Αφού την αρχή έκανε το Spiegel με πληροφορίες για οικειοθελή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στις οποίες δεν επέμεινε μετά τη διάψευση τους, τώρα είναι ο επικεφαλής του Ifo Institute, Hans-Werner Sinn που δηλώνει στην Frankfurter Allgemeine ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το κοινό νόμισμα, επικροτώντας αυτό το δημοσίευμα. “Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, θα μπορούσε να κάνει υποτίμηση και να γίνει ανταγωνιστική” είπε ο κύριος Sinn. Μάλιστα ο επικεφαλής του Ifo τόνισε πως αν η Ελλάδα κάνει εσωτερική υποτίμηση κατά 20%-30% ενώ βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ, “θα οδηγείτο στο χείλος εμφυλίου πολέμου”. “Με άλλα λόγια, θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας, να λάβει άδεια από τη ζώνη του ευρώ, γιατί αλλιώς το πρόγραμμα λιτότητας θα είναι πολύ πιό ριζοσπαστικό”, είπε ο κύριος Sinn.
Μάλιστα ο Sinn για να στηρίξει την άποψη του έφτασε μέχρι την εποχή του Μεσοπολέμου, λέγοντας ότι, μια τέτοια προσπάθεια έκανε τότε η Γερμανία και οι τράπεζες χρεοκόπησαν καθώς είχε χρεοκοπήσει η πραγματική οικονομία και οι εταιρίες δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.
Το πρόβλημα σύμφωνα με τον επικεφαλής του ινστιτούτου είναι ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία θα πρέπει να υποτιμηθούν ενώ ο τραπεζικός δανεισμός θα παραμείνει σταθερός. “Σε μια εσωτερική υποτίμηση στη ζώνη του ευρώ, υπάρχει μαζική εξαφάνιση των επιχειρήσεων στην πραγματική οικονομία. Η έξοδος από το ευρώ θα είναι το μικρότερο κακό” είπε ο κύριος Sinn.
ΤΟ Ινστιτούτο Ifo έχει ιδρυθεί το 1949 και είναι από τα κορυφαία ινστιτούτα οικονομικών ερευνών στην Ευρώπη. Λαμβάνει δε, χρηματοδότηση από τη γερμανική κυβέρνηση βάσει του συντάγματος. Ο επικεφαλής του έχει συχνά διαφωνήσει με τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και έχει ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης του.
Πάντως σύμφωνα με το Spiegel ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θέλει την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, επειδή αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Μια υποτίμηση ενός νέου εθνικού νομίσματος της Ελλάδας ως και 50% θα οδηγήσει το εθνικό χρέος στο 200% και στη χρεωκοπία εκτιμούν οι σύμβουλοι του Σόιμπλε. Αυτό θα επηρέαζε το σύνολο της Ευρωζώνης και επιπλέον για να αποτρέψει η Ελλάδα τη φυγή κεφαλαίων θα επέβαλε ελέγχους στα κεφάλαια.” Η κίνηση αυτή-λένε οι σύμβουλοι του Σόιμπλε- θα έπληττε τις θεμελιώδεις ελευθερίες της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και επιπλέον η χώρα θα μπορούσε να αποκοπεί για πολλά χρόνια από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές” . Ακόμη οι διεθνείς επενδυτές θα ανέμεναν κι άλλες αποπομπές από τη ζώνη του ευρώ, άρα και νέες αλυσιδωτές αντιδράσεις στη ζώνη του ευρώ.