Μητσοτάκης: Στόχος να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς με την Τουρκία- Αν συμφωνήσουμε, να πάμε στη Χάγη

Μητσοτάκης: Στόχος να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς με την Τουρκία- Αν συμφωνήσουμε, να πάμε στη Χάγη Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Η Τουρκία φαίνεται πως είναι έτοιμη να κάνει μια στροφή στην εξωτερική πολιτική της, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι στόχος του είναι να λυθεί «ο πυρήνας» της διαφοράς της Ελλάδας με την Τουρκία και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ. 

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε «ευκαιρία για επανεκκίνηση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έπειτα από «τέσσερα δύσκολα» χρόνια. 

«Επιβεβαιώθηκε η άποψή μου ότι η Τουρκία φαίνεται να είναι έτοιμη για στροφή στην εξωτερική πολιτική της, η οποία δεν αφορά μόνο τις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και τις σχέσεις με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει η Ελλάδα από μια τέτοια στροφή της Τουρκίας», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Ο μεγάλος στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς μας με την Τουρκία, που εξακολουθεί να είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο», τόνισε, σημειώνοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα μεταξύ των δύο πλευρών. 

«Σκοπός μου είναι να μπούμε στον πυρήνα της βασικής διαφοράς και εφόσον συμφωνήσουμε, να πάμε στη Χάγη, ώστε το Διεθνές Δικαστήριο να επιληφθεί», συνέχισε. «Προφανώς αυτό δεν είναι απλή υπόθεση, ούτε μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Κι αν δεν καταφέρουμε να το πετύχουμε, η διαφύλαξη του καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών από μόνο του είναι μια σημαντική κατάκτηση και για τις δύο χώρες», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 


Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε αν η προσφυγή στη Χάγη συζητήθηκε στη χθεσινή του συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Αυτή η συζήτηση είναι ακόμη πρόωρη, διερευνούμε το πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου βάσει του οποίου μπορούμε να κινηθούμε για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Θέλουμε πρώτα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και μια σχέση εμπιστοσύνης, που δεν οικοδομείται από τη μια στιγμή στην άλλη», συμπλήρωσε. 

Όταν ρωτήθηκε αν εμπιστεύεται τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος έρχεται από μια μεγάλη εκλογική νίκη. «Αυτό ενδεχομένως να τον απελευθερώνει από την ανάγκη να χρησιμοποιήσει θέματα εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική κατανάλωση. Εισέπραξα μια διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις, αυτό πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 


«Είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλύσει με δίκαιο τρόπο, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο αυτή τη μεγάλη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία. Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως να συνεπάγεται κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης. Θα μείνουμε με άλυτη τη διαφορά αν η ιστορία μας δώσει την ευκαιρία; Η λύση θα είναι συμβατή με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Αυτή δεν είναι μια απόφαση που την παίρνω μόνος μου, θα είχε μείζονα ρόλο η Βουλή και τα κόμματα. Η Τουρκία ήταν πολύ επιθετική τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ξέρω τι δύσκολες καταστάσεις διαχειριστήκαμε, ειδικά καλοκαίρι 2020, που φτάσαμε σε απόλυτη πολεμική ετοιμότητα», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. 


Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα της Ροδόπης, δίχως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε θέλησε να ξεκαθαρίσει αν ικανοποιήθηκε με την απάντηση που έλαβε. «Η ερμηνεία της Λωζάνης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, από την άλλη οι απόψεις του για αυτά τα ζητήματα είναι λίγο- πολύ γνωστές», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα και ότι οι Έλληνες μουσουλμάνοι πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία 

Στη συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία «δεν καταργείται», ερωτηθείς για το ζήτημα που προκλήθηκε έπειτα από δήλωση του Νότη Μηταράκη πως τα μέλη της θα απορροφηθούν από την ΕΛ.ΑΣ. 

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται, δεν το είπε ο υπουργός, άκουσα με μεγάλη προσοχή τι είπε», απάντησε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως η κατάσταση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στα πανεπιστήμια είναι καλύτερη σήμερα, σε σύγκριση με πριν από τέσσερα χρόνια. 

