To γαλλικό περιοδικό Paris Match έκανε ένα μεγάλο πορτραίτο του Ματιέ Πιγκάς, του αφεντικού της Lazard, με αφορμή την συμβουλευτική υπηρεσία που η εταιρία του προσφέρει στην Ελλάδα, μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης στα τέλη του περασμένου μήνα...
«Το παρασκήνιο της σωτηρίας της Ελλάδας»
Βρήκαμε τον Ματιέ Πιγκάς να ντοπάρεται με ενεργιακά ποτά και καραμέλες coca cola. Πέρασε ακόμη ένα σ/κ στην Αθήνα με μια ομάδα 15 ανθρώπων. 48 ώρες δουλειάς χωρίς διακοπή που έχει στόχο να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας.
Από τη στιγμή του εκλογικού θριάμβου του ΣΥΡΙΖΑ, στις 25 Ιανουαρίου, το αφεντικό της τράπεζας Lazard της Γαλλίας δεν αφήνει ούτε λεπτό τον χαρισματικό υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Το χρηματιστήριο της Αθήνας ανεβοκατεβαίνει και τα ταμεία του κράτους είναι άδεια. Ενας αγώνας δρόμου ξεκινάει.
Οι δύο άνδρες δεν κοιμούνται καθόλου και όταν βρίσκονται μακριά βομβαρδίζουν ο ένας τον άλλο με e-mails και SMS. Απέναντί τους οι ευρωπαίοι κρύβουν τα χαρτιά τους και έχουν αποφασίσει να μην αποκαλύψουν τίποτα ως το Eurogroup της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου.
Στην Αθήνα με ένα Φάλκον
Οκτώ ημέρες μετά τις ελληνικές εκλογές, ο Ματιέ Πιγκάς πετούσε προς την ελληνική πρωτεύουσα με το ιδιωτικό Falcon για να προτείνει τις υπηρεσίες του. «Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στο 121 Μπουλβάρ Οσμάν, στο Παρίσι» έγραψε η Wall Street Journal. Είναι η διεύθυνση της τράπεζας Lazard, της τράπεζας που συμβουλεύει σήμερα την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα, την Αίγυπτο.
Ο τραπεζίτης μπήκε σιωπηλός μέσα στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γνωστός για το ξυρισμένο κεφάλι του σαν τον Μπρους Γουίλις, τον περίμενε με τζην και αθλητικά.
«Γειά, τι κάνεις;» του είπε στα αγγλικά. Πολύ χαλαρός, όπως φαινόταν. Και πολύ μόνος, επίσης.
«Είχε δίπλα του μόνο έναν σύμβουλο επικοινωνίας και δύο βοηθούς, δύο κόρες φίλων του που είχε προσλάβει την προηγούμενη μέρα» διηγείται ο Πιγκάς.
«Δεν είχε ανάγκη από μια στρατιά οικονομολόγων», προσθέτει ο Πιγκάς με θαυμασμό. «Ο πρωθυπουργός Τσίπρας του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη» σχολιάζει.
Αυτό που συμβαίνει δεν το έχει ξαναδεί ο τραπεζίτης. «Εδώ δεν χάνουν χρόνο με κουβέντες. Ολα είναι άτυπα και πολύ γρήγορα. Συζητούν, αποφασίζουν και εκτελούν».
Σημειώνεται εδώ, ότι σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσέλαβε «δύο κόρες φίλων του». Διευκρινίζεται δε, ότι ο υπουργός δεν έχει κάνει καμία πρόσληψη και δη θυγατέρων φίλων του.
Ο γιός βιομηχάνου σε οικονομική θέση
Στις 5 το απόγευμα ο Πιγκάς επιστρέφει στο Παρίσι, με κανονική πτήση αυτή τη φορά και μάλιστα σε οικονομική θέση, μαζί με τον Βαρουφάκη. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών είναι αυστραλο-ελληνας μαθηματικός, γιός βιομηχάνου, καθηγητής στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του Σίδνεϊ, του Οστιν και της Αθήνας. Είναι παντρεμένος με μια διάσημη καλλιτέχνη και δεν είναι φτωχός. Ωστόσο πρέπει να δώσει το παράδειγμα. Η εποχή δεν ενδείκνυται για επίδειξη.
Οι δύο άνδρες γνωρίζονται από χρόνια. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε εκτιμήσει την τεχνική επιδεξιότητα της Lazard και του Πιγκάς για να σβήσουν ένα χρέος 100 δις το 2011, όταν ήταν κυβέρνηση ο σοσιαλιστής και σπάταλος Παπανδρέου. Παρακολούθησε, επίσης, πολλές ομιλίες του γάλλου τραπεζίτη στη Γαλλία, στις οποίες καταδίκαζε την λιτότητα την οποία αποκαλεί «βαρβαρότητα με ανθρώπινο πρόσωπο». Είχε χειροκροτήσει το βιβλίο του «Επαναστάσεις» το οποίο δημοσίευσε το 2012 και έχει ήδη μεταφραστεί στα ελληνικά.
