Ο Αβραμόπουλος αποκαλύπτει το σχέδιο της Κομισιόν για το προσφυγικό

Ο Αβραμόπουλος αποκαλύπτει το σχέδιο της Κομισιόν για το προσφυγικό Facebook Twitter
SOOC
0

«Δεν θέλουμε μια οχυρωμένη Ευρώπη για την αντιμετώπιση των προσφύγων», δήλωσε σε συνέντευξη του στη γερμανική Die Welt ο ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι την επόμενη Τρίτη κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. «θα σημειωθεί πρόοδος και θα υπάρξει συμφωνία για μια αλληλέγγυα κατανομή των προσφύγων στο εσωτερικό της Ε.Ε.». «Δεν θέλουμε να κάνουμε φρούριο την Ευρώπη. Αλλά επιθυμούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την προστασία των συνόρων μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ενισχυθεί η Frontex οικονομικά και με περισσότερο προσωπικό», σημείωσε.

«Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι απολύτως επείγον να καταλήξουμε σε μια απόφαση και να βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση», είπε επίσης ο Έλληνας επίτροπος.

Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική κρίση μόνος του, πρέπει να το κάνουμε από κοινού, τόνισε ακόμη απαντώντας διπλωματικά σε ερώτηση για τις χώρες που αρνούνται να δεχτούν τις αναγκαστικές ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων. Όπως εξήγησε, εφόσον επιβληθεί το καθεστώς των ποσοστώσεων, οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν να μετακινούνται σε άλλες χώρες.

Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε γνωστό ότι η Κομισιόν ετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων για το προσφυγικό ζήτημα με δημιουργία κέντρων καταγραφής σε Ελλάδα και Ιταλία αλλά και μέτρα για την επιστροφή στην πατρίδα τους, των παράτυπων μεταναστών. Γνωστοποίησε ακόμη την ίδρυση ταμείου με 1,8 δισεκ. για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης στις υποσαχάριες χώρες αλλά και την ενίσχυση της υποστήριξης σε χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία, όπου βρίσκονται πολλά εκατομμύρια πρόσφυγες.

Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε να κάνουμε φρούριο την Ευρώπη. Αλλά επιθυμούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την προστασία των συνόρων μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ενισχυθεί η Frontex οικονομικά και με περισσότερο προσωπικό».

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στην απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει την εφαρμογή της συνθήκης Σέγκεν στα σύνορα της, λέγοντας ότι αυτό ήταν απολύτως νόμιμο και πως το Βερολίνο δεν έβλαψε με αυτό τον τρόπο τη Συνθήκη.  «Η ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων στην Ευρώπη είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κατακτήσεις. Το σύστημα Σένγκεν δεν κινδυνεύει, θα συνεχίσει να υπάρχει», είπε.

Γνωστοποίησε επίσης ότι θα επισκεφθεί την Ουγγαρία για να συνομιλήσει με τους αρμόδιους, εκφράζοντας την ελπίδα να μην επιδεινωθεί η κατάσταση εκεί. «Η Σερβία συμπεριφέρεται σωστά και ελπίζω ότι και η Ουγγαρία έχει επίγνωση των ευθυνών της», κατέληξε, επισημαίνοντας ότι «η δημιουργία φραχτών για αποθαρρυνθούν οι αιτούντες άσυλο δεν είναι οι σωστές απαντήσεις. Δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Πολιτική / Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

LiFO politics / «Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί είναι αντίθετος σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί πιστεύει ότι αυτό θα «ενδυνάμωνε τα άκρα που δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα άλλων χωρών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