«Καθίσαμε με τους πρυτάνεις και είπαμε χρειάζονται συγκροτημένο σχέδιο ασφάλειας. Σε αυτό το σχέδιο λειτουργεί επικουρικά η πανεπιστημιακή αστυνομία. Συζητάμε πόσο πιο έντονη πρέπει να είναι η παρουσία της», πρόσθεσε και απάντησε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία θα συνεχίσει τις περιπολίες. «Σε ποια έκταση, σε ποια πανεπιστήμια, με ποιο τρόπο, ακόμη το αξιολογούμε», πρόσθεσε. 


«Σκέφτηκα ότι ίσως πρέπει να ζητήσω καμήλες από τη Σαουδική Αραβία» 

Όταν έγινε αναφορά στην έφιππη αστυνομία- την οποία προανήγγειλε χθες ο Νότης Μηταράκης και λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι απορρίφθηκε η ιδέα- ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστράτευσε το χιούμορ για να απαντήσει. 

«Σκέφτηκα ότι με αυτή τη ζέστη ίσως πρέπει να ζητήσω καμήλες από τους φίλους μου στη Σαουδική Αραβία. Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά δεν χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή έφιππη αστυνομία», δήλωσε. «Υπήρχε εδώ και καιρό στον προγραμματισμό του υπουργείου ως σκέψη, έκρινα ότι στην παρούσα συγκυρία δεν το χρειαζόμαστε», συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείς στις πόσες ευκαιρίες «καίγεται» ένας υπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Έχω εμπιστοσύνη στους υπουργούς μου». Πρόσθεσε ότι ο Νότης Μηταράκης έκανε «εξαιρετική δουλειά» στο υπουργείο Μετανάστευσης και συμπλήρωσε: «Τα άλογα θα μείνουν στον στάβλο για λίγο ακόμη, είναι ένα θέμα που προσφέρεται για συζήτηση σε παραλία». 


Η παραίτηση Τσίπρα και τα «καρφιά» για ΠΑΣΟΚ

«Θεωρώ ότι η παραίτηση του κ. Τσίπρα ήταν αναμενόμενη, δεν νομίζω ότι είχε πολλές άλλες επιλογές», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα. 
 
«Προσφέρει στο κόμμα του ευκαιρία για ανασυγκρότηση. Αν μπορεί να υπάρξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίο κόμμα χωρίς μια ισχυρή προσωπικότητα όπως του κ. Τσίπρα, είναι κάτι που θα δείξει ο χρόνος», συμπλήρωσε και δήλωσε ότι δεν έχει προτίμηση σε πρόσωπο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το θέμα είναι η άρθρωση πιο τεκμηριωμένου πολιτικού λόγου και θέματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική ευπρέπεια. 

«Τα πρώτα δείγματα γραφής σε αυτό στη Βουλή ήταν θετικά. Ίσως μερικές φορές η κανονικότητα να είναι ευκαιρία για τη χώρα, ίσως για κάποιους άλλους να μην είναι», παρατήρησε, ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο να χαθούν ευκαιρίες για συναινέσεις, λόγω του ανταγωνισμού για την ισχυρότερη αντιπολίτευση. 


«Ο στόχος που έθεσε το ΠΑΣΟΚ μετά την πρώτη κάλπη δεν επιτεύχθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε κι άλλο, το ΠΑΣΟΚ δεν ανέβηκε ιδιαίτερα. Το παιχνίδι είναι ακόμη ανοιχτό. Ο κίνδυνος είναι μπρος στον ανταγωνισμό ποιος θα κάνει πιο ισχυρή αντιπολίτευση, να χάσουμε τη δυνατότητα για σημαντικές συναινέσεις. Για παράδειγμα για την ψήφο των αποδήμων», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δύο φορές στη συνέντευξη αναρωτήθηκε αν το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει τη θέση του σε αυτό το ζήτημα, επειδή θέλει να κάνει αντιπολίτευση.


Στην ίδια συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα αλλάξει ο τρόπος διορισμού διοικητών των νοσοκομείων. Ο πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο να αυξηθεί στο 5% το όριο για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.


«Φτάσαμε στα όρια του τι μας επέτρεπε να κάνουμε το σύνταγμα», είπε αναφερόμενος στο μπλόκο στον Ηλία Κασιδιάρη για τις βουλευτικές εκλογές. Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές, απάντησε: «Θα εξετάσουμε τις επιλογές μας, πάντα κινούμενοι στα πλαίσια του συντάγματος και λαμβάνοντας υπόψη τη νομική πραγματικότητα που καλούμαστε να διαχειριστούμε». 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM