Από την 1η Ιουλίου:
* μετατάσσονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα από το χαμηλό συντελεστή 13% του ΦΠΑ στον υψηλό 23%, με στόχο να εισρεύσουν περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ,
* αλλάζει η δομή του φόρου καπνού, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής των τσιγάρων
* επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο
* επιβάλλεται ΕΦΚ στα αναψυκτικά, με στόχο την είσπραξη 300 εκατ. ευρώ.
Επίσης, εντός του καλοκαιριού, θα έρθει η νέα έκτακτη εισφορά η οποία θα επιβληθεί με βάση περιουσιακά στοιχεία, ενώ υπάρχει σκέψη, για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, να «βαπτιστεί» φόρος αλληλεγγύης.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, στις παρεμβάσεις του 2011 προβλέπεται η «η αύξηση της φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα, ακριβά ακίνητα».
Επίσης θεσπίζεται ειδική εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και με υψηλές συντάξεις, ενώ παράλληλα αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης στις υψηλές συντάξεις.
Στα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνονται ακόμη:
- η αύξηση, κατά 20%, των τελών κυκλοφορίας, η οποία υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 300 εκατ. ευρώ
- η «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων, που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ
- η αξιολόγηση και μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο με την επικείμενη κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των κοινωνικών επιδομάτων, η οποία μελετάται να γίνει με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο πάνω από το οποίο, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», μελετάται να καταργηθούν πλήρως οι φοροαπαλλαγές που τίθεται με βάση τις τελευταίες προτάσεις των παραγόντων του υπουργείου στις 60.000 ευρώ, εξετάζεται να τεθεί ακόμη χαμηλότερα στις 40.000 ευρώ, ποσό που ικανοποιεί τους επικεφαλής της τρόικας.
Από το φθινόπωρο το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει και στην εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το οικονομικό επιτελείο δρομολογεί και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου που θα φέρει νέα μείωση στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων από την 1η Ιουλίου, καθώς θα ισχύσει νέα κλίμακα παρακράτησης φόρου.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά και πρόταση που προβλέπει όπως η εφαρμογή του ανωτέρω μέτρου, δηλαδή της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι ιδιαίτερα υψηλός ο πρόσθετος φόρος που θα κληθούν να καταβάλουν το 2012 οι υπόχρεοι.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η μείωση του αφορολογήτου ορίου θα πλήξει για μια ακόμη φορά τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, που έχουν ήδη δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται αισθητά, ενώ θα επιβαρύνει υπέρμετρα χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, εάν ληφθεί υπόψη ότι το νέο αφορολόγητο όριο αναμένεται να τεθεί περί τις 8.000 ευρώ, ποσό που καλύπτει το μέσο όρο της Ε.Ε.
Μεσοπρόθεσμα μέτρα 2012-15
Τα μέτρα στα οποία θα στηριχθεί η εξοικονόμηση των 22 δισ. ευρώ, στην περίοδο 2012-15 είναι:
- Εξορθολογισμός μισθολογικής δαπάνης, για την εξοικονόμηση 1.190 εκατ. ευρώ.
- Μειώσεις λειτουργικών δαπανών για εξοικονόμηση 1.204 εκατ. ευρώ.
- Καταργήσεις/συγχωνεύσεις φορέων, μείωση επιχορηγήσεων για την εξοικονόμηση 705 εκατ. ευρώ.
- Αναδιοργάνωση ΔΕΚΟ, για την εξοικονόμηση 1.497 εκατ. ευρώ.
- Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 1.200 εκατ. ευρώ.
- Εξορθολογισμός δαπανών υγείας με προσδοκώμενο όφελος 694 εκατ. ευρώ.
- Εξορθολογισμός ιατροφαρμακευτικής δαπάνης με όφελος 735 εκατ. ευρώ.
- Μείωση δαπανών ΟΚΑ και κοινωνικής δαπάνης κατά 2.630 εκατ. ευρώ.
- Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με νέα φορολογικά μέτρα, για όφελος 3.000 εκατ. ευρώ.
- Μείωση φοροαπαλλαγών και άλλα φορολογικά έσοδα με συνολική απόδοση 2.449 εκατ. ευρώ.
- Βελτίωση εσόδων ΟΚΑ και καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής για την απόδοση εσόδων ύψους 2.435 εκατ. ευρώ.
- Αύξηση εσόδων των ΟΤΑ κατά 600 εκατ. ευρώ.
- Λοιπές δαπάνες θα μειωθούν κατά 825 εκατ. ευρώ.
Ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ
Οκτώ πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων και μικρότερων εταιριών των Δημοσίου σε περίπου έξι μήνες και αξιοποίηση 100 ακίνητων φιλέτων με στόχο έσοδα από 4,5 δισ. έως 5,5 δισ. ευρώ υπόσχεται για φέτος το υπουργείο Οικονομικών μέσω του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου 2012 -2015.
Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο μαζί με τα δημοσιονομικά μέτρα και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2011-2013, από το οποίο αναμένοντας συνολικά έσοδα από 12 έως και 17 δισ. ευρώ και αυτόματα ελάφρυνση από υποχρεώσεις τόκων κατά 3 δισ. ευρώ.
Αναζητώντας την εντυπωσιακή κίνηση στην οποία επιμένει και η τρόικα αλλά και κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ το πρόγραμμα του 2011 προβλέπει την πώληση σε ιδιώτες του 16% του ΟΤΕ, το 34% που διαθέτει στο Τ.Τ., το 100% του ΟΔΙΕ το 75% που διαθέτει σήμερα στον ΟΛΠ [OLPr.AT] και στον ΟΛΘ. Μαζί θα εκχωρηθούν το 49% του Καζίνου της Πάρνηθας, το 55% της ΛΑΡΚΟ και ένα ποσοστό από το 49% έως και 100% από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ για φέτος το πρόγραμμα προβλέπει μόνο την ανανέωση των αδειών των νέων και παλιών παιχνιδιών που διαχειρίζεται ο Οργανισμός.
Πιο συντηρητικό εμφανίζεται το κρατικό σχέδιο για την αποκρατικοποίηση εταιρειών που αφορούν την ενέργεια ή τους φυσικούς πόρους. Το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει την πώληση ποσοστού έως 40% στην ΕΥΑΘ από το 74% που έχει το Δημόσιο, προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το 2008 αλλά έμεινε στη μέση λόγω της αλλαγής κυβέρνησης. Επίσης προγραμματίζεται η πώληση ποσοστού έως το 32%, από το 65% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο, στη ΔΕΠΑ και έως το 66% της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (προήλθε από τη συγχώνευση ΕΒΟ Πυρκάλ) και η από καιρού αναμενόμενη επέκταση της σύμβασης διαχείρισης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» στα Σπάτα.
Παράλληλα προγραμματίζεται μετοχοποίηση μέχρι και σε ποσοστό 66% της εταιρείας ειδικού σκοπού, στην οποία θα εκχωρηθούν τα δικαιώματα του Δημοσίου στα κρατικά λαχεία, και η εκχώρηση των αδειών κινητής τηλεφωνίας.
Ηδη προετοιμάζοντας τις επόμενες κινήσεις το υπουργείο Οικονομικών κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμβούλους για τη ΔΕΗ, με στόχο και την εκχώρηση και μέρους των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του λιγνίτη, τον ΟΤΕ, το Τ.Τ., την ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT] , την ΕΥΑΘ και τους Οργανισμούς Λιμένα Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.
Πώς θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας προβλέπεται μέσα στο 2011 η αξιοποίηση περίπου 100 ακινήτων φιλέτων σε όλη την χώρα τα οποία ανήκουν σε όλες τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων του Δημοσίου αλλά και τις ΔΕΚΟ. Στη λίστα με τα προς αξιοποίηση ακίνητα περιλαμβάνονται 70 ακίνητα διαχείρισης ΚΕΔ, το Ελληνικό και ακόμη 10 ακίνητα διαχείρισης ΕΤΑ,18 ακίνητα διαχείρισης ΓΑΙΟΣΕ και 40 κτήρια κεντρικής κυβέρνησης.
Ιδιωτικοποιήσεις το 2012
Μέσα στο 2012 προετοιμάζεται η πλήρης αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ με την πώληση του ποσοστού του 34% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο αλλά και η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ, από το 51% που είναι σήμερα στο 34%.
Κατά τα λοιπά προετοιμάζεται η πλήρης αποκρατικοποίηση της εταιρείας διαχείρισης της Εγνατίας Οδού αλλά και του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Επίσης θα αναζητηθεί τρόπος ώστε να μετοχοποιηθεί το 21% από το 55% που κατέχει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία διαχείρισης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών.
Επίσης για τον επόμενο χρόνο σχεδιάζεται η πώληση ποσοστού έως 40% από τα ΕΛ.ΤΑ. σε ιδιώτες επενδυτές, το 16% από το 51% που κατέχει το Δημόσιο στην ΕΛΒΟ και η πώληση ποσοστού έως και 27%, από το 61% που κατέχει σήμερα, στην ΕΥΔΑΠ.
Τι προβλέπεται για το 2013
Τον τρίτο χρόνο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα μπει μπροστά, αφού έχει εξυγιανθεί και η αποκρατικοποίηση της ΑΤΕ, μαζί ή χωρίς το χαρτοφυλάκιο του εμπορικού τμήματος του ΤΠΔ από την οποία το Δημόσιο σχεδιάζει να πουλήσει το 25% μέχρι και το τέλος του χρόνου.
σχόλια