ΝΥT: Έχει ο Τσίπρας τα κότσια να τα «σπάσει» με την ακροαριστερή πτέρυγα

ΝΥT: Έχει ο Τσίπρας τα κότσια να τα «σπάσει» με την ακροαριστερή πτέρυγα Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
10

H γενική εικόνα από το μαραθώνιο Brussels Group δεν δείχνει αρνητική, αλλά εξακολουθεί να μην αποκαλύπτει την κατάληξη σύμφωνα με τις πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το αθηναϊκό πρακτορείο αναφέρει πως υπήρξε συμφωνία για τον σχεδιασμό κατάλληλων πολιτικών που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα, σε αντίθεση με την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή, να μην πληρώνουν μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» αλλά και οι «έχοντες και κατέχοντες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.


Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι χθες η συζήτηση ολοκληρώθηκε γύρω από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και προσθέτουν ότι η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, ενώ δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινίσεις από κάθε πλευρά.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ η κυβέρνηση επισημαίνει πως το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και παράλληλα θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα και παραπέμπουν στη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι «δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση».

Το απόγευμα συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα ενώ αυτή την ώρα συνεδριάζει και  πάλι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπάρξει μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

 

Το ενδιαφέρον όλως ωστόσο επικεντρώνεται στις 7 το απόγευμα και στο κυβερνητικό συμβούλιο προκειμένου να διαπιστωθεί η στάση σημαντικών υπουργών που επιμε΄νουν στη ρήξη με τους δανειστές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

 

Αυτή ακριβώς την περίπτωση σχολιάζει σήμερα με άρθρο του και ο Hugo Dixon των New York Times, που θεωρεί ότι η μοίρα της Ελλάδας κρίνεται από την απάντηση στο ερώτημα: "Έχει ο Αλέξης Τσίπρας, o πρωθυπουργός της Ελλάδας τα κότσια να τα «σπάσει» με την ακροαριστερή πτέρυγα του κόμματος"

Ο Dixon κρίνει πως οι προοπτικές για την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον είναι επικύνδυνες. Επισημαίνει πως αν οι πιστωτές δεν μας δανείσουν χρήματα ή δεν βρεθούν άλλα κεφάλαια, στα μέσα Απριλίου θα έρθει η χρεοκοπία.

Το άμεσο ζήτημα, είναι αν οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις που θα υποβάλλει η Αθήνα στους δανειστές θα καταφέρουν να ξεκλειδώσουν κάποια ρευστότητα. Η κυβέρνηση έστειλε διαπραγματευτές στις Βρυξέλες μετά από μία ακόμη εβδομάδα ελάχιστης προόδου των συνομιλιών με τα τεχνικά κλιμάκια, σημειώνει ο Dixon στους ΝΥΤ αναφέροντας παράλληλα την πρόσφατη δημόσια δήλωση για την προοπτική ρήξης που έκανε ο ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης.

 

Αυτή η ρήξη θα μπορούσε να έλθει στις 9 Απριλίου, την ημερομηνία που Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ και σημειώνεται πως θα προκαλέσει την κύρηξη χρεοκοπίας η οποία θα θέσει περιορισμό κεφαλαίων που θα συμπέσει με την τετραήμερη αργία του Πάσχα.

 

"Ο Αλέξης Τσίπρας ίσως παίζει με την ιδέα των πρόωρων εκλογών για να λάβει νέα λαϊκή εντολή από τον ελληνικό λαό και με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση είναι αδύναμη ενώ η δική του δημοφιλία υψηλή, ίσως ελπίζει να κερδίσει αυτές τις εκλογές". σημειώνει ο Dixon.

Ωστόσο στη συνέχεια ο αρθρογράφος σημειώνει πως η αποδοχή της κυβέρνησης στην κοινή γνώμη σημειώνει πτώση σύμφωνα με δημοσκόπηση του ALPHA και από το 83% του Φεβρουαρίου είναι πια στο 60% και κινδυνέυει να κατρακυλήσει και άλλο.

