Ο Κατρούγκαλος απαντά για το «Μακεδονία ξακουστή» και αν όντως απαγορεύτηκε να ακούγεται

Ο Κατρούγκαλος απαντά για το «Μακεδονία ξακουστή» και αν όντως απαγορεύτηκε να ακούγεται Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
5

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε σε ερώτηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου από την Νέα Δημοκρατία για το αν απαγορεύθηκε το «Μακεδονία Ξακουστή» λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Ο βουλευτής και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατέθεσε ερώτηση με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί:

- αν αληθεύει ότι επιτιμήθηκε ανώτατος αξιωματικός του Λιμενικού από την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, επειδή η μπάντα του Λιμενικού έπαιξε το εμβατήριο «Μακεδονία Ξακουστή» στην πλατεία Συντάγματος, συνοδεύοντας το άγημα των ευζώνων, στις 20 Ιανουαρίου 2019

- αν αληθεύει ότι έχει δοθεί εντολή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι μπάντες των Σωμάτων Ασφαλείας να μην παίζουν πλέον το άσμα «Μακεδονία Ξακουστή»

- αν στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών άσματα όπως το «Μακεδονία Ξακουστή» θα απαγορευτούν από κάθε επίσημη εκδήλωση.

«Στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν γίνεται αναφορά σε άσματα. Άλλωστε το άσμα στο οποίο αναφέρεται η ερώτησή σας, κάνει αναφορά στην ιστορική Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας», αναφέρει στην απάντησή του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Η λακωνική απάντηση του υπουργού Εξωτερικών ότι δεν γίνεται αναφορά σε άσματα στην Συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια, δεν καθησυχάζει διόλου τους φόβους μας ότι το "Μακεδονία ξακουστή" δεν βρίσκεται σε σχετικό κατάλογο υπό απαγόρευση ασμάτων», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνοντας: «Τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου, μας αναγκάζουν να αναμένουμε με αυξημένο ενδιαφέρον και την απάντηση της υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Διότι μπορεί το άσμα αυτό να ακούστηκε σε όλη την ελληνική επικράτεια από χιλιάδες Έλληνες που το τραγούδησαν, μπορεί να το έπαιξαν και αρκετές μπάντες, ωστόσο υπήρξαν και περιπτώσεις, όπως στη μαθητική παρέλαση της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις, που οι μπάντες δεν το παιάνισαν, χωρίς να μάθουμε αν αυτό έγινε κατόπιν εντολών και από ποιους. Σε κάθε περίπτωση, ήδη, για τον ελληνικό λαό το συγκεκριμένο εμβατήριο κατέστη σύμβολο αντίθεσης εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Είμαστε στο 2019 και ένα από τα ζητήματα, στα οποία ασκείται αντιπολίτευση είναι αν επιτρέπεται το "Μακεδονία ξακουστή" και πόσες φορές το παίξανε στις παρελάσεις...
