονομερώς. Πιστεύω ότι το τελευταίο που θέλουν και οι δύο χώρες είναι η πλήρης κινητοποίηση των στόλων μας, όπου πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφύγουν τα πράγματα από τον έλεγχο. Πέρα από τις πράξεις, σημαντική είναι και η ρητορική. Έχω υπάρξει πολύ προσεκτικός, είναι εύκολο να πυροδοτηθούν τα πάθη στην κοινή γνώμη».

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως δεν έχει μιλήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά συμπλήρωσε: «Οι σύμβουλοί μας είναι σε επαφή και αυτό κατά την άποψή μου είναι σημαντικό». Αν συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο, πρόσθεσε: «Έχω πει ότι είμαι ανοιχτός να αρχίσουν πολύ σύντομα οι διερευνητικές επαφές».

«Ανησυχώ για το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εκδίδει NAVTEX για την Κύπρο, αλλά σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, βλέπω ένα παράθυρο ευκαιρίας. Ελπίζω και η άλλη πλευρά να το βλέπει έτσι», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όταν ρωτήθηκε για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, κατά την οποία θα γίνει συζήτηση για πιθανές κυρώσεις για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Μία εβδομάδα είναι πολύς καιρός στην πολιτική, ιδιαίτερα στην Ευρώπη», ενώ αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις επί του θέματος. Σημείωσε πάντως ότι «Από τις δηλώσεις του Σαρλ Μισέλ, του Ζοζέπ Μπορέλ, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει επιλογή. Μπορεί να συζητήσει εποικοδομητικά με την Ευρώπη, ή να επιλέξει να συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες. Και σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρχουν συνέπειες».

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι διατεθειμένος να ξαναρχίσει ο διάλογος με την Τουρκία, από το σημείο που είχε σταματήσει, με θέμα τις θαλάσσιες ζώνες και αν δεν βρεθεί συμφωνία, τότε οι δύο χώρες να πάνε το θέμα στη Χάγη.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Πολιτική / Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

LiFO politics / «Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί είναι αντίθετος σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί πιστεύει ότι αυτό θα «ενδυνάμωνε τα άκρα που δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα άλλων χωρών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