Την αποτυχία της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας την τελευταία διετία, αποκαλύπτει το ύψος του ελλείμματος που έκλεισε τελικά στο 10,2%, σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου του Κράτους τα οποία δημοσιεύει το ΒΗΜΑ. Παρά την πρωτοφανή λιτότητα και τα απεχθή μέτρα τα έσοδα του κράτους εμφανίζονται χαμηλότερα από τις εισπράξεις του 2010, ενώ το έλλειμμα σημείωσε αύξηση στο τέλος του χρόνου από 20,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Νοεμβρίου και μείωση από 23,3 δισ. ευρώ, που έκλεισε το 2010.
Ως βασικό πρόβλημα της οικονομίας καταγράφεται η ύφεση και η αμυντική στάση των καταναλωτών που έχουν περιορίσει σημαντικά τα έξοδα τους. Μεταξύ άλλων η κατανάλωση καυσίμων υποχώρησε κατά 15%, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 7%, οι πωλήσεις ι.χ είχαν πτώση 31% ενώ η στάση αυτή των νοικοκυριών επηρεάζει αρνητικά εκτός από τα έσοδα κράτους (φόροι μεταβίβασης, τέλη κυκλοφορίας, παράβολα κλπ), την παραγωγή των ασφαλιστικών εταιρειών και συνολικά τον τζίρο του κλάδου αυτοκινήτου που ακολουθεί σε βύθιση την οικοδομή και τις κατασκευές.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2011 υπήρξε χειρότερη χρονιά για τα κρατικά ταμεία από το 2010 παρά τις αρχικές προβλέψεις και επιδιώξεις και παρά τα ακόμη πιο σκληρά μέτρα και τους φόρους με τα συνολικά έσοδα να ανέρχονται κοντά στα 50 δις ευρώ, 4 δις λιγότερα από το 2010. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ στόχος της κυβέρνησης ήταν η μείωση των κρατικών δαπανών, αυτές ξεπέρασαν τα 70 δις ευρώ από 68,6 δις ευρώ.