Τη διερεύνηση των δηλώσεων του Γ.Γ. Διαφάνειας Γιώργου Σούρλα ζητά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο κ. Κουρουμπλής ζητά την άμεση επέμβαση του Αρείου Πάγου και των εντεταλμένων δικαστικών και διοικητικών αρχών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματο.
Ο κ. Σούρλας σε δηλώσεις του στον Σκάι αναφέρθηκε στις ανείσπρακτες οφειλές επιχειρηματιών που φτάνουν στα 23 δισεκατομμύρια και αφορούν ονόματα που μπορεί να βρίσκονται και σε διάφορες λίστες, όπως στη λίστα Λαγκάρντ. Ο γ.γ. Διαφάνειας είχε τονίσει ότι δέχτηκε απειλές, ότι αισθάνεται αβοήθητος και πως είχε διαπιστώσει απροθυμία του κ. Στουρνάρα να απαντήσει σε αίτημα του.
Ακολουθεί η δήλωση: του κ. Κουρουμπλή
«Ο ΓΓ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας δημοσιοποίησε με δελτίο τύπου επιστολή που απέστειλε στο διοικητή της ΤτΕ Ι. Στουρνάρα, με την οποία τον καλεί να συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας αναφορικά με τα ανείσπρακτα επιχειρηματικά δάνεια. Η δήλωση του κ. Γ. Σούρλα εστιάζεται στα 23 δισ. ευρώ "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων και, ειδικότερα, στα δάνεια που αφορούν δανειολήπτες επιχειρηματίες που μπορεί να περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, στη λίστα Νικολούδη και σε όλες τις άλλες λίστες όπου αναφέρονται καταθέσεις Ελλήνων στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Σούρλας, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ (Σάββατο 20.9.2014), ανέφερε α) ότι έχει δεχθεί απειλές, β) ότι αισθάνεται αβοήθητος και γ) ότι έχει διαπιστώσει απροθυμία του κ. Στουρνάρα να απαντήσει σε αίτημα του ιδίου και για το λόγο αυτό προέβη στην έκδοση σχετικού δελτίου τύπου.
Κατόπιν των ως άνω κρίνεται αναγκαία η άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και των εντεταλμένων δικαστικών και διοικητικών αρχών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, προκειμένου άμεσα να διερευνηθούν και να δημοσιοποιηθούν τα ακόλουθα:
α) Ποιοι επιχειρηματίες δανειολήπτες των συγκεκριμένων δανείων που κρίνονται ανείσπρακτα έχουν καταθέσεις στις παραπάνω λίστες,
β) εάν έχουν ελεγχθεί, μέχρι σήμερα, οι καταθέσεις τους στο εξωτερικό και εσωτερικό και
γ) εάν έχουν καταβάλει τους οφειλόμενους φόρους.
- Για την ουσιαστική προστασία του δημόσιου συμφέροντος, να ερευνηθούν όλα τα ονόματα των ως άνω δανειοληπτών, των μελών των διοικήσεων των επιχειρήσεών τους και των μελών των οικογενειών τους που έχουν καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού και εξωτερικού.
- Να ενημερωθεί η κοινή γνώμη, τα κόμματα και το Κοινοβούλιο, για τις εσωτερικές διαδικασίες των τραπεζών και των υπευθύνων που ενέκριναν τη χορήγηση των εν λόγω δανείων είτε αυτά αφορούν επιχειρηματικά πάσης μορφής (κεφαλαίου κίνησης-παγαιοποιήσεων, κλπ) είτε δάνεια προς τους φορείς των ως άνω επιχειρήσεων για αγορά μετοχών (μετοχοδάνεια), ανεξαρτήτως εάν αυτά προορίζονταν για συμμετοχή σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των επιχειρήσεών τους ή για αγορά μετοχών άλλων επιχειρήσεων.
- Να κατατεθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και στη Βουλή τα σχετικά εισηγητικά σημειώματα αξιολόγησης των αιτημάτων - πρακτικά έγκρισης, χορήγησης και εκταμίευσης των ως άνω κόκκινων δανείων ανά πελάτη και τράπεζα, καθώς και η σημερινή διασφαλιστική αξία των εμπραγμάτων και λοιπών εξασφαλίσεων που τυχόν ελήφθησαν για τη χορήγησή τους.
- Για τις εμπορικές τράπεζες που έχουν προσφύγει στο ΤΧΣ για την άντληση κεφαλαίων στήριξης (δηλαδή έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου) να ερευνηθούν και να δημοσιοποιηθούν: τα στοιχεία από το έτος 2000 έως σήμερα που αφορούν σε έκτακτες παροχές (μπόνους) επίτευξης στόχων (είτε με καταβολή μετρητών, είτε με προσφορά προς αγορά ιδίων μετοχών σε προνομιακές τιμές, είτε λοιπές διευκολύνσεις) προς τα μέλη των διοικήσεών τους και τα στελέχη τους που εμπλέκονται/ευθύνονται με οποιονδήποτε τρόπο ως αρμόδιοι στην έγκριση/χορήγηση των υπόψη ύψους 23 δισ. ευρώ ανείσπρακτων επιχειρηματικών "κόκκινων" δανείων.
- Να ερευνηθεί το πόθεν έσχες των ΔΣ και των στελεχών των τραπεζών που ενέκριναν τα παραπάνω ακάλυπτα δάνεια, καθώς και των μελών των οικογενειών τους, πριν και μετά τις ως άνω επισφαλείς εγκρίσεις των 23 δισ. ευρώ ανείσπρακτων επιχειρηματικών "κόκκινων" δανείων.
- Να ερευνηθούν οι απειλές που δέχθηκε ο κ. Γ. Σούρλας, καθώς και η απροθυμία του κ. Ι. Στουρνάρα να συμβάλει στο υποβληθέν προς αυτόν αίτημα».