Το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων εναντίον δύο φυσικών προσώπων και πέντε νομικών που συνδέονται με την εταιρία Intellexa. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Intellexa έχουν να κάνουν με την διακίνηση του λογισμικού κατασκοπείας Predator.
Το αρμόδιο Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών στοχοιποίησε τα συγκεκριμένα νομικά και φυσικά πρόσωπα διότι υποστηρίζει ότι το λογισμικό Predator χρησιμοποιήθηκε εναντίον Αμερικανών πολιτών, δημοσιογράφων, κυβερνητικών αξιωματούχων αλλά και πολιτικών αναλυτών.
Συγκεκριμένα από το υπουργείο Οικοονομικών οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στον Ταλ Τζόναθαν Ντίλιαν, την Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου, την Intellexa S.A. με έδρα την Ελλάδα, την Intellexa Limited με έδρα την Ιρλανδία, την Cytrox AD με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, την Cytrox Holdings ZRT με έδρα την Ουγγαρία, και την Thalestris Limited με έδρα την Ιρλανδία.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, «η εξάπλωση της χρήσης εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας εγκυμονεί ξεχωριστούς και αυξανόμενους κινδύνους για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχει γίνει κατάχρηση του λογισμικού από ξένους παράγοντες με σκοπό την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη στόχευση αντιφρονούντων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τέλος, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν καταδεικνύουν τις δεσμέυσεις από μεριάς του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών να χρησιμοποιήσει διάφορα εργαλεία, για την αντιμετώπιση της κακής χρήσης προηγμένων τεχνολογιών κατασκοπείας. Τέτοια όπλα μπορεί να είναι κυρώσεις, έλεγχος εξαγωγών και περιοριμός στην έκδοση βίζα.
Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων στην Intellexa
Τις κυρώσεις που υπέστησαν εταιρείες και πρόσωπα που συνδέονται με το λογισμικό Predator της Intellexa σχολίασε και το ΠΑΣΟΚ.
«Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στον όμιλο Intellexa -συμπεριλαμβανομένης και της θυγατρικής εταιρείας στην Ελλάδα- καθώς και στον ιδρυτή του, Τal Jonathan Dilian, εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προσωπικά για την επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών», σχολίασε το ΚΙΝΑΛ.
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να διερευνήσει τις σχέσεις της Intellexa με κυβερνητικούς παράγοντες που είχαν την έδρα τους στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο αξιοποίησε το παράνομο λογισμικό Predator αλλά έδινε και άδειες εξαγωγής του σε αυταρχικά καθεστώτα τρίτων χωρών κατά παράβαση μάλιστα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», συμπληρώνει το κόμμα της αντιπολίτευσης.
«Ο πρωθυπουργός δεν εκδίωξε τον αρμόδιο τότε Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Σμυρλή που υπέγραφε τις εν λόγω άδειες εξαγωγής, αλλά τον επιβράβευσε διορίζοντάς τον Γενικό Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του ερχόμενου συνεδρίου της. Άραγε είναι και η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης μια ακόμη ‘’συμπαιγνία’’ εναντίον της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;», τονίζει το κόμμα της αντιπολίτευσης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