Μας τα έχουν πρήξει πια μαυτό το τραγούδι, άσμα πείτε το όπως θέλετε. Ουδέποτε απαγορεύτηκε (ούτε καν απ την Συμφωνία των Πρεσπών) και ούτε θεωρήθηκε ποτέ αλυτρωτικό, δεν λέει κιόλας να πάμε να κατακτήσουμε την πόλη των Σκοπίων. Περισσότερο αφήγημα όψιμων ακροδεξιών μου μοιάζει. Το...βρωντοφωνάζουν μπροστά σε κυβερνητικά στελέχη και δεν λένε τίποτα. Πολιτισμικού περιεχομένου είναι περισσότερο. Λες και δεν έχουμε με άλλα προβλήματα ή όμορφα πράγματα να ασχοληθούμε, βαρέθηκε ο κόσμος, όπου μπεις στο ιντερνετ (ειδικά στα σόσιαλ μίντια) βλέπεις και ένα άρθρο ή βίντεο όπου κάπου κάποιοι έπαιξαν το Μακεδονία ξακουστή και σείστηκε ο τόπος. Από εκεί που το ακούγαμε 2 φορές το χρόνο στις παρελάσεις απο κάνα Σώμα Ασφαλείας και σε τίποτα Ειδικές Δυνάμεις τακτικά, τώρα τι φάση, θα γίνεται είδηση κάθε φορά που ακούγεται σε κάποιο τελευταίο χωριό, σύλλογο κτλπ της Ελλάδας? Ξέρετε, όταν κάτι επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά δίχως λόγο, όταν γίνεται τόσο ρουτίνα, τόσο μαζοποιημένο, χάνει πια την αξία του. Πχ οι παρελάσεις γίνονται 2 φορές ετησίως συν η κάθε περιφέρεια αναλόγως πότε γιορτάζει τα Ελευθέρια της άλλη μία τρίτη φορά. Έχουν αξία έτσι, είναι γεγονός. Όπως και αυτά που ακούγονται εκεί. Εαν γίνονταν κάθε βδομάδα όμως θα απαξιώνονταν. Παρομοίως και οι απεργίες. Έχουμε κάθε βδομάδα από μερικές, γίναν συνήθεια πια και πλέον σε αντίθεση με αρκετά παλιά ίσως, δεν τους δίνουν σημασία ούτε οι πολιτικοί αλλά ούτε καν και οι πολίτες που τις αντιμετωπίζουν αδιάφορα. Μέχρι και σαιτ υπάρχει που λέγεται apergies gr. Σε άλλα κράτη αποτελουν είδηση διότι δεν υπάρχει απεργία κάθε τρείς και λίγο με κάτι γενικά και αόριστα αιτήματα. Με το να ακούς παντού το Μακεδονία ξακουστή και να γίνονται διαρκώς τέτοιες ερωτήσεις στην Βουλή, δεν πετυχαίνεις και κάτι. Κυβερνώντες αλλά και πολύς κόσμος είναι σε φάση "A, ακούστηκε το τραγούδι και στην Αμαλιάδα. Α, το έπαιξε και μια Φιλαρμονική στο Κωλοκοτρονίτσι; Μάλιστα, καλά όπως όλοι. Να σου πω, πόσο πήγε το χθεσινό ποδοσφαιρικό μάτς μπας και πάρουμε κάνα φράγκο διότι έχω παίξει στοίχημα;" (πραγματικός πρόσφατος διάλογος, το άτομο αυτό μάλιστα είναι και από εκείνους που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην Συμφωνία).
Πολύ σωστά τα λες, αλλά αυτού του είδους η πόλωση και ο διχασμός ήταν από την αρχή η στόχευση του Τσίπρα. Τρόπος να περάσει μια συμφωνία με τα Σκόπια αναίμακτα υπήρχε, αλλά τότε δε θα μπορούσε να συσπειρώσει τους δικούς του ούτε να δημιουργήσει πρόβλημα στην ΝΔ (άσχετα αν απέτυχε τελικά). Την συναίνεση την ζητά πάντα πρώτη η κυβέρνηση, η κοινωνία και η αντιπολίτευση είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένες και κινηθούν σε αυτό το πλαίσιο. Εδώ το πλαίσιο της κυβέρνησης ήταν ακριβώς ο διχασμός!Άρα το να ακούμε το «Μακεδονία ξακουστή» 800 φορές την ημέρα δεν είναι καθόλου τυχαίο αλλά εντάσσεται ακριβώς στο σχεδιασμό του Τσίπρα.
