Πολλά είναι τα σημερινά δημοσιεύματα και οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για έντονο παρασκήνιο πίσω από την αιφνιδιαστική αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν στην Τουρκία.
Χαρακτηριστικό του αιφνιδιασμού είναι πως η είδηση πρώτα μεταδόθηκε από τουρκικά μμε και πως δεν υπήρξε καμιά διαρροή ή πληροφορία που να είχε αφήσει χθες ή νωρίτερα, να εννοηθεί πως σηματοδοτούνται εξελίξεις, 167 ημέρες μετά την σύλληψή τους.
Τα περισσότερα σενάρια για το παρασκήνιο αναφέρονται πρωτίστως στην παρέμβαση αμερικανικού παράγοντα που προηγήθηκε της αποφυλάκισης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, κατά τις επαφές τούρκων αξιωματούχων με στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών στις 8 Αυγούστου οι Αμερικανοί έδωσαν στους συνομιλητές τους λίστα με περίπου 15 ονόματα κρατούμενων σε τουρκικές φυλακές.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονταν τα ονόματα του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη. Στην κορυφή βεβαια βρισκόταν το όνομα του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται επί 22 μήνες στην Τουρκία.
Οι διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον δεν κατέληξαν σε λύση της κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Άγκυρας, οδηγώντας σε νέα κατάρρευση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, 9 Αυγούστου.
Η κρίση κλιμακώθηκε την επομένη, όταν κατά την παρουσίαση του «νέου οικονομικού μοντέλου» της Τουρκίας, ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ προανήγγειλε διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στις τουρκικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Με την τουρκική λίρα να κατρακυλά σε νέο ιστορικό χαμηλό την Δευτέρα (13/8), στην Ουάσιγκτον προγραμματίστηκε συνάντηση ανάμεσα στον τούρκο πρεσβευτή και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, Τζον Μπόλτον, όπου η αμερικανική πλευρά έθεσε εκ νέου μετ' επιτάσεως το θέμα των κρατούμενων.
Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν τώρα να δουν πόσα μέτωπα θα κλείσει ο Ερντογάν και αν η Τουρκία θα προχωρήσει στην απελευθέρωση και του πάστορα Μπράνσον. Εκτιμάται πάντως πως έπονται και άλλες απελευθερώσεις κρατουμένων, κυρίως Ευρωπαίων.
Εξελίξεις ως προς το ζήτημα απελευθέρωσης του Μράνσον προαναγγέλλει πάντως σήμερα η τουρκική εφημερίδα Hürriyet η οποία δίνει χρονοδιάγραμμα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, αν και δεν αναφέρεται ξεκάθαρα σε απελευθέρωση, δίνει το στίγμα της εξέλιξης που έρχεται.
Από την ελληνική κυβέρνηση τονίζεται συνεχώς από χθες η συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου του ΝΑΤΟ και αναφέρεται πως ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των δύο στρατιωτικών ως πρώτο ζήτημα στη συζήτησή τους.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τις τελευταίες ώρες υπήρξαν έντονες επαφές σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, ακόμη και μεταξύ υπουργείων.
Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για μια κίνηση καλής θέλησης απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και για ελιγμό του Ερντογάν καθώς η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ίσως φέρει και πιο ομαλά την απελευθέρωση του αμερικανού Πάστορα που έχει γίνει αιχμή του δόρατος για τις ΗΠΑ.
Ωστόσο η εφημερίδα Πρώτο Θέμα αναφέρει πως υπάρχει πιο περίπλοκο παρασκήνιο καθώς ο Ερντογάν διακατεχόταν από έναν έντονο φόβο ότι οι Αμερικάνοι ίσως έστηναν κάποιο θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο, με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν σαν πρόσχημα για να τον ανατρέψουν.
Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων από την Αδριανούπολη, όμως, φαίνεται να συνδέεται και με ένα άλλο παζάρι, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως αυτό αφορά τους μουφτήδες στην Θράκη. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, εφαρμόζοντας άτυπη συμφωνία, η κυβέρνηση δείχνει την έξοδο στους νόμιμους μουφτήδες Κομοτηνής και Θράκης Μέτσο Τζεμαλή και Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου. Βρίσκοντας έρεισμα σε έναν νόμο του 1991, τους καρατομεί, κάνοντας μία υποχώρηση σε μία πολυετή διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Οι νόμιμοι μουφτήδες που έχουν διοριστεί από το ελληνικό κράτος αποτελούν σταθεροποιητικές δυνάμεις στην ακριτική Θράκη, όταν υπάρχουν οι παράνομοι μουφτήδες (οι ψευτομουφτήδες). Αυτοί εκλέχθηκαν από μερίδα μουσουλμάνων διά της ανατάσεως του χεριού και ελέγχονται από το τουρκικό προξενείο. Πρόκειται για το Σερίφ στη Ροδόπη και τον Μετέ στην Ξάνθη.
Με την απομάκρυνση των νόμιμων μουφτήδων και μάλιστα από το ελληνικό κράτος, όλος ο χώρος στη μειονότητα θα είναι πλέον δικός τους. Σύμφωνα με το σκεπτικό της κυβέρνησης, καθότι οι μουφτήδες διατηρούν ακόμη δικαστικές αρμοδιότητες, δεν επιτρέπεται να έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους. «Οι υπηρετούντες μουφτήδες και τοποτηρητές που έχουν υπερβεί το όριο ηλικίας θα συνεχίσουν να υπηρετούν και να ασκούν κανονικώς και πλήρως τα καθήκοντά τους για ένα διάστημα μέχρι δύο μήνες από την έναρξη ισχύος της τροπολογίας, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος επιλογής των τοποτηρητών ή των νέων μουφτήδων. Στόχος είναι να μπορεί η Πολιτεία να προγραμματίζει την ομαλή διαδοχή στην υπηρεσία».
Κοινώς, και οι δύο συνταξιοδοτούνται με συνοπτικές διαδικασίες. Σε περίπτωση που ισχύσει κάτι τέτοιο τίθεται τεράστιο ζήτημα. Να υπενθυμίσουμε μετά την τελευταία συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως το καθεστώς με τους μουφτήδες είναι αδιαπραγμάτευτο. Άλλωστε, το θέμα του μουφτή στη Θράκη είναι ξεκαθαρισμένο, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης. Οποιαδήποτε αλλαγή θα ήταν απλώς παραβίασή της.
σχόλια