Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιος Κούλογλου ψήφισαν κατά της αναγνώρισης του Γκουαϊδό από την ΕΕ ως «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τους Έλληνες ευρωβουλευτές υπέρ της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινού προέδρου» της Βενεζουέλας ψήφισαν ο κ. Νότης Μαριάς από την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο κ. Κώστας Χρυσόγονος από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο κ Γιώργος Κύρτσος, η κυρία Μαρία Σπυράκη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης και ο κ. Μιλτιάδης Κύρκος από του Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.
Κατά της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ψήφισαν οι: Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης (ΚΚΕ) μη εγγεγραμμένος, ο κ. Σωτήρης Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ) μη εγγεγραμμένος, ενώ απείχαν οι κ. Γιώργος Επιτήδιος (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος, Λάμπρος Φουντούλης (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος και ο Ελευθέριος Συναδινός (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος.
Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό «ως νόμιμο, προσωρινό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» και εξέφρασαν την «αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο νομοθετικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζει πως ο Νικολάς Μαδούρο απέτυχε να αφουγκραστεί το αίτημα για νέο κύκλο προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, που μαστίζεται από κρίση.
Με το ψήφισμά τους, οι ευρωβουλευτές ζητούν από τα κράτη μέλη, να αναγνωρίσουν τους απεσταλμένους της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας.
Υπενθυμίζεται πως η οδηγία του ευρωκοινοβουλίου δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Η απόφαση εγκρίθηκε με 439 ψήφους, υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ είχε αποκαλέσει τύραννο τον Μαδούρο ενθαρρύνοντας την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να αναλάβει την εξουσία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη που τον στηρίζει.