Κοίτα η Συμφωνία έχει θετικά στοιχεία αλλά εντάξει ναι να μην ήταν τόσο μυστικοπαθής αρχικά καθώς μονάχα αργότερα έκανε γνωστές τις λεπτομέρειες, αυτό ναι. Παίχτηκαν πολλά παρασκήνια βέβαια γιαυτό ίσως οδήγηθηκε η κατάσταση εκεί. Ωστόσο αναφέρθηκα στο Μακεδονία ξακουστή μόνο. Αυτό η αλήθεια είναι δεν ξεκίνησε από αυτόν, ούτε υπονόησε ποτέ απαγόρευση της. Από κάτι και καλά "Μακεδομάχους" και ακροδεξιά σχήματα και δικά τους ΜΜΕ ξεκίνησε. Μένουν αποκλειστικά σαυτό, όλο αυτό σχολιάζουν. Και όλο βίντεο προβάλλουν για το που ακούστηκε σε ποιο μέρος και πόσο περήμανοι πρέπει ναμαστε ως λαός που ακούστηκε εκεί. Το θεωρώ απλά χαζό. Όπως είπα κιόλας, κατάφεραν να το απαξιώσουν και ας μην το έχουν συνειδητοποιήσει. Σαν να κατάντησε σύνθημα συλλαλητηρίου. Σαν δηλαδή να ακούγαμε κάθε μερα τον ιερό Εθνικό Ύμνο. Αντιλαμβάνεσαι πως παίζουν το άσμα ακόμα και σε ΆΚΥΡΕΣ περιστάσεις?! Σε λίγο θα γίνεται γιορτή σε ΚΑΠΗ και στο άκυρο θα παίζουν αυτό. Βλέπεις πχ Αυστραλία σε κάποιο Σύλλογο εκεί που ακουγόταν ο Ύμνος κάθε έτος να ακούς το άσμα, να απορούν τυχόν καλεσμένοι Αυστραλοί και κάτι φουσκωμένοι από περηφάνεια Ομογενείς να ενοχλούνται κιόλας όταν τους εξηγούν τα περί ξακουστής και δεν γίνονται και πολύ κατανοητοί. Έγινε γενικά κάτι σαν "μόδα" στο ιντερνετ. Και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τόσο ιστορικό τραγούδι!. Για να δεις που έφτασε το θέμα. Στο φβ μια "φίλη" μου δασκάλα ελληνικών ("μακεδονομάχισσα") στην Γερμανία ρωτούσε για προτάσεις για την μαθητική γιορτή 25ης Μαρτίου που θα διοργάνωνε και έλεγε η ίδια πριν τον Εθνικό Ύμνο να βάλει δυνατά και το Μακεδονία ξακουστή (έτσι στο άκυρο, δίχως καν να υπάρχει μακεδονικό θέμα στα ποιήματα των παιδιών ή στο μικρό θεατρικό) να το ακούνε όλοι μιας και θα στέκονται προσοχή. Όταν της επεσήμανα πως είναι περιττό, άκυρο άσκοπο τέλος πάντων και πως θα ηταν καλυτερα να γινει η γιορτή όμορφα οπως πάντα μόνο που δεν έβρισε λεγοντας μου κατι τύπου Μηπως εισαι προδότης και εσυ; Θα το βαλουμε και θα βαλουμε βιντεο στο ιντερνετ για να το δουν ολοι ετσι να τους πονέσει λίγο. Ασχολίαστο έμεινε. Τελικά δεεεν. Οι γονείς νομίζω δεν θέλαν κάτι τέτοιο. Δεν τους εβρισε ως προδότες ομως γιατί πολύ απλά θα την απέλυαν, δεν την έπαιρνε (μου θυμίζει εκεινη την Μπιτάκου, αυτόκλητη Αρχηγό των συλλαλητηρίων που ήθελε να εισβάλλει στην Βουλή, προκάλεσε επίθεση των φανατικών εναντίον των ΜΑΤ με αποτελεσμα να ριξουν χημικα και να χαλασει η ειρηνικη διαδηλωση με την ίδια ναναι η πρώτη που εξαφανιστηκε απ την Πλατεια με το που επεσε το πρωτο χημικό, καλα τα βιντεάκια που εβγαζε τον εαυτο της, οταν ομως ειν να συγκρουστεις με ΜΑΤ ή στην περιπτωση που λεω με αφεντικο, αλλαζει το θεμα).