Τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία στην πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο επέκρινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή 22 Απριλίου με τον γγ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ. Στις αναφορές του Πρωθυπουργού για την συμπεριφορά της γείτονος δεν υπήρξε καμία απάντηση από τον γ.γ. παρότι οι παραβιάσεις συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της παραμονής του εδώ.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα εμπόδια προκύπτουν από τις μονομερείς αξιώσεις και θέσεις της Τουρκίας που, δυστυχώς, εκφράζονται και με αύξηση της παραβατικής πτητικής δραστηριότητας της γειτονικής χώρας στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Είναι σαφές ότι η Ελλάδα, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν πρόκειται να αποδεχθεί ή να ανεχθεί οποιεσδήποτε ενέργειες που παρεμβαίνουν, ή που αμφισβητούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, που προσδιορίζονται σαφώς από τις Διεθνείς Συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπήρξε συμφωνία με τον κ. Στόλτενμπεργκ, στη σημασία της δραστηριοποίησης της Βορειατλαντικής Συμμαχίας στον εντοπισμό των δικτύων διακινητών στα παράλια της Τουρκίας και στην υποβοήθηση των τουρκικών Αρχών για την εξάρθρωσή τους, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο, ενώ οι δύο άνδρες, καλωσόρισαν τη σημαντική μείωση των ροών στην επικίνδυνη δίοδο του Αιγαίου.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση, η επιτυχής συμβολή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, στη βάση ενός κλίματος σεβασμού της αρχής καλής γειτονίας μεταξύ των μελών του, είναι απαραίτητη προκειμένου και το ίδιο το ΝΑΤΟ να αναδείξει την αξιοπιστία του και την αποτελεσματικότητά του. Αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα που κρίνεται όχι μόνο στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στο Αιγαίο.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα σχετικά με την κρίση στη Συρία και τη Λιβύη, την κατάσταση στο Αφγανιστάν και την Ουκρανία.
Ενόψει της Συνόδου ΝΑΤΟ- Ουκρανίας που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έγινε συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και τη σημασία που έχει η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα, στη βάση της Συμφωνίας του Μινσκ.
«Επεσήμανα, παράλληλα», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «ότι θεωρούμε αναγκαία την διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία, προκειμένου να διευκολυνθεί η καλύτερη κατανόηση των εκατέρωθεν απόψεων, με στόχο, πάντοτε, την αποκλιμάκωση της κρίσης». Υπογράμμισε επίσης ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια, δεν μπορεί να εμπεδωθεί δίχως τη συνεργασία με τη Ρωσία, ιδιαίτερα δε για την αντιμετώπιση των διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων.
Ο γγ του ΝΑΤΟ στη δήλωσή του είπε πως το ΝΑΤΟ προσαρμόζεται σε ένα νέο περιβάλλον ασφαλείας, που έχει περισσότερες προκλήσεις, απέναντι σε μια Ρωσία που θέλει να επιβληθεί περισσότερο και στη Ουκρανία, έχουμε βία, αναταραχές, στο Νότο, στη Συρία, στο Ιράκ και σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, βρίσκεται στο πρώτο μέτωπο, στην πρωτοπορία, σχετικά με την μεταναστευτική κρίση και την προσφυγική κρίση. Έχετε δεχθεί εδώ δεκάδες χιλιάδες άτομα. Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο Αιγαίο επειδή η Ελλάδα, η Γερμανία και η Τουρκία ζήτησαν τη βοήθειά μας, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι ροές των διακινητών. Εμείς ανταποκριθήκαμε σε αυτή την έκκληση και τα πλοία του ΝΑΤΟ, τώρα, παρέχουν πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο, στις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας όπως και στη FRONTEX της ΕΕ.
Ο γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι υπήρξε σημαντική μείωση του αριθμού των ατόμων που μεταφέρονται από την Τουρκία στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ βοηθά να αντιμετωπιστούν οι εγκληματικές συμμορίες και τα κυκλώματα, να προστατευθούν τα σύνορα και να διασωθούν ζωές. Το ΝΑΤΟ, σημείωσε, συνεργάζεται πιο στενά από ποτέ με την ΕΕ και χαιρέτισε αυτή την ενισχυμένη συνεργασία με την ΕΕ στο Αιγαίο. Χρειάζεται, κατέληξε, να παραμείνουμε συστρατευμένοι και δεσμευμένοι και ευχαρίστησε την Ελλάδα «που έχει συμβάλει με πλοία στην ανάπτυξή μας στο Αιγαίο και την εξαίρετη συνεργασία και συντονισμό μεταξύ του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της ΕΕ και της Τουρκίας».
σχόλια