Ότι η Βουλή μένει ανοιχτή για να γίνεται ένα όργιο τακτοποιήσεων και προεκλογικών ρουσφετιών είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων την Πέμπτη.
«Με ενδιαφέρει την επόμενη μέρα να έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση για να έχουμε μία αυτοδύναμη Ελλάδα που θα πατά στα πόδια της» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ , σημειώνοντας πως ακόμα και αν την επομένη των εκλογών έχει αυτοδυναμία θα προχωρήσει σε μία πρόσκληση για ευρύτερες συγκλίσεις και θα αξιοποιήσει στελεχιακό δυναμικό έξω από τον σκληρό πυρήνα τω στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για να σηματοδοτήσει στην πράξη μία πολιτική ενότητας, διεύρυνσης και αξιοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αποτέλεσε για αυτόν έκπληξη, καθώς είχε εισπράξει εδώ και καιρό από τις περιοδείες του το αίτημα της Ελλάδας για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή, έδωσε όμως ιδιαίτερη έμφαση στα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που εμπιστεύτηκαν τη ΝΔ. Μιλώντας για την πρωτιά στους νέους και στους δημοσίους υπαλλήλους, τόνισε: «Την επομένη θα χτίσουμε μία πλατιά συμμαχία, το μήνυμά μου είναι μήνυμα ενότητας, είναι απαραίτητο να ενώσουμε δυνάμεις».
Σε ερώτηση για την έκθεση της Κομισιόν, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε πως επισημαίνει αυτό που λέει ο ίδιος εδώ και πολύ καιρό, «την τεράστια ολιγωρία σε υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του κράτους. Γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση αυτή η παρέμβαση. Η αποδοχή της εκλογικής νίκης της ΝΔ από αγορές ήταν εξαιρετικά θετική.
Η ψήφος εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση θα μας δώσει μεγαλύτερη ελευθερία για να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. Δεν πρόκειται ο ελληνικός λαός να πληρώσει τα σπασμένα της απερχόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μέτρα που ψηφίζονται τώρα να επανέλθουν από την πίσω πόρτα». Χαρακτήρισε, δε, όσα γίνονται την τελευταία εβδομάδα στη Βουλή ως πρωτοφανή. «Η Βουλή μένει ανοιχτή για να γίνεται ένα όργιο τακτοποιήσεων και προεκλογικών ρουσφετιών» πρόσθεσε.
Όσον αφορά το σχέδιό του για την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως χρειάζεται μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τις επενδύσεις. «Η πολιτική αλλαγή θα είναι μία μεγάλη ανάσα, οι εκλογές θα είναι ωφέλιμες για την οικονομία» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι ο κλάδος του τουρισμού κατάφερε να υπάρχει εργασιακή ειρήνη με προωθημένες συζητήσεις και συνεννοήσεις σε επίπεδο κλαδικών συμβάσεων.
«Θα ενθαρρύνω τέτοιες πρωτοβουλίες». «Ήμουν, είμαι και θα είμαι υπέρμαχος των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η σύμβαση μεταξύ εργαζομένων και επιχειρηματιών στον κλάδο του τουρισμού είναι υπόδειγμα, καλύπτει τα συμφέροντα των εργαζομένων σε πολύ καλύτερο βαθμό. Δεν πρόκειται να δεχθούμε παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας αλλά θα απαιτήσουμε η επιτυχία της επιχείρησης να μοιράζεται δίκαια στους εργαζομένους με κίνητρα που θα δίνουμε.
Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας. Θέλουμε να πετύχουμε μείωση μη μισθολογικού κόστους μέσα από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μειώνοντας τις εισφορές στην κύρια σύνταξη από το 20% στο 15% εντός 4ετίας. Πιστεύω πως ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αυξάνεται σε διπλάσιο ποσοστό από την αύξηση του ΑΕΠ» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Σχετικά με τους νέους περιφερειάρχες, ανέφερε πως προσβλέπει σε μία πολύ καλή συνεργασία για τις υποδομές, για ζητήματα που αφορούν την εταιρική ταυτότητα των περιφερειών και γενικά για την ανάπτυξη του τουρισμού.
«Αναγνωρίζω στον ελληνικό τουρισμό το μεγαλύτερο μερίδιο στην επιτυχία. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε και σε εποχές που οι ανταγωνιστές μας θα μπουν στο παιχνίδι πιο δυναμικά. Υπάρχουν βασικές ελλείψεις που αφορούν την κανονιστική παρέμβαση της πολιτείας. Δεν είδα κάποια συνεκτική πολιτική για τον τουρισμό και την προσέλκυση επενδύσεων» ανέφερε, τονίζοντας την ανάγκη μείωσης της φορολογίας.
«Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να γίνει ολόκληρη και όχι λειψή όπως έγινε. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών βελτιώνει τη φορολογική συμμόρφωση. Τελικός στόχος είναι να υπάρχουν δύο συντελεστές ΦΠΑ 22% και 11%, και συνολικά το τουριστικό πακέτο να είναι στο 11%, μείωση φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 10% και μείωση φόρου στα μερίσματα στο 5%», είπε.
«Θα δώσω κίνητρα στα ξενοδοχεία για ενεργειακή αναβάθμιση στην ενεργειακή αποδοτικότητα. Θέλουμε να βρούμε τρόπους συνεργασίας με τον κλάδο του τουρισμού, ώστε να ενθαρρύνουμε επενδύσεις χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στη βιώσιμη ανάπτυξη» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του περιβάλλοντος.
Για τα ζητήματα της ασφάλειας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως αυτά δεν αφορούν μόνο μία πολιτική καταστολής. «Χρειάζονται νέα έργα, όπως το νέο μουσείο, κίνητρα για επιχειρήσεις που θα πάνε σε υποβαθμισμένες περιοχές. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία συνοικία που θα είναι υπεράνω του νόμου. Δεν μπορώ να ανεχτώ ότι το εμβληματικό κτίριο του Πολυτεχνείου είναι άντρο μπαχαλάκηδων και εμπόρων ναρκωτικών.
Για αυτό το άσυλο θα καταργηθεί» επισήμανε, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί με την επένδυση στο Ελληνικό. «Λείπουν δύο υπουργικές αποφάσεις ρυθμιστικού χαρακτήρα και ο διαγωνισμός για το καζίνο. Μπορούν να υπογραφούν μέσα σε δύο εβδομάδες. Το όνειρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να μετατρέψει το Ελληνικό σε ένα τεράστιο λαχανόκηπο. Αυτές οι ιδεοληψίες έβαλαν εμπόδια» υπογράμμισε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια