Τη δέσμευση για 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ, σε βάθος διετίας επανέλαβε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε συνάντηση με εκπροσώπους του αγροκτηνοτροφικού τομέα απ' όλη την Κρήτη, που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ στο Τυμπάκι του Δήμου Φαιστού, έκανε την παραπάνω δήλωση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με δεδομένη όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών, την ασφυκτική φορολογία. Όπως εξήγησαν ένα μεγάλο τμήμα της παραγωγής, προκειμένου να μην αντιμετωπίζει το εύρος της φορολογίας, διαθέτει το λάδι με πρόχειρους τρόπους, το ίδιο και τα υπόλοιπα προϊόντα, περιορίζοντας την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης. Οι παραγωγοί αναφέρθηκαν στο μεταφορικό ισοδύναμο από το οποίο έχει εξαιρεθεί η Κρήτη, τη δακοκτονία που πρέπει να μεταβιβαστεί ουσιαστικά και όχι τυπικά στις Περιφέρειες, όπως επίσης τα κόκκινα δάνεια αγροτών και τις ελληνοποιήσεις προϊόντων που όπως εξήγησαν δεν αφήνουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης στον πρωτογενή τομέα.
Ο κ. Μητσοτάκης επικέντρωσε στην εκπαίδευση των αγροτών και τη σύνδεση με τον αγροτικό τομέα, λέγοντας: «Η αναβάθμιση των προϊόντων μέσα από την εκπαίδευση και κατάρτιση των παραγωγών, θα βοηθήσει σημαντικά ενώ και η σύνδεση με τον τουρισμό θα δημιουργήσει νέα πορεία για τους παραγωγούς. Η Κρήτη είναι ιδανικός προορισμός για να πουλάει εμπειρίες. Δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία αλλά είναι και το φαγητό, το κρασί, ο χορός, το περιβάλλον, ο πολιτισμός».
Η δέσμευση για τον ΕΝΦΙΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ότι αφορά την φορολογία, ξεκαθάρισε ότι όσο αυτή αυξάνεται τόσο ενισχύεται η φοροδιαφυγή ενώ επανέλαβε τις δεσμεύσεις περί μείωσης του ΕΝΦΙΑ και του κατώτερου φορολογικού συντελεστή, τονίζοντας:
«Αποτελεί δέσμευση ότι θα μειώσουμε τη φορολογία στην έκταση που θα επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση, αλλά είναι μη διαπραγματεύσιμο ότι θα προχωρήσουμε κατά 30% μείωσης του ΕΝΦΙΑ, σε βάθος διετίας ενώ φιλοδοξώ ο κατώτερος φορολογικός συντελεστής να πάει στο 9% για τα εισοδήματα έως 10 χιλιάδες ευρώ».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ που έλαβε σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματα των εκπροσώπων των παραγωγών, ζήτησε ο πρωτογενής τομέας να στηριχθεί στα συνεργατικά σχήματα, χωρίς τις «αμαρτίες» του παρελθόντος, ενώ διευκρίνισε ότι θα δοθούν φορολογικά κίνητρα σε όσους κάνουν πράξη τις συνεργασίες.