Για τα ελληνοτουρκικά, τη δήλωση Ερντογάν για την Κύπρο, τη διαρροή e-mail και στοιχείων αποδήμων στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, αλλά και την πανεπιστημιακή αστυνομία μίλησε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ η Ντόρα Μπακογιάννη.
Η επίμαχη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, σχολίασε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, για την Κύπρο έγινε γιατί ο ίδιος έρχεται δεύτερος μετά τον Εκρέμ Ιμάμογλου στις δημοσκοπήσεις. «Ο Ιμάμογλου είναι στη δημοσκόπηση μπροστά. Θα του λείπει κάτι από τη φιλοδοξία του Ερντογάν για να μπορέσει να βγει οριστικώς μπροστά – Του λείπει ένα κομμάτι απο την ακροδεξιά και (ο Ερντογάν) απευθύνεται σε αυτό το ακροατήριο (…) Πέραν αυτού, έχει μια σημασία ότι αυτή η δήλωση γίνεται τώρα που γίνεται μια πρόσθετη προσπάθεια από τον ΟΗΕ, με καινούργια υπεύθυνη του ΟΗΕ, η οποία έρχεται στην περιοχή για να ξεκινήσει ο διάλογος Τουρκοκυπρίων – Ελληνοκυπρίων (…)», ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Για το γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες πιθανώς θα κληθούν να πληρώσουν το γεγονός ότι κάποιοι διέρρευσαν λίστα με e-mail στην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είχε μια λαμπρή διαδρομή στο Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να πω, γιατί μην την αδικήσουμε και σε όλα. Έκανε ένα πάρα πολύ μεγάλο λάθος, το οποίο δεν δικαιολογείται για ευρωβουλευτή. Ενδεχομένως για έναν βουλευτή Χανίων να μπορούσες να το δικαιολογήσεις -σκοπίμως χρησιμοποιώ τα Χανιά για να βάλω τον εαυτό μου μέσα- αλλά για έναν ευρωβουλευτή δεν δικαιολογείται και γι αυτό δεν είναι μέσα στις λίστες της Νέας Δημοκρατίας».
Για την έναση στα υπό κατάληψη πανεπιστημιακά τμήματα, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε: «Συμφωνώ ότι υπάρχουν κάποιοι αιώνιοι φοιτητές μέσα στα πανεπιστήμια αυτά, οι οποίοι έχουνε κάνει δουλειά τους, εργασία τους, την παράλυση των πανεπιστημίων. Αυτοί οι αιώνιοι φοιτητές -αν είναι φοιτητές, γιατί πάρα πολλοί από αυτούς που είναι μέσα δεν είναι φοιτητές- θα πρέπει κάποια στιγμή να λογοδοτήσουν, διότι το πανεπιστήμια είναι περιουσία του ελληνικού λαού». Προσέθεσε δε: «Υπάρχουν πράγματα που πέτυχαν και πράγματα που δεν πέτυχαν. Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν πέτυχε».
Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες ομογενών, ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξει ο σχετικός νόμος, ωστόσο και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να δώσει το πόθεν έσχες του. Τόνισε, σχετικά: «Πιστεύω ότι ο κύριος Κασσελάκης όφειλε να ξέρει το νόμο. Άγνοια νόμου δεν δικαιολογείται. Να ξέρει δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει ένα νόμο (…) Ούτε μου πέρασε από το μυαλό πέντε χρόνια τώρα ότι πρέπει να αλλάξει αυτός ο νόμος – για να είμαι ειλικρινής (…) Και επειδή είχε ψηφιστεί ο νόμος επί ΣΥΡΙΖΑ, καλό είναι να μην αγγίξουμε τέτοιου είδους ιστορίες. Εν πάση περιπτώσει, σήμερα ο κύριος Κασελάκης ξέρει το νόμο. Ο άνθρωπος καλά θα κάνει να προσαρμοστεί στον νόμο, να εξηγήσει ότι έχει. Εγώ αν ήμουν Κασελάκης θα το έκλειναν το θέμα πολύ πιο γρήγορα. “Πάρτε το πόθεν έσχες παιδιά και μην ασχολείστε άλλο”».
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε: « (…) Είπα συγκεκριμένα γιατί ήμουν κατά από την πρώτη στιγμή και ήμουν κατά. Γιατί εγώ είχα διαπραγματευτεί και το θέμα της εθνότητας και το θέμα της γλώσσας δεν ήταν κάτι που δεν το ήξερα. Ήξερα λοιπόν ότι είναι αποφασισμένοι. Ήταν εύκολο να δεχθούν, για να το πω διαφορετικά, και το “μακεδονική” ως γλώσσα και το τίποτα, δηλαδή “πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας” (…) Ο Γκρουέφσκι δεν εννοούσε να αλλάξει το όνομα. Γι’ αυτό είπα ότι αυτό το πέτυχε ο Κοτζιάς (…) Έχει κλείσει ένα θέμα το οποίο από εδώ και πέρα μας πάει μπροστά».
Ως προς την υποδοχή των πολιτικών τις ημέρες του Πάσχα από τους ανθρώπους της Εκκλησίας, με αφορμή περιστατικά των τελευταίων ημερών, σημείωσε: «Είπα στη Βουλή ότι εγώ σέβομαι αυτούς που το ψηφίζουν και σέβομαι και αυτούς που δεν το ψηφίζουν (…) Και είναι και λογικό οι βουλευτές να επηρεάζονται και από την Εκκλησία και από το λαϊκό τους Μητροπολίτη (…) Κανένας ιερεύς δεν πρόκειται να βγάλει κανένα βουλευτή (από την εκκλησία). Έδειξε πολύ μεγάλη ωριμότητα η Εκκλησία, η κεντρική εκκλησία, μεμονωμένοι ιερείς φτάσανε στα όρια της γραφικότητας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αλλά η Εκκλησία -δηλαδή ο Ιερώνυμος και η Εκκλησία της Ελλάδος- στάθηκε με πολύ μεγάλη μετριοπάθεια απέναντι σ’ αυτό το θέμα. Και ακριβώς αυτή είναι και η δύναμη της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αν υπάρχει 2.000 χρόνια, υπάρχει διότι προσαρμόζεται στις ανάγκες της κοινωνίας αυτή η Εκκλησία».
Για τα ελληνοτουρκικά, επισήμανε ακόμη: «Όποιος ξέρει την Τουρκία, ξέρει ότι τέτοια σκαμπανεβάσματα θα τα έχουμε πάντα (…) Ξέρω πάρα πολύ καλά τι επιδιώκει η Τουρκία. Νομίζω ότι ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων, οι οποίοι ξέρουν πάρα πολύ καλά την ίδια την Τουρκία και τις δυναμικές οι οποίες καταγράφονται. Έχω και άλλοτε πει να μην ξεχνάμε ότι το τουρκικό, η τουρκική Βουλή, σήμερα έχει άνω του 25% ακραίους εθνικιστές οι οποίοι βρίσκονται μέσα».