“Βλέπουμε την Άνκελα Μέρκελ και το Νικολά Σαρκοζί να εργάζονται πάνω σε μια συνολική στρατηγική για να δώσουν τέλος στην κρίση χρέους αλλά υπάρχουν τεράστια οικονομικά και πολιτικά εμπόδια μπροστά τους”, γράφει στη διαδικτυακή έκδοση του Guardian το οικονομικό team της εφημερίδας. Οι συντάκτες του Guardian επισημαίνουν ότι οι αγορές αναστατώθηκαν τη Δευτέρα μετά τη συνάντηση των δυο ηγετών, περιμένοντας ένα ακόμη σχέδιο όπως κάνουν εδώ και ένα χρόνο αλλά η ελπίδα διαρκεί λίγο.
“Φαίνεται ότι το τελευταίο σχέδιο περιλαμβάνει μια συνολική κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών ώστε να προστατευθούν - επιτέλους - από μια ελληνική χρεοκοπία. Μόνο που ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει για τον τρόπο που αυτή θα γίνει”.
“Εννοείται ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα έχουν ένα πολύ μεγαλύτερο κούρεμα στα ομόλογά τους (όταν ρωτήθηκε ο Zαν Κλοντ Τρισέ, αν θα μπορούσε να γίνει ένα κούρεμα 60% είπε: Σκεφτόμαστε περισσότερο»), όμως μια αναδιάρθρωση σε αυτό το επίπεδο θα συναντούσε σθεναρή αντίσταση από την ΕΚΤ. Θα χαρακτηριζόταν επίσης από τους οργανισμούς πιστοληπτικής αξιολόγησης ως χρεοκοπία, προκαλώντας ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και αποσταθεροποίηση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος”.
“Θα υπάρξει ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έτσι ώστε να μπορεί να βοηθήσει άλλες “εμπόλεμες” χώρες-μέλη, όταν οι αγορές λάβουν την ελληνική χρεοκοπία ως απόδειξη ότι κι άλλες ευάλωτες οικονομίες θα βρεθούν στον τοίχο. Και στη μέση αυτού του 17 διαστάσεων παιχνιδιού σκάκι , όπου κάθε χώρα λειτουργεί με το δικό της πρόγραμμα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης θα πρέπει να υπομείνουν τις φωνές της Κίνας, της Ινδίας και των ΗΠΑ κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 το Σαββατοκύριακο σχετικά με τις τρομερές συνέπειες, αν αποτύχουν.
Μπορεί οι Merkozy να δείχνουν ένα γενναίο πρόσωπο αλλά αυτή η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα, καταλήγει ο Guardian.
σχόλια