«Τα όποια προβλήματα έχει η Ελλάδα με την Τουρκία ή με οποιοδήποτε άλλη χώρα, είναι αυτομάτως προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στο Politique Internationale.
Η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο γαλλικό περιοδικό κυκλοφορεί σήμερα, ημέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Παρίσι και θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
«Όταν η Τουρκία ανασχεδιάζει τον χάρτη της Μεσογείου δεν προκαλεί μόνο την Ελλάδα. Προκαλεί απροκάλυπτα την Ευρώπη. Και η Ευρώπη -φυσικά μαζί με την Ελλάδα- θα πρέπει να αντιδρά αναλόγως. Να θυμίζει στον κ. Ερντογάν ότι τα σύνορά μας είναι αμετακίνητα και αδιαπραγμάτευτα. Η χώρα μας αποτελεί διαχρονικά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνει ακόμη ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τα μνημόνια της Τουρκίας με τη Λιβύη, τα οποία χαρακτήρισε άκυρα.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει αδρανής απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες. Το οφείλουμε στην προστασία του ελληνικού έθνους -αλλά και του συνόλου της Ευρώπης» τονίζει και κατηγορεί την Τουρκία ότι δεν τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό.
«Η Ευρώπη δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει σαν δικό της, το δικό μας πρόβλημα. Αυτό που πιστεύω και το έχω μοιραστεί επανειλημμένως με τους αξιωματούχους της ΕΕ και τους ομολόγους μου, είναι ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα που γίνεται κατά περιόδους ευρωπαϊκό», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι θα θέσει επίσημα εντός του 2020 το ζήτημα για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Πιστεύω ότι συγκεντρώνουμε όλες τις προϋποθέσεις για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα», αναφέρει σχετικά. «Σκοπεύω να θέσω το αίτημά μας προβάλλοντας δύο επιχειρήματα: την αναστροφή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα προς τη θετική κατεύθυνση επί των ημερών της κυβέρνησής μας και τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του χρέους μας με πολύ ευνοϊκούς όρους», συμπληρώνει.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει εξαιρετικές τις σχέσεις του με τον Εμανουέλ Μακρόν και εκφράζει τη στήριξή του στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος, για τη λειτουργία της Ευρωζώνης, τον κοινό προϋπολογισμό και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, ενώ δηλώνει σύμφωνος και με την «πράσινη» ατζέντα που προωθεί ο Μακρόν.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