H γενική εικόνα από το μαραθώνιο Brussels Group δεν δείχνει αρνητική, αλλά εξακολουθεί να μην αποκαλύπτει την κατάληξη σύμφωνα με τις πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.
Το αθηναϊκό πρακτορείο αναφέρει πως υπήρξε συμφωνία για τον σχεδιασμό κατάλληλων πολιτικών που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα, σε αντίθεση με την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή, να μην πληρώνουν μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» αλλά και οι «έχοντες και κατέχοντες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι χθες η συζήτηση ολοκληρώθηκε γύρω από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και προσθέτουν ότι η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, ενώ δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινίσεις από κάθε πλευρά.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ η κυβέρνηση επισημαίνει πως το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και παράλληλα θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%.
Υπογραμμίζουν επίσης ότι οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα και παραπέμπουν στη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι «δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση».
Το απόγευμα συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα ενώ αυτή την ώρα συνεδριάζει και πάλι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπάρξει μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Το ενδιαφέρον όλως ωστόσο επικεντρώνεται στις 7 το απόγευμα και στο κυβερνητικό συμβούλιο προκειμένου να διαπιστωθεί η στάση σημαντικών υπουργών που επιμε΄νουν στη ρήξη με τους δανειστές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Αυτή ακριβώς την περίπτωση σχολιάζει σήμερα με άρθρο του και ο Hugo Dixon των New York Times, που θεωρεί ότι η μοίρα της Ελλάδας κρίνεται από την απάντηση στο ερώτημα: "Έχει ο Αλέξης Τσίπρας, o πρωθυπουργός της Ελλάδας τα κότσια να τα «σπάσει» με την ακροαριστερή πτέρυγα του κόμματος"
Ο Dixon κρίνει πως οι προοπτικές για την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον είναι επικύνδυνες. Επισημαίνει πως αν οι πιστωτές δεν μας δανείσουν χρήματα ή δεν βρεθούν άλλα κεφάλαια, στα μέσα Απριλίου θα έρθει η χρεοκοπία.
Το άμεσο ζήτημα, είναι αν οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις που θα υποβάλλει η Αθήνα στους δανειστές θα καταφέρουν να ξεκλειδώσουν κάποια ρευστότητα. Η κυβέρνηση έστειλε διαπραγματευτές στις Βρυξέλες μετά από μία ακόμη εβδομάδα ελάχιστης προόδου των συνομιλιών με τα τεχνικά κλιμάκια, σημειώνει ο Dixon στους ΝΥΤ αναφέροντας παράλληλα την πρόσφατη δημόσια δήλωση για την προοπτική ρήξης που έκανε ο ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης.
Αυτή η ρήξη θα μπορούσε να έλθει στις 9 Απριλίου, την ημερομηνία που Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ και σημειώνεται πως θα προκαλέσει την κύρηξη χρεοκοπίας η οποία θα θέσει περιορισμό κεφαλαίων που θα συμπέσει με την τετραήμερη αργία του Πάσχα.
"Ο Αλέξης Τσίπρας ίσως παίζει με την ιδέα των πρόωρων εκλογών για να λάβει νέα λαϊκή εντολή από τον ελληνικό λαό και με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση είναι αδύναμη ενώ η δική του δημοφιλία υψηλή, ίσως ελπίζει να κερδίσει αυτές τις εκλογές". σημειώνει ο Dixon.
Ωστόσο στη συνέχεια ο αρθρογράφος σημειώνει πως η αποδοχή της κυβέρνησης στην κοινή γνώμη σημειώνει πτώση σύμφωνα με δημοσκόπηση του ALPHA και από το 83% του Φεβρουαρίου είναι πια στο 60% και κινδυνέυει να κατρακυλήσει και άλλο.
"Αν ο Τσίπρας είναι λογικός, θα θέλει να αποφύγει αυτό το σενάριο αλλά το πρόβλημα είναι ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές, κάτι που θα ήταν επίσης οδυνηρό. Από πλευράς του αυτό θα απαιτούσε όχι απλά υποσχέσεις, αλλά και υλοποίήση μέτρων για να ξεκινήσει η αποστολή ρευστότητας", αναφέρι ο Dixon ο οποίος στο σημείο αυτό φτάνει στη ρήξη με την ακροαριστερή φράξια.
"Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιμετωπίσει της ακροαριστερή του φράξια, η οποία μετρά 30 με 40 βουλευτές στο σύνολο των 149 βουλευτών του κόμματος. Αυτοί θα τον κατηγορούσαν για ξεπούλημα και το πιθανότερο είναι πως θα καταψηφίσουν τα μέτρα που θα παρουσιάσει.
"Το πρόβλημα είναι ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να βρει το κουράγιο να τα «σπάσει» με τους πολιτικούς συντρόφους του. Και δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι αρκετά σκληρός για να κάνει κάτι τέτοιο", αναφέρει σχετικά ο Hugo Dixon.
σχόλια