Την παράταση του lockdown μέχρι και την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Όλοι οι περιορισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν τουλάχιστον μέχρι τις 6π.μ το πρωί εκείνης της ημέρας.
«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του ρυθμού των κρουσμάτων», δήλωσε ο κ. Πέτσας. «Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός, τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τότε θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε μία σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα», πρόσθεσε, αποφεύγοντας να ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Όπως είπε η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα «όταν θα έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας [...]Στόχος παραμένει οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021 να ανοίξει και πάλι μια νέα εποχή για τη χώρα».
Η παράταση των έκτακτων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό και «ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές αποτελεί και πηγή ανησυχίας» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέροντας συγκεκριμένες περιφέρειες.
Πού υπάρχουν στατιστικά πολλά κρούσματα
Οι περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος.
«Ιδίως για την πόλη της Πάτρας ενόψει της γιορτής Αγίου Ανδρέας, εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν το συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα μαζί με την οικογένειά τους», τόνισε ο κ. Πέτσας υπενθυμίζοντας πως οι επισκέψεις απαγορεύονται. «Να μην γίνει μία ακόμα μεγάλη τοπική γιορτή λόγος υπερμετάδοσης».
Για το ΕΣΥ
Αναφερόμενος σε στοιχεία για το εθνικό σύστημα υγείας, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως οι ΜΕΘ πριν την πανδημία ήταν 557 και σήμερα έχουν αυξηθεί σε πάνω από 1.260. Αντίστοιχα, το προσωπικό αποτελείτο από 88.690 επαγγελματίες πριν την πανδημία και σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 100.000. Τέλος, επισήμανε ότι το 2018 είχαν δαπανηθεί 3,8 δισ. για το ΕΣΥ ενώ φέτος δαπανήθηκαν 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα προκηρύξει θέσεις γιατρών, ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί, μετά από την υγειονομική κρίση, αορίστου χρόνου.
Για τις ασφαλιστικές εισφορές - Παραδείγματα για μισθωτούς
Η επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% αποτελεί πλέον νόμο του κράτους και μαζί με τη μείωση κατά 0,9% που ήδη έχει γίνει, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται σωρευτικά κατά 3,9% φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο που ήταν ποτέ στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Σ. Πέτσα.
Το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα για το έτος 2021 διαμορφώνεται στο ιστορικά χαμηλό των 36,66 ποσοστιαίων μονάδων από 40,56%. Και με την μείωση αυτή θα ωφεληθούν παραπάνω από 250.000 επιχειρήσεις και σχεδόν 2.000.000 εργαζόμενοι.
Για παράδειγμα ένας μισθωτός των 1.000 ευρώ θα έχει ετήσιο κέρδος 228 ευρώ. Ένας μισθωτός των 1.500 ευρώ θα έχει όφελος 342 ευρώ. Ένας μισθωτός των 2.000 ευρώ θα έχει όφελος 456 ευρώ.
Οι εργοδότες για την καταβολή μικτού μηνιαίου μισθού 2.000 ευρώ, θα έχουν ετήσιο όφελος 636 ευρώ. Για την καταβολή μισθού 1.500 ευρώ, θα έχουν όφελος 477 ευρώ. Για την καταβολή μισθού 1.200 ευρώ, το ετήσιο όφελος θα είναι 381 ευρώ. Για την καταβολή μισθού 1.000 ευρώ, το ετήσιο όφελος θα είναι 318 ευρώ. Για την καταβολή μισθού 800 ευρώ, το ετήσιο όφελος θα είναι 254 ευρώ.
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
«Και όμως αυτές τις ρυθμίσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, που δήθεν νοιάζεται για τους εργαζόμενους και την απασχόληση και τις επιχειρήσεις, τις καταψήφισε» δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «είπε όχι» στην αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, στην αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας.