Τους λόγους διαγραφής του αρχείου με τα δεδομένα της τρίμηνης παρακολούθησης, το φθινόπωρο του 2021, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, εξηγεί με 15σέλιδο απόρρητο σημείωμα προς την ΑΔΑΕ η ΕΥΠ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», το αρχείο Ανδρουλάκη διαγράφηκε λόγω της παλαιότητας συστήματος συνακροάσεων και της μικρής χωρητικότητάς του.
«Το αρχείο Ανδρουλάκη διαγράφηκε από τους χειριστές του συστήματος νόμιμων συνακροάσεων γιατί το παλιό αυτό μηχάνημα του οποίου η χωρητικότητα ήταν μικρή λόγω της παλαιότητάς του, με ημερομηνία κατασκευής του περί τα έτη 2000 έως 2003, και είχε τη δυνατότητα να καταγράφει συνομιλίες μόνο μέσω 3G όταν έληγε η ισχύς της διατάξεως του εισαγγελέα και περνούσε μικρό χρονικό διάστημα, δηλαδή περίπου τρεις μήνες, το σύστημα από μόνο του διέγραφε τα αρχεία, χωρίς καμιά απολύτως διάκριση κι εξαίρεση σε κανένα σημείο της μνήμης του και της συγκεκριμένης διαδικασίας. Θα έπρεπε λοιπόν οι χειριστές του να διαγράψουν τα πιο παλιά αρχεία (πάντα με την έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης που έχει ζητήσει την παρακολούθηση) γιατί αλλιώς θα γίνονταν με αυτόματο τρόπο» αναφέρει χαρακτηριστική η απόρρητη ενημέρωση της ΕΥΠ.
Σύμφωνα πάντα με το «Το Βήμα», στην ενημέρωσή της η ΕΥΠ προς τα μέλη της ΑΔΑΕ ανέλυσε ότι «στις παρακολουθήσεις στόχων υπάρχουν δύο αρχεία. Το αρχείο που περιέχει έγγραφα με πληροφορίες όπως και οποιοδήποτε άλλο συμπληρωματικό υλικό και το αρχείο που προέκυψε από τη νόμιμη επισύνδεση. Τα αρχεία καταστρέφονται με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης που υπέβαλε το αίτημα άρσης απορρήτου, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν εκείνη που ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα, την αντικατασκοπεία κ.λπ. Το έγχαρτο αρχείο τηρείται στην εν λόγω Διεύθυνση με τον αρμόδιο εισαγγελέα να λαμβάνει μόνο γνώση του περιεχομένου των εγγράφων, χωρίς να μπορεί να κρατήσει οτιδήποτε. Ο εισαγγελέας τηρεί μόνο το αρχείο των διατάξεων που εκδίδει».
Αιτιολογώντας την καταστροφή του αρχείου Ανδρουλακη, η ΕΥΠ σημειώνει με συμπληρωματική αναφορά στους υπευθύνους της ΑΔΑΕ πως το αρχείο δεν μπορεί να διατηρείται στο διηνεκές και γι'αυτό, βάσει νόμου, «αν δεν χρειάζεται το υλικό που έχει συγκεντρωθεί και στα δύο αρχεία – το έντυπο και το ηλεκτρονικό – προκειμένου να προωθηθεί στις δικαστικές αρχές, πρέπει να καταστρέφεται».