Σε εξέλιξη βρίσκεται το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής, αλλά και την τροποποίηση ΠΥΣ για τη συγκρότηση και λειτουργία της Διυπουργικής Επιτροπής Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας, συνεδριάζει αυτήν την ώρα το υπουργικό συμβούλιο.
«Πανδημία και ρωσική εισβολή διαμορφώνουν πρωτόγνωρο κλίμα διεθνούς ανησυχίας»
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πρωτόγνωρο κλίμα διεθνούς ανησυχίας εξαιτίας τόσο της πανδημίας, όσο και της ρωσικής εισβολής.
«Έχει περάσει ένας μήνας από την τελευταία μας συνεδρίαση και δυστυχώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να προκαλεί οδυνηρές συνέπειες παντού. Αίμα στα μέτωπα, πρόσφυγες στα σύνορα και ενεργειακή θύελλα με έκρηξη τιμών παντού στον κόσμο», σχολίασε, επισημαίνοντας πως «τα τελευταία δύσκολα κύματα της πανδημίας ενώνονται τώρα με αυτά της ρωσικής εισβολής διαμορφώνοντας ένα πρωτόγνωρο κλίμα διεθνούς ανησυχίας απέναντι σε ένα απρόβλεπτο, σε ένα πολύ επιθετικό αύριο.»
Όπως είπε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει δρομολογηθεί η σταδιακή αντικατάσταση του ρωσικού αερίου από άλλες εφοδιαστικές πηγές ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η ελληνική πρόταση για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου στο όνομα όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα εθνικά πλαφόν στην τιμή του ρεύματος οδηγούν στην επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών
Χαρακτήρισε «πραγματικά πολύπλοκη» τη διαδικασία του ελέγχου της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου το οποίο, κατά τον πρωθυπουργό, καθορίζει και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. «Γι’ αυτό και μεμονωμένες κινήσεις, όπως τα εθνικά πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, δεν οδηγούν τελικά παρά μόνο στην επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών», υποστήριξε.
4 δισ. ευρώ τα μέτρα για τον εισαγόμενο πληθωρισμό
Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα μέτρα κατά του εισαγόμενου πληθωρισμού αγγίζουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ και συνεχίζονται σε τέσσερις κατευθύνσεις: ενίσχυση του εισοδήματος των πιο αδύναμων με το έκτακτο βοήθημα των 200 ευρώ το οποίο θα έχει δοθεί πριν από το Πάσχα, με την κάλυψη ενός σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων στο ρεύμα, με την επιδότηση των καυσίμων και φυσικά με ειδικές πρόνοιες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για τους αγρότες, για τις μεταφορές .
«Προφανώς και είναι αδύνατον να απορροφηθεί το σύνολο των αυξήσεων που έχουν την αιτία τους μακριά από την πατρίδα μας, αλλά οι παρεμβάσεις στήριξης -για τις οποίες έχουμε ήδη πάρει αποφάσεις- είναι από τις πιο δυναμικές και από τις πιο πολυεπίπεδες σε ολόκληρη την Ευρώπη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως θα προστεθούν και άλλες ενέργειες για την επάρκεια της αγοράς, για κάποιες εισαγωγές από εμπόλεμα κράτη, οι οποίες τώρα θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού ή να παραχθούν και εδώ, όπως για παράδειγμα με την καλλιέργεια ηλίανθων για το ηλιέλαιο, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεγάλη ζήτηση.
«Θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε παραπάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης.
πως και για την πρόσθετη στήριξη των παραγωγών μας, ειδικά ως προς τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, θα υπάρχουν και σε αυτόν τον τομέα μέσα στις επόμενες μέρες συγκεκριμένες ανακοινώσεις»
«Έχουμε απόλυτη επάρκεια στην αγορά –Εντατικοί έλεγχοι για την αισχροκέρδεια»
Στην τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει απόλυτη επάρκεια στην αγορά, ενώ οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί προκειμένου να μην υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. «Προς το παρόν όμως δύο είναι οι βεβαιότητες. Πρώτον, έχουμε απόλυτη επάρκεια στην αγορά και δεύτερον, οι έλεγχοι στην αγορά θα είναι εντατικοί ώστε να αποτραπεί κάθε φαινόμενο αισχροκέρδειας. Ήδη, τα πρώτα πρόστιμα έχουν πέσει και όπως γνωρίζετε είναι “τσουχτερά”. Οι επίκαιρες δυσκολίες, πάντως, δεν ανακόπτουν τις μεγάλες στρατηγικές μας τομές»