Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Realnews», o υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του πως η χώρα σταθεροποιείται και η ύφεση εκμηδενίζεται.
«Τα σενάρια της οικουμενικής τα διατηρούν στο τραπέζι προφανώς μόνον όσοι έχουν ευσεβείς πόθους να επιστρέψουν στις καρέκλες της εξουσίας -στις οποίες είναι εθισμένοι- με "παρά φύσιν" μεθόδους, ενώ ο λαός τους έδειξε την πόρτα της εξόδου», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και προσθέτει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ισχυρή κι έτσι θα παραμείνει».
«Ο τόπος έχει κυβέρνηση που κατάφερε να μηδενίσει τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε στην ανάπτυξη η επιβολή της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας», «η χώρα σταθεροποιείται, η ύφεση εκμηδενίζεται, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν, η δόση έρχεται κανονικά και οι ρυθμίσεις ψηφίζονται τις πρώτες βδομάδες του Ιανουαρίου», επισημαίνει ο κ. Παππάς.
Μιλώντας για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν κοινωνική δυσαρέσκεια και μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας λέει πως «κρατάει μικρό καλάθι» σε σχέση με τη δυνατότητα των δημοσκοπήσεων να αποτυπώνουν τάσεις, καθώς όπως τονίζει «η πρόσφατη εμπειρία μας το επιβάλλει».
Σημειώνει ότι η κυβέρνηση κρίνεται καθημερινά από τον κόσμο για τα μέτρα που έχει πάρει και θα συνεχίσει να παίρνει, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, την προστασία της πρώτης κατοικίας για το 60% των δανειοληπτών, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
«Κρίνεται από όλα αυτά που για κάποιους άλλους ήταν δήθεν "μονομερείς ενέργειες", κρίνεται και από τη συμφωνία που έφερε και από τις τελικές ρυθμίσεις της συμφωνίας» συμπληρώνει, τονίζοντας πως «όσοι καταστροφολογούν θα έρθουν αντιμέτωποι με μια ραγδαία μείωση της αξιοπιστίας τους», λέει ο υπουργός.
Ακόμη, κάνει λόγο για «τρομοκρατικά και ανύπαρκτα ρεπορτάζ», αναφερόμενος στη φημολογία που θέλει τους δανειστές να απαιτούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, και τάσσεται κατά της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας πως «η Ευρώπη έχει κάθε δυνατότητα να χειριστεί τα του οίκου της». Επιπρόσθετα επισημαίνει ότι δεν είναι μόνο το ΔΝΤ υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους. «Είναι κοινός τόπος ότι οι σκληρές και άκαμπτες απαιτήσεις του Ταμείου όχι μόνο δεν φέρνουν λύση σε κανένα πρόβλημα, αλλά εξωθούν τα πράγματα σε εκρηκτικά κοινωνικά, αλλά και οικονομικά αδιέξοδα», συμπληρώνει.
Ειδικότερα για τη συμφωνία για το χρέος σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να «αναγνωρίζεται διεθνώς η απόλυτη ανάγκη να κινηθούμε προς ελάφρυνση των βαρών της Ελλάδας. «Δεν αναγνωρίζεται μόνο από το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ, αλλά και από την Ευρώπη, τις Βρυξέλλες και την ίδια τη Γερμανία», αναφέρει και επισημαίνει ότι η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ «έχει μιλήσει για μια νέα μακρά περίοδο χάριτος, με χαμηλά επιτόκια που ισοδυναμεί με απομείωση τους χρέους, με ελάφρυνση των βαρών που είναι υποχρεωμένος να πληρώνει ο ελληνικός λαός και -τελικά- με λιγότερα μέτρα και περισσότερες παρεμβάσεις ανακούφισης των αδυνάμων». Στο ερώτημα δε "αν μπορεί η ελάφρυνση να γίνεται με δόσεις, αναλόγως της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων", απαντά πως «θεωρώ ότι οι θετικές επιδόσεις της οικονομίας και η πανθομολογούμενη ανάγκη για οριστική επίλυση δεν θα οδηγήσουν εκεί».
Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, κάνει λόγο για «πόζα αντιμνημονιακού κόμματος διαμαρτυρίας» από το ΠΑΣΟΚ, που «είναι εντελώς ασύμβατη με την εικόνα που έχουν οι πολίτες για το κόμμα που φέρει τη βασική ευθύνη των αρνητικών για τον τόπο εξελίξεων» και προτρέπει την ηγεσία του να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και να βγάλει τα συμπεράσματα της από τα κόμματα της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία), που κοιτούν Αριστερά.
Ο Νίκος Παππάς εκτιμά ακόμη ότι το Ποτάμι βρίσκεται σε κρίσιμες επιλογές, σημειώνοντας ότι «εμείς θα θέλαμε να επιλέξει καθαρά τη στρατηγική της προοδευτικής διακυβέρνησης», ενώ αναγνωρίζει στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη την πολιτική ωριμότητα που επέδειξε σε ορισμένες περιπτώσεις, θεωρεί όμως πως κάποιες θέσεις του αντιφάσκουν. Επίσης, κάνει λόγο για de facto απουσία αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαιτίας «της... εκλογομαχούχας ΝΔ», που προκαλεί ουσιαστικό πρόβλημα δημοκρατίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την καθυστέρηση στο ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, λόγω απουσίας ΕΣΡ. «Βεβαίως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πορευτεί με τα κατάλληλα νομοθετικά εργαλεία για να επιλύσει το πρόβλημα», συμπληρώνει.
Τέλος, για το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών λέει ότι αποτελεί ήττα των δυνάμεων της λιτότητας και ξεκάθαρη επιτυχία των Podemos, αλλά και γενικότερα των δυνάμεων που υπερασπίζονται την κοινωνία και τονίζει: «Η Ευρώπη αλλάζει. Και όσο ισχυρότερες είναι οι δυνάμεις της αλλαγής, σε όσο περισσότερες χώρες επικρατούν, τόσο δυνατότερα θα ακούγεται η φωνή όλων μας, για μια Ευρώπη των λαών και όχι των ισχυρών».
σχόλια