«Παράθυρο» για μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις, άφησε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Bloomberg.
Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε αν δεσμεύεται για τις μειώσεις στις συντάξεις, επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού, τονίζοντας όμως ότι τώρα θα αποφασίζει η Ελλάδα το πώς θα το κάνει αυτό.
«Το σημαντικό σχετικά με τη λήξη του προγράμματος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται στην τήρηση αυτών των στόχων, αλλά τώρα η ευθύνη ανήκει στους Έλληνες, σε εμάς ή σε όποια εκλεγμένη κυβέρνηση, η οποία θα αποφασίζει τα μέσα για να φτάσουμε σε αυτούς τους στόχους», σημείωσε και συνέχισε:
«Λέτε σωστά ότι έχουμε νομοθετήσει για την αρχή του 2019 ένα πακέτο θετικών μέτρων 1% του ΑΕΠ και 1% αρνητικών μέτρων (σ.σ. περικοπές στις συντάξεις), στο βαθμό που είμαστε πάνω από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Γι' αυτό η κυβέρνηση θα αποφασίσει όταν έρθει η ώρα, ποια είναι η καλύτερη μέθοδος οικονομικά και κοινωνικά ώστε να είμαστε εντός στόχων, δηλαδή στο 3,5%. Είναι δική μας υπόθεση πια, με ποια μέσα θα φτάνουμε τους στόχους».
Ο δημοσιογράφος έσπευσε να τονίσει ότι από την απάντηση αυτή θα μπορούσε κάποιος να καταλάβει ότι εννοεί πως μπορεί να μη γίνει η μείωση των συντάξεων την επόμενη χρονιά και ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν «είναι ακόμα δεσμευμένος να τις μειώσει».
«Οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup. Σας παραπέμπω σε αυτές. Μπορείτε να δείτε ποιες είναι και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, όταν ρωτήθηκε αν είναι πιθανή μία έκδοση ομολόγων μετά την αναβάθμιση του ελληνικού χρέους από τον οίκο S&P, ο πρωθυπουργός απάντησε:
«Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πράγματι ένα διάστημα θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία. Ήδη, χθες είχαμε την αναβάθμιση από έναν από τους οίκους αξιολόγησης, γεγονός που σηματοδοτεί τη θετική αποδοχή της απόφασης του Eurogroup από την επενδυτική κοινότητα. Νομίζω ότι η μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα είναι ότι κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εφαρμόσει τόσο πολλές και τόσο δομικές μεταρρυθμίσεις».
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι και η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν τεράστια, καθώς από ένα έλλειμμα 15% του ΑΕΠ το 2010 έχουμε σήμερα πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 4%.
«Το πιο σημαντικό κομμάτι των μεταρρυθμίσεων που κάναμε ήταν οι δομικές μεταρρυθμίσεις, ότι επιτέλους καταφέραμε να φτιάξουμε ένα συνταξιοδοτικό ταμείο, ενώ ήταν δεκάδες, να εκσυγχρονίσουμε τη Δημόσια Διοίκηση, να κάνουμε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο φορολογικό σύστημα και τους ανεξάρτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά έπειτα από πάρα πολλά χρόνια έχει δασικούς χάρτες. Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν αναγκαίες, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και ταυτόχρονα για να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού», είπε.
Προχωρήσαμε σε ρυθμίσεις για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, επιτάχυνση της δικαιοσύνης & τη δημιουργία δασικών χαρτών. Είμαστε βέβαιοι ότι θα πιάνουμε τους δημοσιον. στόχους και ότι θα έχουμε τον απαραίτητο χώρο ώστε να ελαφρύνουμε τα βάρη με δικαιοσύνη. https://t.co/gS5j0y32iY
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) June 27, 2018
«Έτσι, πλέον, είμαι βέβαιος ότι όχι μόνο θα πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος, αλλά θα έχουμε και δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να ελαφρύνουμε τα βάρη με δικαιοσύνη και να γιατρέψουμε τις πληγές που έχουν μείνει ακόμα ανοικτές από αυτή την 8ετία της μεγάλης περιπέτειας για την Ελλάδα», πρόσθεσε.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα ανταποκριθεί θετικά. Ήδη βλέπουμε ότι έχουμε μία πτωτική τάση στα 10ετή ομόλογα. Αυτός ο καθαρός διάδρομος, πέραν της 10ετίας, καθώς τα δάνεια του EFSF θα αποπληρωθούν μετά το 2032, νομίζω ότι δίνει μία σταθερότητα και σιγουριά στους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα και αυτό είναι που χρειαζόμαστε τώρα», ανέφερε.