"Αν ο Τσίπρας είναι λογικός, θα θέλει να αποφύγει αυτό το σενάριο αλλά το πρόβλημα είναι ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές, κάτι που θα ήταν επίσης οδυνηρό. Από πλευράς του αυτό θα απαιτούσε όχι απλά υποσχέσεις, αλλά και υλοποίήση μέτρων για να ξεκινήσει η αποστολή ρευστότητας", αναφέρι ο Dixon ο οποίος στο σημείο αυτό φτάνει στη ρήξη με την ακροαριστερή φράξια.

"Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιμετωπίσει της ακροαριστερή του φράξια, η οποία μετρά 30 με 40 βουλευτές στο σύνολο των 149 βουλευτών του κόμματος. Αυτοί θα τον κατηγορούσαν για ξεπούλημα και το πιθανότερο είναι πως θα καταψηφίσουν τα μέτρα που θα παρουσιάσει.

"Το πρόβλημα είναι ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να βρει το κουράγιο  να τα «σπάσει» με τους πολιτικούς συντρόφους του. Και δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι αρκετά σκληρός για να κάνει κάτι τέτοιο", αναφέρει σχετικά ο Hugo Dixon.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης κατά Κουμουνδούρου ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας: «Έχουν αφαιρεθεί μέλη που είναι χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ»

Πολιτική / Κασσελάκης για Κουμουνδούρου ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας: Αφαιρέθηκαν μέλη που είναι χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ

«Γίνεται μία πρωτόγνωρη επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού σώματος που θα ψηφίσει» λέει σε βίντεο που ανάρτησε λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή συνέδρων
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης κατά Τσίπρα για τη Δικαιοσύνη: Στη λέξη «θράσος» πρέπει να μπει η φωτογραφία του

Πολιτική / Μαρινάκης κατά Τσίπρα για τη Δικαιοσύνη: Στη λέξη «θράσος» πρέπει να μπει η φωτογραφία του

Αντί να απολογηθεί για τη Novartis, κάνει έμμεσες υποδείξεις στην Δικαιοσύνη για εν εξελίξει, υπό διερεύνηση υποθέσεις, επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η χειραψία Μητσοτάκη και Σαμαρά - Το χαμόγελο Καραμανλή

Πολιτική / Οι τυπικές χειραψίες Μητσοτάκη με Σαμαρά και Καραμανλή - Τα χαμόγελα των δύο πρώην πρωθυπουργών

Οι τρεις άνδρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά έπειτα απο πολλούς μήνες και τα όσα ακολούθησαν της άρνησης των δύο πρώην πρωθυπουργών να παραβρεθούν στα γενέθλια της ΝΔ στην Ρηγίλλης.
LIFO NEWSROOM
Ένοπλες δυνάμεις: Τι αλλάζει για υγειονομικές υπηρεσίες και στρατιωτικά νοσοκομεία

Πολιτική / Ένοπλες Δυνάμεις: Τι αλλάζει για υγειονομικές υπηρεσίες και στρατιωτικά νοσοκομεία

Οι 11+1 ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που παρουσίασαν στο υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Ιωάννης Κεφαλογιάννης
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης: Κάθε δύο μέρες βγάζουν καινούριο φιρμάνι που με αποκλείει

Πολιτική / Κασσελάκης: Κάθε δύο μέρες βγάζουν καινούριο φιρμάνι που με αποκλείει από υποψήφιο πρόεδρο

