Π. Κρούγκμαν: Η Ελλάδα κατάφερε με απίστευτες θυσίες ένα πρωτογενές πλεόνασμα

Π. Κρούγκμαν: Η Ελλάδα κατάφερε με απίστευτες θυσίες ένα πρωτογενές πλεόνασμα Facebook Twitter
7

«Ποια είναι η κατάσταση της ελληνικής κρίσης;» διερωτάται για την Ελλάδα με νέο του άρθρο στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, απαντώντας ο ίδιος στο ερώτημά του: «Δεν έχω ιδέα, ή εν πάση περιπτώσει δεν γνωρίζω παραπάνω πέρα από τον οποιοδήποτε επιμελή αναγνώστη δημοσιευμάτων. Έχω, ωστόσο, μια αρκετά καλή ιδέα για το τι η Ελλάδα ζητά από δημοσιονομικής πλευράς, και ίσως είναι χρήσιμο να μιλήσουμε για την αριθμητική πίσω απ' αυτή τη θέση».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έχει, μέσα από απίστευτες θυσίες, καταφέρει να επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Ένα πλεόνασμα χωρίς τους τόκους, παρά την ύφεση στην οικονομία. Αυτό το πλεόνασμα πιστεύεται ότι θα μπορούσε να συμβάλει θετικά αν ήταν περίπου 1,5% του ΑΕΠ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να επιστρέψει σε πρωτογενή ελλείμματα, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, αλλά προτείνει να της επιτραπεί να σταθεροποιηθεί το πλεόνασμα σε αυτό το επίπεδο (στο 1,5%), σε σχέση με το 4,5% του ΑΕΠ».

Ο κ. Κρούγκμαν σημειώνει ακόμη: «Τώρα, μπορείτε να σκεφτείτε ότι το 3% του ΑΕΠ δεν είναι τόσο μεγάλο ζήτημα σε μια διαπραγμάτευση (αν συγκριθεί, για παράδειγμα, με τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από τις περικοπές δαπανών στις Ηνωμένες Πολιτείες). Δεδομένων των μακροοικονομικών μεγεθών (της Ελλάδας), ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτερο (το 3% πρωτογενούς πλεονάσματος) από ό,τι φαίνεται».

Ο Αμερικανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η προσπάθεια να επιβληθούν στην Ελλάδα «τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα» αποτελεί «υπέρμετρη επιβάρυνση» για την ελληνική οικονομία.Όπως επισημαίνει, «κατ΄αρχήν, η λιτότητα έχει μια πολύ αρνητική επίδραση στην παραγωγή σε μια χώρα που δεν έχει το δικό της νόμισμα, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αντισταθμιστεί η πτώση της ζήτησης με τη νομισματική πολιτική».

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης απαντά σε ΣΥΡΙΖΑ για τις offshore: «Προσφεύγω άμεσα στη Δικαιοσύνη κατά των συκοφαντών και λασπολόγων»

Πολιτική / Ο Κασσελάκης απαντά σε ΣΥΡΙΖΑ για τις offshore: «Προσφεύγω άμεσα στη Δικαιοσύνη κατά των συκοφαντών και λασπολόγων»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστάτησε από τη Δημοκρατία. Παράνομη καθαίρεση. Παράνομος αποκλεισμός. Αλλοίωση εκλογικών καταλόγων», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Πολυ απλα ο Paul Krugman,ο "πλεον αναγνωρισιμος" οικονομολογος του πλανητη(....μεχρι προτινος δηλαδη,διοτι μαλλον του εχει φαει ηδη την πρωτια ο Βαρουφακης !),συμφωνει απολυτως με την θεση της ελληνικης κυβερνησης στο θεμα του πρωτογενους πλεονασματος.Τα υπολοιπα παρελκουν.
Η προηγούμενη κυβέρνηση εξαθλίωσε οικονομικά πολλούς Έλληνες για να κοκορεύεται ότι πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί με τις ίδιες μεθόδους. Θα χρειαστεί να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στα δημοσιονομικά έξοδα, ιδιαίτερα στις υπέρμετρες σπατάλες του δημοσίου, σωστή φορολόγηση όλων των εισοδημάτων και όχι ξεζούμισμα της μεσαίας τάξης με ταυτόχρονη παροχή προνομίων στους πλουσίους, μείωση του ΦΠΑ για να κινηθεί το εμπόριο και οι παροχή υπηρεσιών, στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και άλλα ισοδύναμα μέτρα.
Συμφωνώ απόλυτα, αρκεί να διευκρινισθεί κάποια στιγμή ποιοι είναι οι ''πλούσιοι'' και ποιο είναι το όριο του πλούτου, αν και φοβάμαι ότι αυτό το ''κυνήγι'' των πλουσίων στο τέλος καταντάει μία φενάκη και οι κυβερνήσεις στρέφονται στη γνωστή πεπατημένη: αύξηση των εμμέσων φόρων, οι οποίοι είναι και οι πλέον άδικοι.
Δυστυχώς Διογένη Κυνικέ, το θέμα είναι θολό σε αυτό το σημείο. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι στην σημερινή περίοδο πλούσιος είναι όποιος/όποια έχει καθαρό εισόδημα πάνω από €5.000/μήνα. Τώρα βέβαια αν ρωτήσεις έναν τέτοιο θα σου πει ότι τα βγάζει πέρα με το ζόρι κλπ. Είναι καθαρά θέμα προοπτικής, καθώς δεν υπάρχει μία ενιαία κλίμακα φορολογίας και φοροαπαλλαγών στην Ελλάδα.
Το αφορολόγητο με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν στα 5000 ευρώ και είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες (και δικαίως). Θεωρώ ότι βάζεις πολύ χαμηλά τον πήχη. Προσωπικά πάντως, βάσει των όσων βλέπω γύρω μου, θεωρώ πως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο το πόσα εισοδήματα έχει κάποιος αλλά η νοοτροπία μας: πάρα πολλοί, ενώ έχουν, απλά επικαλούνται αδυναμία και χρωστάνε σε όλους αλλά μπορούν και διαθέτουν χρήματα για την καλοπέρασή τους. Νομίζω καθένας γύρω του μπορεί να δει πολλούς αυτής της κατηγορίας.
Ο κ. Κρούγκμαν με άλλα λόγια λέει το εξής απλό: το ισχύον πρωτογενές πλεόνασμα (2,3% του ΑΕΠ για το 2014 ήταν η πρόβλεψη) πρέπει να ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ουσιαστικά (αφού θα πρέπει να είναι γύρω στο 1,5%), και όχι να μεταβληθεί προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Και όλοι γνωρίζουμε ΠΩΣ και με ποιο τρόπο επιτεύχθηκε αυτό το πλεόνασμα και ποιο ήταν το κόστος. Επομένως, και για τα επόμενα χρόνια απαιτείται ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ αυτού του ύψους πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ της ίδιας πολιτικής (εκ των πραγμάτων) με μικρές ανακατανομές μεταξύ των διαφόρων κωδικών του προϋπολογισμού. Με τις υγείες μας.