Οι Ευρωπαίοι ηγέτες-γράφουν οι NYT στο editorial τους, αφού πρώτα αναφέρονται στη φράση του Βιλι Μπράντ ότι η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει τους αδύναμους- αποφάσισαν να αναβάλουν τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέσο της επόμενης εβδομάδας- όχι πολύς χρόνος για να κάνουν αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν εδώ και 1,5 χρόνο: να δημιουργήσουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα, κρατώντας την κρίση χρέους μακριά από την Ιταλία και την Ισπανία και να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες για να επιβιώσουν του κουρέματος.
Εδώ είναι αυτό που η κα Μέρκελ δεν λέει στους πολίτες της, γράφει η εφημερίδα: “Μια Ευρώπη σε ένα φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης θα αγοράζει λιγότερα γερμανικά προϊόντα. Μια άτακτη ελληνική προεπιλογή και υποβάθμιση για την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία θα μπορούσε να διαιρέσει το ευρώ, αφήνοντας τη Γερμανία με μια πολύ λιγότερο ανταγωνιστική συναλλαγματική ισοτιμία από αυτή που απολαμβάνει σήμερα. Η ζημία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είχε φροντίσει για την μεταπολεμική επανένταξη της Γερμανίας, θα είναι τεράστια.
Αντ 'αυτού, η κυρία Μέρκελ πάει στη Σύνοδο με τη “γερμανική σοφία” ότι τα κέρδη των λιτών, σκληρά εργαζόμενων Γερμανών πρέπει να μείνουν στο σπίτι. Έχει υποκύψει στους αντιευρωπαίους συντηρητικούς του συνασπισμού της , συμφωνώντας ότι όλες οι περαιτέρω γερμανικές εισφορές στις ευρωπαϊκές προσπάθειες διάσωσης θα υποβληθούν στο Κοινοβούλιο εκ των προτέρων. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε ελπίδα επαφίεται στο να πείσει η Ευρώπη τη Μέρκελ, για το τι χρειάζεται και αυτή στη συνέχεια να πείσει το Κοινοβούλιο της Γερμανίας.
Χωρίς μεγαλύτερες αποσβέσεις και περισσότερες δυνατότητες για την ανάπτυξη, η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα χρεοκοπήσει. Εάν η Ευρώπη συνεχίζει να εμμένει στην λιτότητα θανατώνοντας την ανάπτυξη- παρά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας – η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ανακάμψει και να εξοφλήσει το χρέος της. Χωρίς ένα μεγαλύτερο ταμείο διάσωσης, η Ιταλία και η Ισπανία θα μπορούσαν σύντομα να δηλώσουν αδυναμία να πληρώσουν τα χρέη τους. Αν οι χώρες δεν μπορέσουν να αντλήσουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, θα χωθούν βαθύτερα στο χρέος.
Τον Ιούλιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν το ταμείο διάσωσης στα 600 δις δολάρια. Η ενίσχυση αυτή είναι ήδη ανεπαρκής. Για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις της Ιταλίας, της Ισπανίας και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποτελεσματικά, το ταμείο θα πρέπει να έχει κάπου 2 τρισεκατομμύρια με 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Στην ίδια συνεδρίαση στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, οι ηγέτες της Ευρώπης αναγνώρισαν ότι το ελληνικό χρέος θα ήταν ανεξόφλητο και πρότειναν εθελοντικές συμφωνίες ανταλλαγής ομολόγων, με “υποτίμηση” των ομολόγων κατά 21 σεντς στο δολάριο. Η τιμή που δίνουν οι αγορές τώρα στην έκπτωση του χρέους είναι τουλάχιστον 50 σεντς στο δολάριο. Αν οι πιστωτές αναγνωρίσουν αυτή την πραγματικότητα, τότε η Ελλάδα θα αποκτούσε ζωτικό χώρο για να προωθήσει την ανάπτυξη.
Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταλήξουν σε ένα πιο ισχυρό σχέδιο, τότε η κρίση θα είναι πιο σκληρή και άμεση. Η Γερμανία θα είναι ένας από τους μεγάλους χαμένους. Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσει η κυρία Μέρκελ την αλήθεια και να κάνει ό, τι είναι καλύτερο για τη Γερμανία και την Ευρώπη”.