Εκεί ο Πιγκάς έγραφε: «Ενας ειδικός του ΟΗΕ τόλμησε να μιλήσει για την ανθρωπιστική κρίση και την επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία προκαλεί η λιτότητα στην Ελλάδα».
Αυτά τα επιχειρήματα επαναλαμβάνει σήμερα και η νέα ελληνική κυβέρνηση.
«Τα σοκ του Τσίπρα στην Ευρώπη»
«Οι Ευρωπαίοι έκαναν ένα λάθος. Το 2011 θα έπρεπε να αναγνωρίσουν ότι η Ελλάδα ήταν χρεοκοπημένη και θα έπρεπε από τότε να έχουν σβησει το χρέος της» λέει ο Πιγκάς.
Αυτό το λάθος έχει εν μέρει αναγνωριστεί σήμερα. Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και εξ αιτίας της: σπατάλες, φοροδιαφυγή σε όλα τα στρώματα, ένα τεράστιο δημόσιο, κρυφές χαρισματικές πράξεις όπως στην Εκκλησία και στους εφοπλιστές που δεν πληρώνουν φόρους.
Ο Ματιέ Πιγκάς διηγείται τα «σοκ» που ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του έπαθαν κατά τον μαραθώνιο που έκαναν πρόσφατα σε Λονδίνο, Ρώμη, Βερολίνο και Βρυξέλλες. Ηταν σοκ να ανακαλύψουν ότι «δεν υπάρχει κοινό σημείο ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες της Γαλλίας και της Ιταλίας με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Ο Φρανσουά Ολάντ αρκέστηκε να δηλώσει ότι πρέπει να ευρεθεί μια λύση». Ηταν σοκ η απόφαση της ΕΚΤ να κόψει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Ηταν σοκ να ακούνε τον Σόιμπλε να δηλώνει μπροστά στον Ελληνα ομόλογό του ότι «συμφώνησαν πως διαφωνούν».
«Είναι πολιτική μπλόφα» δηλώνει με πικρία ο Βαρουφάκης.
Η αλλαζονία των αγγλοσαξωνικών ΜΜΕ
«Τέλος στις εντολές της Τρόικα με e-mails» δηλώνει από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, έξαλλος από αυτή την στάση που θέλει να τον ταπεινώσει.
Ηταν σοκ η αλλαζονία των μεγάλων αγγλοσαξωνικών ΜΜΕ, είτε του BBC ή της Wall Street Journal η οποία έγραφε στις 5 Φεβρουαρίου: «Ενα μάθημα ρεαλισμού για τους Ελληνες ηγέτες». Ηταν υπερβολικό γι'αυτούς τους νεαρούς Ελληνες λύκους που πιστεύουν ότι έχουν κι άλλες σφαίρες στη διάθεσή τους.
Πολιτική ήττα το nein στο κούρεμα χρέους
Η νέα κυβέρνηση έχουν καταλάβει ότι το «nein» για το κούρεμα του τεράστιου χρέους των 310 δις ευρώ θα ήταν μια πολιτική ήττα. Το Βερολίνο κρατάει τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου. Το Βερολίνο πρέπει «να το γαργαλίσει κανείς εκεί που πονάει» αναφέρει ένας ειδικός. Την περασμένη Κυριακή ο Πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα του κοινουβουλίου και για μια ακόμη φορά δεν δίστασε να κάνει επίκληση της Ιστορίας και της γερμανικής κατοχής:
«Υπάρχει μια ηθική υποχρέωση απέναντι στο λαό μας, απέναντι στους λαούς που έδωσαν το αίμα τους ενάντια στον Ναζισμό, να απαιτήσουν από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις».
Απαιτεί 162 δις ευρώ, το μισό του ελληνικού χρέους. «Εξυπνο αλλά υπερβολικό» ψιθυρίζει ένας αυτόπτης μάρτυρας που έμεινε άφωνος από το αίτημα...
Εξοδος από το ευρώ είναι ο Αρμαγεδών
Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμη δώσει την απάντησή τους. Ο Ματιέ Πιγκάς είναι συνηθισμένος στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις που οδηγούν ακόμη και στο χάος. Αλλά είναι αισιόδοξος παρά το γεγονός ότι οι νύχτες του είναι άγρυπνες και η αγωνία του διαρκής.
«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι ο Αρμαγεδών, ένα σενάριο της Αποκάλυψης. Ολοι θα έχαναν από αυτό. Γιατί αν αποδειχθεί ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν υπάρχει και ότι μόλις μια χώρα-μέλος βρίσκεται σε δυσκολία το εγκαταλείπουν, τότε θα υπάρχει φαινόμενο ντόμινο. Αύριο θα είναι η σειρά της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας για να δεχθούν επιθέσεις από τις αγορές. Είναι λοιπόν προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων να ευρεθεί μια συμφωνία».
(Απόδοση: tvxs)
σχόλια