Σε νέα παρέμβαση, με επιστολή στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης και στον πρόεδρο της ΕΚΤ, προέβη ο Σόιμπλε.
Θεωρώντας πως αποκλείεται κάθε ενδεχόμενο δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές το 2012 και με δεδομένο πως τα 110 δις του μνημονίου δεν επαρκούν, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, πρότεινε η σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών της 20ης Ιουνίου να αποφασίσει τη χορήγηση ενός νέου δανείου.
Η νέα «βοήθεια» από 60-100 δις, προτείνει να συνοδευτεί από την εθελοντική επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή σε αυτήν των ιδιωτών πιστωτών.
Ταυτόχρονα, επαναφέροντας την πρόταση για αναδιάρθρωση ( με κούρεμα), ο Σόιμπλε επισήμανε πως η συμφωνία στη σύνοδο πρέπει να προσφέρει ένα βοηθητικό πλαίσιο στην ελληνική κυβέρνηση, στις διαπραγματεύσεις της με τους ιδιώτες πιστωτές.
Ουσιαστικά, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών προτείνει χρήμα και στήριξη, ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας όταν πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Με αυτήν την έννοια, ο Σόιμπλε στέλνει το μήνυμα προς το ΔΝΤ, να αποδεσμεύσει την περίφημη 5η δόση, προεξοφλώντας το νέο ευρώ-πακέτο προς την Ελλάδα
Η νέα αυτή πρόταση, πιστοποιεί τις διαφωνίες που υπάρχουν στο Βερολίνο ανάμεσα στους ευρωπαϊστές, τύπου Σόιμπλε και τους ευρωσκεπτικιστές που εκφράζονται κατά καιρούς και από τη καγκελάριο Μέρκελ. Γι’ αυτό και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης «άδειασε» τον υπουργό οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει ακόμα ενιαία άποψη στην κυβέρνηση.
Φυσικά, ακόμα και η παρέμβαση Ομπάμα για την Ελλάδα, αποδεικνύει πως μια στάση πληρωμών προς τους δανειστές, αυτή τη στιγμή θα επανέφερε το φάσμα της συστημικής κατάρρευσης, άρα μπορεί κανείς να υποθέσει πως μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο θα ξεπεραστούν οι αντιθέσεις που υπάρχουν.
Από την άλλη μεριά, ακόμα κι αν εγκριθεί το νέο πακέτο στήριξης, εκτός από την ύφεση που θα φέρουν τα μέτρα που θα το συνοδεύουν, το πρόβλημα μετατίθεται στο άμεσο μέλλον. Απλά δηλαδή κερδίζεται χρόνος, το ερώτημα είναι για ποιον;