Σε ανάρτηση που έκανε στο Χ, ο Στέφανος Κασσελάκης διερωτάται: «Γιατί τόση ένταση στο να πρέπει να αποκλείουν την υποψηφιότητά μου ξανά και ξανά, όταν ξέρουν ότι το καταστατικό λέει ξεκάθαρα ότι μόνο το συνέδριο αποφασίζει;»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Ο Τσίπρας είναι ένας οπορτουνιστής και τίποτα περισσότερο. Φάνηκε από την μέχρι στιγμής πορεία του, καθώς και από τον τρόπο με τον οποίον φέρθηκε (ευτυχώς) στον Αλαβάνο. Προφανώς και θα τα σπάσει με τους φανατικούς του κόμματός του. Και στη συνέχεια θα μας πει πως το έκανε διότι είναι πραγματικός δημοκράτης, που σέβεται στην λαϊκή ετυμηγορία. Η αυτοπραγμάτωση του Ανδρέα Τσίπρα θα έχει ολοκληρωθεί, και το Πασόκ του μέλλοντός μας θα προκύψει αβίαστα από εκεί και πέρα.
Το διλημμα ειναι εξαιρετικα απλο.Πολλοι το αντιλαμβανονταν απο καιρου.Προ των εκλογων.Και κατεστη αναποφευκτο μετα το διμηνο των ,κατ'ευφημισμον,διαπραγματευσεων.Η πηγαινει ο Τσιπρας με το κομμα του συμπαγες σε διαδικασιες "ξαφνικου θανατου".Η διαλυει το κομμα ,σπαζοντας τα με την αριστερη πτερυγα του,και επιδιωκει στην συνεχεια σχηματισμο κυβερνησης "εθνικης ενοτητας".Ηταν προγραμματισμασμενη αυτη η εξελιξη ; Κατα την γνωμη μου απολυτως και προφανως.Εντος και εκτος χωρας.Ηταν δυνατο να εχει αποφευχθει ; Ισως. Δυσκολο,αλλα οχι αδυνατο.Απαιτουνταν ομως εξαιρετικα δομημενοι και επαγγελματικα οργανωμενοι χειρισμοι,απο μερους της κυβερνησης.Η λεξη κλειδι ειναι "επαγγελματικα".Οχι"ερασιτεχνικα".Κατα κανονα,εκει κρινεται το παιχνιδι.Οταν αντιπαρατιθενται επαγγελματιες με ερασιτεχνες,σε οποιαδηποτε κατασταση--επιχειρηματικη,πολεμικη,επιστημονικη,πολιτικη,κοινωνικη--το ποσοστο επικρατησης των επαγγελματιων προσεγγιζει το 100%.Ιστορικα και διαχρονικα.Ατυχως,ομως,δεν ασχολουνται πολλοι με τα "ιστορικα διδαγματα".Και απο αυτους που ασχολουνται,δεν ειναι πολλοι αυτοι που πραγματικα τα κατανοουν.
Δεν ξέρω αν τα έχει,ελπίζω να τα βρει πάντως.Αν δεν τα βρει θα μας πάρει στο λαιμό του,ενώ ΔΕΝ ψηφίστηκε γι αυτό ,αν ο κόσμος ήθελε έξοδο από ΕΕ θα φήφιζε ΚΚΕ. Και όταν λοιπόν ο κόσμος αντιληφθεί τι τον περιμένει,ας ψάξει για ταράτσα και ελικόπτερο, γιατί θα χρειαστεί να φύγει νύχτα και η πολιτική του καριέρα θα τελειώσει . Αν τα βρει έχει πιθανότητες να γράψει ιστορία και σχεδόν τη σιγουριά πως θα μακροημερεύσει ως πολιτικός.Ελπίζω λοιπόν στο ένστικτο πολιτικής επιβίωσης του Αλέξη Τσίπρα.
Αγαπητέ no-body 29.3.2015 | 19:18,Κατά τη γνώμη μου, αν ο Τσίπρας όντως σκόπευε να μας πάει στη δραχμή (και εκτός ΕΕ) δεν θα είχε δώσει στον Καμμένο τα κλειδιά των τανκς. Γιατί δραχμή/έξοδος απ'την ΕΕ σημαίνει (όπως λες και εσύ) έναρξη περιόδου αστάθειας και σοβαρών ταραχών, ήτοι χρυσή ευκαιρία για έναν μεγαλομανή παράφρονα να κάνει στρατιωτικό νόμο και δικτατορία (ο οποίος κιόλας δεν θα έχει να φοβάται πλέον πως θα χάσει τα χρήματα που έρχονται απ'την Ευρώπη, μιας και θα έχουμε βγει οικειοθελώς--και ηλιθιωδώς).Ο Τσίπρας λοιπόν δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να έχει τον έλεγχο του στρατού ο Καμμένος, αν σκόπευε να μας πάει εκεί. Όταν θα προτείνουν στο Καμμένο να φύγει από ΥΠΕΘΑ και να πάει στο Υπουργείο Ναυτιλίας, τότε να ανησυχήσεις. :-)
Η αριστερή πτέρυγα είναι περίπου το 40% των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στους υπόλοιπους υπάρχουν άτομα όπως η Ραχήλ Μακρή που μπορείς να τους εντάξεις όπου θέλεις...Αν τα σπάσει με την ακροαριστερή πτέρυγα ο Τσίπρας, θα πρέπει να δημιουργήσει νέες συμμαχίες. Θα έχουν όμως αυτές οι νέες συμμαχίες τη λαϊκή απήχηση που έχει ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ; Αν ο Καμμένος μείνει πάντως στο σχήμα, η απήχηση θα συνεχίσει να είναι μεγάλη. Αποδείχτηκε πολύ έξυπνη η κίνηση συνεργασίας με του ψεκασμένους, ότι και να λέγαμε εμείς οι λογικοί. Στο κάτω κάτω στην Ελλάδα απευθύνεται.
Κάποια στιγμή, έχοντας χρεωθεί, μειώθηκαν τα εισοδήματά μου και βρέθηκα σε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Τι έκανα; μείωσα όλες τις περιττές δαπάνες και στρώθηκα στη δουλειά για να αυξήσω τα εισοδήματά μου ώστε να μπορώ να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου προς τον δανειστή μου, ο οποίος επειδή είμαι συνεπής με αντιμετωπίζει και με ''επιείκεια'', δεν θα τα χαλάσουμε αν αύριο βρεθώ σε μία προσωρινή ταμειακή δυσχέρεια και καθυστερήσω μία δόση της οφειλής μου. Δεν ξεκίνησα την αντιμετώπιση του προβλήματός μου με τσαμπουκά απέναντι στον δανειστή μου, ούτε πήγα να του ζητήσω και περαιτέρω διευκόλυνση. Τι σχέση έχουν τα παραπάνω με το πρόβλημα της χώρας μας; μα είναι το ίδιο ακριβώς: χρειαζόμαστε μείωση δαπανών, αύξηση της παραγωγής μας και του Α.Ε.Π., εξυπηρέτηση του χρέους με συνέπεια, και κάποια στιγμή και οι ίδιοι οι δανειστές θα φανούν πιο διαλλακτικοί και είτε θα απομειώσουν ονομαστικά το χρέος, είτε θα το ρυθμίσουν με τρόπο που να συνιστά ουσιαστικά κούρεμα. Ποια είναι η αντίθετη πρόταση σε μία τέτοια προσέγγιση, και τι προτείνει τελικά αυτή η Κυβέρνηση;
"θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%"Το προβλεπόνο 2,5% έγινε 1,4%;Έτσι και αλλιός ούτε 1,4% θα είναι. Μεταρρυθμίσεις ΔΕΝ κάνουν, στη λίστα τους ΔΕΝ υπάρχουν μεταρρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις ή για την ελεύθερη οικονομία, μόνο μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Καλό βέβαια για τα έσοδα του Κράτους, αλλά αυτό δεν φέρνει ανάπτυξη.Χωρίς μεταρρυθμίσεις στον τομέα των επενδύσεων, των επιχειρησεων, και χωρις σκληρα μετρα στην δημοσια διοικηση δεν προκειται να δουμε αναπτυξη.